DDP - disc description protocol

Ostatní audio software, obecná diskuse
Ondra P.

Re: Wavelab7, Cubase 5.5

Příspěvek od Ondra P. »

matucha píše:V Lodenicich maj ted mimochodem nejakej novej soft, kterej si sami vyvinuli na simulovani toho ryti, takze uz nemusej bejt opatrny nebo se naopak prilis bat pritlacit s hlasitosti. Sem zvedavej na vysledek teda.
Stejne to tam rezou furt do plechu takze vysledek nikdy nebude tak dobrej jako do lacqueru neba jak se tomu rika...

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

nixx píše:Ma DDP nejakou vyhodu oproti klasickymu iso nebo cue/bin image? Ty se daji vytvorit i pomoci freeware nastroju a pritom obsahuji vse potrebne. Nebo ne?
ISO není audio formát. Cue/wav image je teoreticky možný pro výrobu CD, ale některé výrobny se nad tím ošívají ... DDP image obsahuje veškerá přímá data potřebná k výrobě glassmasteru

GeorgeZ

Příspěvek od GeorgeZ »

ekeaze píše:
matucha píše:V Lodenicich maj ted mimochodem nejakej novej soft, kterej si sami vyvinuli na simulovani toho ryti, takze uz nemusej bejt opatrny nebo se naopak prilis bat pritlacit s hlasitosti. Sem zvedavej na vysledek teda.
Stejne to tam rezou furt do plechu takze vysledek nikdy nebude tak dobrej jako do lacqueru neba jak se tomu rika...
Vážený kolego,

dovolil bych si nesouhlasit s výše uvedeným tvrzením, že výsledek řezání DMM procesem "nikdy nebude tak dobrej" jako z lakové fólie. Samozřejmě hraje velkou roli, jaký je dodaný podklad a kdo provádí řezání. Obecně lze ale říct, že stejný operátor při stejném podkladu dokáže říznout Cu plech tak, že výsledná vylisovaná deska bude hrát lépe než při výrobě z lakové fólie. DMM technologie je novější a pokročilejší a ve většině případů dává lepší výsledky než technologie laková. Jedinou výjimkou, kdy je řezání do lakové fólie výhodnější, je pro signály s velkým množstvím bassových frekvencí v protifázi, které ale jsou obecně nevhodné z důvodu problémů při reprodukci. Tyto signály se totiž zapisují "do hloubky" - jako hloubková výchylka ze základní šířky drážky a zde laková technologie umožňuje jít při řezání do větší hloubky než pro Cu plech. Také má hlubší drážka nepatrně větší "toleranci" na vyskočení přenosky z drážky při skrečování, ale tento rozdíl se dá při správném nastavení kompenzovat i pro DMM.

Samozřejmě nelze úplně srovnávat specializované nezávislé masterovací studio, které řeže do lakové fólie a kde se původní, ne-úplně-pro-vinyl-vhodný podklad různě "vylepšuje", aby po několikahodinové práci vznikla výborně říznutá laková fólie... s procesem řezání do Cu plechu v GZ, kde se provádí přepis z dodaného podkladu téměř beze změn a korekce služí pouze k přizpůsobení technologickým omezením mechanického záznamu. My předpokládáme, že podklad JE JIŽ PŘIPRAVEN PRO VINYL A MÁ ZNÍT TAK, JAK BYL DODÁN. Neprovádíme žádný dodatečný mastering! Pokud to ale bude objednáno, můžeme master připravit dle přání zákazníka a dokonce si to u nás může i poslechnout a navrhnout změny, ale to jsou nadstandardní služby a řeší se individuálně.

Tenhle příspěvek je trochu off-topic, ale nedalo mi to nezareagovat :-)

S pozdravem,
Jiří Zita
Premastering
GZ Media Loděnice
http://www.gzmedia.cz
http://www.gzvinyl.com

GeorgeZ

Příspěvek od GeorgeZ »

Ivo píše:
nixx píše:Ma DDP nejakou vyhodu oproti klasickymu iso nebo cue/bin image? Ty se daji vytvorit i pomoci freeware nastroju a pritom obsahuji vse potrebne. Nebo ne?
ISO není audio formát. Cue/wav image je teoreticky možný pro výrobu CD, ale některé výrobny se nad tím ošívají ... DDP image obsahuje veškerá přímá data potřebná k výrobě glassmasteru
1) Klasické ISO soubory se opravdu používají pouze pro datové CD-ROM disky a DVD bez ochrany proti kopírování, protože používají interní formát 2048 bajtů /sektor. Pozor ale, lze se setkat i s jinými soubory, např. freeware ImgBurn umí vytvořit CUE+ISO i pro CD-Audio nebo další formáty, kde ISO může být binární soubor i s formátem 2352 bajtů/sektor.

2) CUE+WAV není úplně šťastná kombinace, protože různé softwary umí vyexportovat i WAVy ve vyšším rozlišení než 44.1kHz/16-bitů, a to pak může být pro některé lisovny problém. CUE+BIN+CDT je nejlepší free alternativa k DDP a lze s tímto formátem pokrýt 99% všech CD disků bez ochran proti kopírování. Dokonce i multisessionové Enhanced CD a CD-Extra, pokud se použije rozšířená podoba CUE formátu. Také skryté tracky se pomocí CUE formátu dají poměrně jednoduše vypálit nebo použít pro dodání do lisovny.

3) K DDP jen dodávám, že "správně vytvořená DDP image" je nejvhodnější.
Jiří Zita
Premastering
GZ Media Loděnice

Ivo
Moderátor

Re: DDP - disc description protocol

Příspěvek od Ivo »

Tak to by mě potom fakt zajímalo proč v Loděnicích odmítáte přijmout master jako DDP a já to právě ted (+ včera v noci) musím pro kolegu z Holandska vypalovat na CD, posílat mu zpátky náslechy pro kontrolu a předávat dnes komusi v Praze :shock: :shock: :shock:

GeorgeZ

Re: DDP - disc description protocol

Příspěvek od GeorgeZ »

Ivo píše:Tak to by mě potom fakt zajímalo proč v Loděnicích odmítáte přijmout master jako DDP a já to právě ted (+ včera v noci) musím pro kolegu z Holandska vypalovat na CD, posílat mu zpátky náslechy pro kontrolu a předávat dnes komusi v Praze :shock: :shock: :shock:
Zdravím,

to by mě fakt zajímalo, kdo v Loděnicích odmítnul DDP. Pošlete mi kontakt nebo odkaz na člověka/firmu privátně a já si to s nimi vyřídím :evil:
Je možné, že některé zprostředkovatelské firmy (brokeři) si zjednodušují práci nebo problému úplně nerozumí a pak to takhle dopadá...

Pro výrobu CD a DVD je DDP formát nejlepší, viz výše.
Pro vinyl DDP samozřejmě akceptujeme také, ale protože umí "jen" 44.1kHz/16-bit, tak máme raději WAV nebo AIF ve vyšším rozlišení.

Je mi líto Vaší práce navíc, ale jinak přeji pěkný den,
Jiří Zita
Premastering
GZ Media Loděnice

Odpovědět