Až do okamžiku kdy Lexicon dal k dispozici své reverby ve formě pluginů, ovšem všechny dosavadní reverbové pluginy zněly (aspoň pro mě) dost nepoužitelně ... Začínal jsem kdysi se slavným ProTools D-Verbem (který zněl jako uvnitř ropovodu
Lexicon PCM jsou ovšem reverby už trošku o něčem jiném a srovnatelné s HW Lexicony ... (jsou tu samozřejmě nikdy nekončící diskuse jestli je to identické s HW nebo je HW stále lepší - bez nějakého finálního závěru, oba tábory jsou pevně přesvědčeny o své pravdě).
V každém případě Lexicon PCM nejsou dnes už zdaleka jediné kvalitní reverb pluginy. Byl jsem nedávno nasměrován na http://www.exponentialaudio.com jako údajně nejlepší reverbové pluginy dneška ... Velmi mě to zaujalo, pořídil jsem si kvůli tomu iLok2 abych mohl vyzkoušet a byl jsem už předem rozhodnutý že si je pořídím. Po podrobném vyzkoušení mě ale trochu překvapilo, že to zase nezní až tak zajímavě jak jsem myslel. Phoenix reverb je docela "nudný" pro mě ... (tak je koneckonců i zamýšlen). R2 je trošku zajímavější a barevnější, ale vždycky když jsem přepnul na Lexicon u stejného zdroje, líbil se mi tak nějak víc. Tyhle Exponential pluginy mají navíc docela hrozný interface, zejména hledání a systematizace presetů je trochu tragédie ... Takže demo perioda mi končí, asi ji neprodloužím
Zajímavá varianta do třetice je Valhalla DSP, a to pro mě zejména Valhalla Vintage Verb (Valhalla Room mě až tak nezaujal a přípomíná mi výše zmíněný Phoenix reverb)
Vyzkoušel jsem i LX480, ale to mě nezaujalo vůbec ...
Takže pro mě - vivat Lexicon (Random Hall