Pure Data

Ostatní audio software, obecná diskuse
monoque
Příspěvky: 600
Registrován: 04 lis 2009 10:46

Re: Pure Data

Příspěvek od monoque » 30 led 2010 00:43

Jeste mozna pozn. k tomu workshopu....pokud dostanem z abletonu licence na Max For Live(zatim to vypada, ze jo), tak se to tam probere taky...na audiozone je na tohle tema myslim extra thread(Max for Live)

Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 805
Registrován: 08 čer 2002 21:52

Re: Pure Data

Příspěvek od Magion » 30 led 2010 13:05

Monoque: já jsem před rokem začal dělat v MAXovi. V PureData tu tuším dělal Cabowitz. Aum Generator ( čiže Angakokh.Thoth)dělá co vím hlavně v Reaktoru.
Max for Live mě strašně zajímá!!!!! To je myslím úplná bomba.
Ono s tím ukládáním presetů bude asi podobný problém jako v Maxovi. Já to mám řešený přes objekt preset, který mám v každý subpatchy a v patchy která je v hierarchii nejvýš mám jeden centrální. Bangy z centrálního zapisovače/vyvolávače ( na to jsem použil matrixctrl )mám rozvedený do všech subpatchí na load i save. Protože to mám program často takto vrstvený, tak musím mít to ukládání v každý subpatchy, jinak jsem totiž zatím nepřišel na to jako jako celek uložit.
No nevím jestli jsem to popsal srozumitelně.
Jinak v Maxovi jsem udělal komplet systém pro mou poslední multikanálovou instalaci : http://www.sonicave.com
Pure Data jsem neřešil, protože prý fungují pouze s 16bit zvukem - je to stále tak? Hodne totiž manipuluji se samply a tak mi na 24bitech záleží....

monoque
Příspěvky: 600
Registrován: 04 lis 2009 10:46

Re: Pure Data

Příspěvek od monoque » 30 led 2010 13:48

Bohuzel objekt preset v pure datech neni...zatim sem resil nacitani presetu pres objekt qlist a ukladani hodnot do textaku vs loadbang nacitani do jednotlivy objektu...je to bohuzel trochu pracne, protoze vsechny hodnoty, ktere chci ulozit musim zrcadlit do jednoho subpatche a nacitat je sekvencne..nicmene celkem to funguje, ....o 24bitech v pure datech je jen par zminek v IRC logach na puredatech.info.......ja v maxi delal jen par mesicu na zacatku, pac nemam licenci a pure data jsou free, takze sem presel....ja se v puredatech zameruji hlavne na praci s midi a v posledni dobe na komunikaci pres OSC...snad nevypadam jako buh-vi jaky odbornik, to urcite nejsem,ale myslim, ze o techto vecech je dulezite komunikovat....zatim se setkavam jen s nazorem..ojaj:-) pure data, Max MSP...to je moc slozity a na co to vubec je:-) Co se jeste tyce workshopu v praze...budu rad kdyby se treba Magion podelil o sve zkusenosti s Max...pokud by nekdo o to mel zajem, tak me prosim kontaktujte...diky:-)

monoque
Příspěvky: 600
Registrován: 04 lis 2009 10:46

Re: Pure Data

Příspěvek od monoque » 30 led 2010 14:00

Max ma mnohem sofistikovanejssi GUI,ale mrknete na tohle: http://code.goto10.org/projects/desiredata/ ....je to pomerne novy project
Obrázek

Uživatelský avatar
MonkeyFighter
Příspěvky: 733
Registrován: 28 úno 2003 12:17

Re: Pure Data

Příspěvek od MonkeyFighter » 30 led 2010 21:03

nemyslim ze je to o tom ze se toho lidi boji, jako je to fajn verim ze se s tim da udelat spousta zajimavejch veci zvlast grafika vs zvuk verim ze na live se to da vyuzit tam kde ti schopnosti sw sequnceru nestacej... ale pokud si chces sednout a neco slozit tak ti to to akorat uzira cas kterej muzes venovat hudbe, jako muze bejt super udelat si vlastni syntak ale to klidne necham na jinejch,kdyz si k tomu sednu chci delam muziku a ne programovat, toho mam dost z prace...a tak to ma hodne lidi,mit neomezene casu rad si s tim budu hrat.)

Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 805
Registrován: 08 čer 2002 21:52

Re: Pure Data

Příspěvek od Magion » 31 led 2010 14:54

MonkeyFighter: máš v něčem určitě pravdu - dlouhou dobu jsem měl velmi podobný názor a pronikat do složitýho programovacího prostředí mi jako pro muzikanta připadalo jako zbytečná ztráta času. Až jsem dospěl do stádia, že jsem chtěl dělat se zvukem věci, který běžný soft neumí a donutilo mě to se to naučit ( alespoň částečně - to je běh snad na celý život...) Max i PureData jsou software, kde musíš zcela jasně vědět, co chceš a jít si za tím. Není to na takový blbnutí, že tam dáš jeden loop k tomu druhej a ejhle ono to nějak zní...Ten software tě nevede ( jako třeba Ableton) - ty vedeš software aby dělal to, co po něm chceš. Je to zcela jiný přístup k tvorbě hudby.
A s tou rychlostí tvorby: záleží na tvé invenci v programování. Pokud budeš napodobovat principy běžné v dostupných VST,tak je to ztráta času, to určitě. Max ale nabízí mnohem víc. Udělal jsem si např. vlastní strukturu sekvencerů a samplerů a můžu realtime dělat věci, který bych komponoval strašlivě dlouho a neměl bych při tom tu radost z okamžitého tvoření. Takže dlouhé programování, které tomu předcházelo, se obratilo v to, že mám nástroj, který je velmi produktivní a kreativní. To za ztrátu času nepovažuju.
monoque: můžem se domuvit. jestli budu tu dobu v čr ( což není úplně jistý), tak můžu něco ukázat. Ale nějaký exztra odborník na Max nejsem - to vyžaduje dlouholetý programovací skill :wink:

