Je latence 10ms moc?

Ostatní audio software, obecná diskuse
Odpovědět
Jirin
Příspěvky: 30
Registrován: 23 led 2013 12:18

Je latence 10ms moc?

Příspěvek od Jirin » 22 dub 2013 19:28

Uvažuji o koupi RT pluginu autotune od firmy Antares.

Vyrobce uvádí latenci 10 - 11 ms. Je to pro úpravu v reálném čase použitelné?

Prosím o radu někoho, kdo má zkušenosti s nahráváním vokálů za použití pluginu autotune (automatická oprava chybně zaspívaných tónů - v reálném čase).

Předem děkuji za vaše zkušenosti!

Uživatelský avatar
humusgen
Příspěvky: 164
Registrován: 06 srp 2012 00:18

Re: Je latence 10ms moc?

Příspěvek od humusgen » 22 dub 2013 20:01

No, ja bych si stahnul demo a vyzkousel to.To bude asi nejlepsi zpusob, jak si tu latenci overit.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Je latence 10ms moc?

Příspěvek od Pytkin » 22 dub 2013 22:35

spevakovi to bude vadit .. ale myslis ze potrebuje pocut doladeny hlas ? jemu do monitoru staci aj ten falosny bez latencie ..

Uživatelský avatar
Cundo
Profesionál
Příspěvky: 607
Registrován: 15 pro 2007 17:44

Re: Je latence 10ms moc?

Příspěvek od Cundo » 22 dub 2013 23:23

Vziadnom pripade by som neodporucal nahravat s autotune inzertovanom na inpute. Pokriveny vokal uz nikto nenarovna.
Aranžovanie, tvorba a nahrávanie hudby.

Uživatelský avatar
nixx
Příspěvky: 753
Registrován: 25 led 2008 23:18

Re: Je latence 10ms moc?

Příspěvek od nixx » 22 dub 2013 23:47

Přesně tak, použití autotune při nahrávání v reálném čase nemá význam... člověku se strašně blbě zpívá, když slyší svůj doladěný hlas. Když už musíš použít autotune, tak až po nahrávání. I ti zoufalci, co používají autotune na živá vystoupení si do odposlechů nechávají pouštět nedoladěný signál. Jinak se fakt nedá zpívat...

EDIT: to teda platí v případě, kdy chceš autotune použít na doladění nepřesností... pokud to máš jako "umělecký záměr" (T-Pain, Akon a jiná zvěrstva) tak to je trochu jiná... ale v tom případě bych tě poprosil, aby ses místo hudby věnoval radši vyšivání, zemědělství nebo basketbalu :D

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2678
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Je latence 10ms moc?

Příspěvek od MDudas » 23 dub 2013 00:58

+1 bez Antares !!! FUJ FUJ !!!

Oni to vyvinuli, aby sa tym opravovali 2-3 stotiny poltonu, ale realne sa to uziva ako Aspirin.

Autotune v realnom case spevakovi rozhodi jeho vlastne "autotune v hlave". Sa Ti podakuje. :(
Jednak je pre spev 10ms dost, cize ho casovo rozhodis (odporucam - zo srandy pusti spevakovi do sluchatok 100-200ms 100%wet delay :D ), a potom - spevak sa v zlomku sekundy stale doladuje podla toho, co mu ide do usi. Ked mu to pustis umelo doladene, tak mu mozog prestane ladit usi a hlasivky.

Ak to pustas upravene bokom (nie spevakovi) - potom je tych 10ms v pohode (nebude to nijako vyrazne posunute voci nastrojom)

Uživatelský avatar
hawkens
Příspěvky: 368
Registrován: 26 úno 2007 18:49

Re: Je latence 10ms moc?

Příspěvek od hawkens » 23 dub 2013 09:13

Suhlasim - nahravat zasadne "surove", bez uprav !

Ak nieco v tych upravach pomrvis, alebo neskor budes chciet zmenit, uz to nezmenis, jedina moznosti ti ostane nahravat znovu. To plati vseobecne, aj pre hlas aj pre nastroje.

Ked uz pre nic ine tak nech tvoj spevak pocuje ako zle spieva :)

Upravy, doladenia, ekvalizery, efekty sa robia vzdy dodatocne pridanim pluginu na effect bus. Vtedy ti je prakticky suma fuk aka je latencia.

Jirin
Příspěvky: 30
Registrován: 23 led 2013 12:18

Re: Je latence 10ms moc?

Příspěvek od Jirin » 23 dub 2013 13:43

Díky moc za odezvu! :)

Na autotune se vykašlu.

Zvukový efekt ala zpěvačka Cheer by mohl být zajímavý, ale jinak převažují samá negativa. :)

Navíc, při nahrávání zpěvu zpěvák či zpěvačka většinou zpívá intonačně čistě a "ujede" jenom na určitém tónu v určité pasáži, což se dá nahrát znovu a správně.

