Normalizace v realnem case pri nahravani

Ostatní audio software, obecná diskuse
Odpovědět
alquadim
Příspěvky: 197
Registrován: 23 led 2006 11:36

Normalizace v realnem case pri nahravani

Příspěvek od alquadim » 03 pro 2007 09:52

Zdravim,

je nejaka moznost normalizace nahravaneho zvuku jiz pri nahravani? tzn. ze kdyz bude treba jeden clovek prilis blizko mikrofonu a druhy daleko, tak aby se hlasitost u nahravani vyrovnala.
Umi tohle treba Audacity? Pripadne jaky soft to umi...?

Predem diky a preji hezky den.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 03 pro 2007 10:06

kompresor... ale je to blbost
vzdialenemu clovekovi treba dat druhy mikrofon alebo dat gulovy mikrofon do stredu medzi nich

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 03 pro 2007 10:51

kdyz kompresor, tak vysoky ratio, kratickej attack, dlouhatanskej release, treshold na urovni peaku toho slabsiho

ale jak rika kex, je to blbost

dneska predpokladam vsichni nahravaj do 24bitu, tam neni nikdy potreba moc tlacit na pilu a naopak je vetsinou lepsi nechat peaky klidne na ~ -9dB i min. Sum totiz nebyva problem a je vetsinou danej preampem/mikrakem a ne prevodnikem. No a levnejsi prevodniky se muzou chovat trochu nehezky pri hodnotach blizkych 0dB (maximu), kde za to muze jejich analogova cast.

V pripade, ze nedopatrenim nahrajes to co si popisoval, tak doporucuju vzit nuzky a cely to pekne rozstrihat a rucne to postlumovat, pozesilovat dle chuti. To ze to nebude konzistentni je jasny, jeden bude mit vic mistnosti a sumu a druhej bude vzdycky "bliz".

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21303
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 03 pro 2007 12:00

normalizacia funguje tak ze najdes najhlasnejsi signal a podla neho upravis ostatny .. v realnom case sa to spravit neda , lebo nevies ktory je ten najhlasnejsi .. mozno este len pride ..

alquadim
Příspěvky: 197
Registrován: 23 led 2006 11:36

Příspěvek od alquadim » 03 pro 2007 12:49

ja to myslel tak, ze pri potiche mluve to vytahne az nahoru, ale to je vlastne blbost, protoze pri tichu by to sumelo jak u more...

no jde o to, ze potrebuju zaznamy z mistnosti, ktera je asi 10x8 m (zasedaci mistnost, takze porady apod.). lidi budou sedet okolo dvou mikrofonu umistenych uprostred (vim, ze by asi stacil jeden, ale to je ted fuk). stoly jsou umisteny do tvaru U. jake by jste mi pripadne doporucili reseni? slouzit to ma jen k zaznamu, ale tak, aby byli celkem zretelne slyset vsichni v mistnosti.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 03 pro 2007 13:07

to je predsa pohoda... tie mikrofony normalne zmiesas, a malo by to byt ok... ak su to spravne mikrofony, tak budu gulove alebo polgulove (boundary, stropove atd) a malo by to byt v poriadku. v tom pripade by trocha kompresie asi nebolo na skodu, ze bude dychat sum, je v tomto pripade jedno. obecne pri nahravkach na informativne ucely pomoze zosilnit ekvalizerom formantovu oblast (2-5kHz) a pripadne vykuchat basy, ak su niektori pani astmatici, alebo fajcia cigary :)

alquadim
Příspěvky: 197
Registrován: 23 led 2006 11:36

Příspěvek od alquadim » 05 pro 2007 16:56

diky za odpovedi.

tak jsem vzal kulove mikrofony dva a jede to dobre, snima celou mistnost.

viz obr. - http://hocuspocus.wz.cz/101.bmp

(obrazek je des bes, ale slouzi jen pro predstavu :) )

akorat je tam dost ozvena jako z koupelny. da se to nejak regulovat?

predem dik

Uživatelský avatar
safa
Profesionál
Příspěvky: 2851
Registrován: 12 říj 2003 18:37

Příspěvek od safa » 06 pro 2007 16:30

alquadim píše:akorat je tam dost ozvena jako z koupelny. da se to nejak regulovat?
... hmmm da, ale je to otazka HW zarizeni k tomu urcenych a vybavenych algoritmy ktere to umi. Nicmene to neni tisicova zalezitost ...

http://shop.audiopro.cz/katalog/clear_one/PSR_1212.htm
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

Odpovědět