Jak poznám co může technicky zahrát houslista

Ostatní audio software, obecná diskuse
Poklop

Jak poznám co může technicky zahrát houslista

Příspěvek od Poklop »

Jinými slovy neexistuje nějaký udělátko, který by mi pomohlo omezit se pouze na technicky zahratelný party?

Konkrétně mi jde o to, že když složím třeba nějakou hudbu a měl by ji zahrát orchestr (nebo někdo z něj), tak se může stát, že mu udělám nezahratelný noty nebo to bude mimo rozsah nástroje ...

Nevíte někdo o něčem? O nějakem webu apod. Používám Cubase.
Ani nevim, jak se na to zeptat pana Googla :-)

Acid Punk

Re: Jak poznám co může technicky zahrát houslista

Příspěvek od Acid Punk »

Poklop píše:Jinými slovy neexistuje nějaký udělátko, který by mi pomohlo omezit se pouze na technicky zahratelný party?

Konkrétně mi jde o to, že když složím třeba nějakou hudbu a měl by ji zahrát orchestr (nebo někdo z něj), tak se může stát, že mu udělám nezahratelný noty nebo to bude mimo rozsah nástroje ...

mozna hledat na wiki rozsah oktav jednotlivych nastroju?

tony9

Re: Jak poznám co může technicky zahrát houslista

Příspěvek od tony9 »

Poklop píše:Jinými slovy neexistuje nějaký udělátko, který by mi pomohlo omezit se pouze na technicky zahratelný party?

Ivo housle vyštudoval.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Housle

http://www.housle.cz

tony9

Příspěvek od tony9 »

A tady máš dost informací o nástrojích včetně technik hry, ale není to Česky.

http://vsl.co.at/en/70/3189/3190/5617.vsl

EXCOM

Příspěvek od EXCOM »

ja len taky detail :) ja som raz spravil hudbu kde hrala trubka, ked si to vypocul skutocny clovek co vystudoval trubku tak mi povedal ze sa skoro zadusil :D lebo som v celej skladbe nenechal tomu mojmu virtualnemu "trubkarovy" cas na nadychnutie sa :) je to krasny detail.. vobec som neriesil to ze ked ma hrat trubka tak musi byt niekde pauza aby sa trubkar vobec mohol nadychnut :)

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

EXCOM: to je neco podobneho, kdyz pise nekdo text k songu, taky musis pocitat s nadechy apod. Nebo i klavesy a klavir.. ne vsecko se da zahrat. Jednoduse by to ten clovek technicky nikdy nezvladl. Kazdopadne Poklopova dobra otazka.

Poklop

Příspěvek od Poklop »

Díky za odpovědi. Konkrétně mi jde hlavně (ale nejenom) o houslistu.
Housle umějí zahrát asi jen dva tóny současně že? Tzn. dual.
A teď nastává otázka, jestli je technicky možné zahrát kterékoliv dva, nebo jestli jde zahrát jakákoli kombinace, interval. A jak to mám skládat? :-) Mám si improvizovat (na midi keyb.) a pak pokaždý kontrolovat, jestli to jde zahrát?
Na to bych ale potřeboval nějakou tabulku.
představuju si něco jako, že tam napíšu třevba G a G s křížkem a ono mi to napíše Yes or No :-).
No žádná sranda. Teď právě něco skládám pro houslisty a už mi několikrát naznačovali, že jim ostatní skládali nezahratelný věci (ti houslisti jsou ale dobří, neni to tim, že by to neuměli).

fova

Příspěvek od fova »

OT: Tony9, nebyl o tobe ted o vikendu porad na CT1?
Byl tam nejaky chlapek z Moravy, co hraje s cymbalovkou a uci mladez hrat.

tony9

Příspěvek od tony9 »

fova píše:OT: Tony9, nebyl o tobe ted o vikendu porad na CT1?
Byl tam nejaky chlapek z Moravy, co hraje s cymbalovkou a uci mladez hrat.
No to já nevím , ale docela by mě mrzelo, kdybych něco takového prošvihl.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

poklop : no co sa tyka rozsahu .. urcite pouzivas daky sampler na zvuky .. ten by mal priamo vediet ze husle zahraju od do .. ked si pozries orchestralne kolekcie , tak vacsinou su solo nastroje robene tak ze hraju len realny rozsah nastrojov .. cize mimo rozsah by si sa nemal dostat .. s intervalmi je to uz zlozitejsie .. tam uz asi len skusenosti ..

tony9

Příspěvek od tony9 »

Ladění houslí G-D-A-E vždycky ze sousedních strun můžeš skládat dvouhlas no a ještě mně se to takto po netu dost obtížně vysvětluje. Jo a v ladění G je nejnižší a jde to po kvintách nahoru.

fova

Příspěvek od fova »

Tohle jsem myslel:

http://www.ceskatelevize.cz/vysilani/17 ... gazin.html

Zacina to ve 24:17. Ten clovek se jmenuje Ales Smutny

EXCOM

Příspěvek od EXCOM »

fova> co keby si ten OT riesil do posty? :)

poklop> v pripade dvoch violin uz mozes dostat kombinaciu co nejde spravit na jednej.. cize taky orchester.. no toto je dost dobra tema.. ta kompozicia fakt ak sa drzi v limitoch fyzickych nastrojov je uplne nieco ine ako zobra keyboard, nastavit husle a hrat.. vlastne je to nezmysel.. doteraz som nad tym takto nerozmyslal

Poklop

Příspěvek od Poklop »

EXCOM: Já nad tim taky nepremejslel, ale ted jsem v situaci, kdy to bude prehravat clovek.
Jasne, da se to pak dodatecne resit, ale neni to jednoduche.
Navic nechci bejt omezenej na jednohlas.
Slozeni bude dokonce dvoje houle a jedno čelo.
Je mi jasny, ze to chce zkusenosti, ale moc se mi nechce kreslit si 4 struny na papír a mechanicky zjistovat, jestli houslista nebude potřebovat prsty jako střihorukej Edwad, to bych složil tak akorát kuloví.
Na druhou stranu, když tam toho bude hodně (těch chyb), tak za prvý budu trochu za blbce (právem) a za druhý se to bude muset nějak řešit.
já bych se rád toho vyvaroval.

Pytkyn: Jojo, rozsahy mě tolik netrápí, mám to omezene uz na klávesnici.

Ted ale zajimavé zamyšlení, tohle neni problem jen u houslí. Představa, že složím cosi jako filmovou hudbu a pak to předložim orchestru :D a jeden za druhym mi začnou hlásit, že to nejde zahrát -- je skvělá.
A nástrojů je dost (lesní rohy, trouby a spol .. ).
No chce to asi fakt zjistit od představitelu hračů na jednotlivý kousky, jak se věci mají.

tony9

Příspěvek od tony9 »

fova píše:Tohle jsem myslel:

http://www.ceskatelevize.cz/vysilani/17 ... gazin.html

Zacina to ve 24:17. Ten clovek se jmenuje Ales Smutny
Nemůžu to přehrát nějak to nejde v Linuxu, ale Aleše znám je to výborný muzikant. Teď je ředitelem hudebky.

Odpovědět