PS: Souhlasím s tím, že tyhle efekty profesionál asi nebude vůbec potřebovat a ten kdo zpívat neumí, by své "neumění" neměl nikde distribuovat. :)

Uživatelský avatar
hawkens
Příspěvky: 368
Registrován: 26 úno 2007 18:49

Re: Je latence 10ms moc?

Příspěvek od hawkens » 23 dub 2013 14:36

Nieeee, nepochopil si to. Mali sme na mysli aby si hlas nahral "surovy" a efekty pouzil az v pocitaci.

Nie je to otazka hrania sa na nejakeho husteho profesionala. Urcite to nie je tak akoze profik efekty nepouziva a cim viac efektov pouzitych na vokale tym slabsi spevak. Efekty sa pouzivaju na korekciu, nielen harmonicku ale aj na frekvencnu - basy stredy vysky. Potom ich mozes pouzit ako nastroj na zvyrazenie niecoho, reverb atd. A potom ako kreativny nastroj, napriklad ako pises efekt ala Cher, vocoder, distortion atd.

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12770
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: Je latence 10ms moc?

Příspěvek od dendy » 23 dub 2013 15:40

cudoval by si sa kolko 'profesionalov/-liek' co trhaju svetove hitparady spieva na zivom koncerte cez autotune .. a to je este ten lepsi pripad, pokial nejdu rovno z playbacku :))

nieje tam tom vobec nic zle, je to dnes uz standard (aj ked trochu smutny standard) - kazdopadne ked NAHRAVAS tak ako spomenuli kolegovia treba nahravat surovy spev bez akychkolvek efektov a efektovat to az dodatocne v kompe .. lebo ked uz raz nieco nahras z efektom, ked budes nahodou potrebovat tak ten e fekt uz z tadial prec nedas..

realtime e fektovanie ma vyznam len ked chces doladit spev na koncerte .. ale do nahravky urcite bez FX ..

Uživatelský avatar
demsky
Příspěvky: 2671
Registrován: 10 bře 2007 21:43

Re: Je latence 10ms moc?

Příspěvek od demsky » 05 čer 2013 16:44

Vsak na iPhone mas apky s realtime korekciami/autotune, tusim sa volaju Glee a I Am T-Pain, obcas som si uzil srandy cez ne.
http://www.soundcloud.com/martindemsky | Kurzweil Forte | Arturia MatrixBrute

charonme
Příspěvky: 1148
Registrován: 01 říj 2008 09:26

Re: Je latence 10ms moc?

Příspěvek od charonme » 05 čer 2013 20:32

profesionalni zabavaci idu na koncert tancovat a blaznit sa takze na nejake spievanie alebo nebodaj dychanie tam uz nie je priestor, cize tam jedine playback :)

ale mozno je ciel spevaka praveze rozladit aby to nahral autenticky zle, takze vtedy by mozno mohlo pomoct mu pustit posunuty odposluch? Napr. neviem ako nahravali toto ze ci to ta spevacka dokaze sama odseba falosne spievat: EDIT: aha tak nic, pozrel som si to znova a vidim ze sa tam nemusel nikto nejak extra snazit, ale viem si predstavit taku poziadavku ze vkuse by mal byt vokal mierne falosne, co je podla mna v urcitych pripadoch dost tazke zaspievat pre cloveka ktory ma sluch

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2678
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Je latence 10ms moc?

Příspěvek od MDudas » 05 čer 2013 22:37

charonme píše:... ale viem si predstavit taku poziadavku ze vkuse by mal byt vokal mierne falosne, co je podla mna v urcitych pripadoch dost tazke zaspievat pre cloveka ktory ma sluch
To ako by si povedal, ze pre cirkusoveho artistu je tazke spadnut z bicykla... :)
Spievanie nie je len o schopnostiach, ale aj o sustredeni. Aj najlepsi spevak, ked ma zlu naladu, spieva zle.

Uživatelský avatar
hawkens
Příspěvky: 368
Registrován: 26 úno 2007 18:49

Re: Je latence 10ms moc?

Příspěvek od hawkens » 05 čer 2013 22:47

Jednoducho tu "zlu" pasaz nahrali nejaku inu babu ktora ma podobny hlas ale nevie spievat.

charonme
Příspěvky: 1148
Registrován: 01 říj 2008 09:26

Re: Je latence 10ms moc?

Příspěvek od charonme » 06 čer 2013 14:59

MDudas píše:pre cirkusoveho artistu je tazke spadnut z bicykla
skor by som ako priklad pouzil nejakeho cyklistickeho zavodnika, ale ano, zda sa mi ze je mozne aby to prenho bolo tazke urobit tak aby to vyzeralo verne

Odpovědět