monoque
Příspěvky: 600
Registrován: 04 lis 2009 10:46

Re: Pure Data

Příspěvek od monoque » 31 led 2010 15:44

to MonkeyFighter:
chtel uz sem reagovat driv:-),ale Magion me predbehl..je to presne jak rika...Pokud cloveku neni lhostejno jak k hudbe a jeji prezentaci pristupuje jen tezko se muze spokojit s komercni a masovou predstavou jak veci maji byt a prirozene hleda alternativu, ktera by efektivneji prizpusobila vysledek predstavam. Nastroje jako Pure Data, Max nabizi cloveku vytvorit svuj vlastni pristup a zjednodusit a umocnit tak prozitek z tvorby. Par tydnu zpatky jsem si uvedomil,ze vsechna ta "namaha" ma ten spravny smysl. Veci se deji jak ja opravdu chci a otevrel se mi prostor s novymi moznostmi, ktere proste jinde nenajde a ktere vychazi jen a jen ze me, stejne jako "hudba" kterou delam(at uz je jaka chce:-) . Myslim, ze je to nejen o programovani,ale celkovem pristupu a pozadavcich, ktere clovek prirozene hleda. O Pure Datech uz davno neuvazuji jak o grafickem programovani, ale jako o plnohodnotnem nastroji, ktery dotvari moji ideu. Navic sem taky uplne na zacatku a opravdova sila PD je jeste predemnou. Je to beh na dlouhou trat(jak poznamenal Magion:-),ale stoji za to....Tak hlavu otevrenou....
Naposledy upravil(a) monoque dne 31 led 2010 15:49, celkem upraveno 2 x.

monoque
Příspěvky: 600
Registrován: 04 lis 2009 10:46

Re: Pure Data

Příspěvek od monoque » 31 led 2010 15:44

Doufam, ze nikoho neurazi ty moje ideologicky zvasty:-)

Uživatelský avatar
MonkeyFighter
Příspěvky: 733
Registrován: 28 úno 2003 12:17

Re: Pure Data

Příspěvek od MonkeyFighter » 31 led 2010 18:03

jako naprosto vas chapu a rozhodne nechci tvrdit ze byl max/pure data k nicemu,urcite je to hodne kreativni vec jen sem snazil trochu vysvetlit proc si myslim ze treba ani tady tohle tema nema takovou odezvu...myslim ze z ty doby kdy sem otevrel DAW a proste neco naklikal uz sem vyrost a uz mam trosku predstavu co chci udelat a hodne zridka se mi stane ze bych byl omezenej softem/skatulema i kdyz obcas je to drbani levou rukou za pravym uchem...nicmene urcite je to dany taky tim co skladam,precejenom aphex twin do svejch experimentu tohle vyuzije vic nez ja u svejch tucek:)

mam to zarazeny mezi vecma "do tohodle se nekdy vrhnu" :) ale tech je vic a kdybych je mel vsechny zacit zkoumat tak zjistim ze sem se jenom vrtam v prostredcich ale nemam zadnej vysledek..kazdej novej nastroj chce svuj cas nez ho muzes zacit efektivne vyuzivat tak je dobry se v tom neutopit a ja mam pred sebou jeste spousta dalsich pro me podstanejsich veci ktery si musim osvojit...

doufam ze to neni uplne mimo tema.)

Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 805
Registrován: 08 čer 2002 21:52

Re: Pure Data

Příspěvek od Magion » 31 led 2010 22:17

monkeyfighter: úplně to chápu. není to mimo mísu. vrtat se v Maxovi/Pure datech, když nevíš proč a nač je naprostá ztráta času. Raději něco konkrétního složit, než otevírat další ( a nekonečné) možnosti co se dá hypoteticky se zvukem dělat. Už i tak softwary nabízí tak strašně moc, až je to na škodu. Zlatý časy Ft2, kdy jsem řešil jenom kompozici a zvuk mi byl šuma fuk. Pokud ale člověk narazí na prostředkové omezení v tvorbě, tak tyto programovací prostředí jsou nenahraditelný.

monoque
Příspěvky: 600
Registrován: 04 lis 2009 10:46

Re: Pure Data

Příspěvek od monoque » 23 bře 2010 14:01

novy blog: ./blog/monoque/pure_data_vs_ableton_dil.1_ctlinctlout_b-19.html

Coal
Příspěvky: 66
Registrován: 03 úno 2009 14:30

Re: Pure Data

Příspěvek od Coal » 24 bře 2010 12:17

MonkeyFighter píše:nemyslim ze je to o tom ze se toho lidi boji, jako je to fajn verim ze se s tim da udelat spousta zajimavejch veci zvlast grafika vs zvuk verim ze na live se to da vyuzit tam kde ti schopnosti sw sequnceru nestacej... ale pokud si chces sednout a neco slozit tak ti to to akorat uzira cas kterej muzes venovat hudbe, jako muze bejt super udelat si vlastni syntak ale to klidne necham na jinejch,kdyz si k tomu sednu chci delam muziku a ne programovat, toho mam dost z prace...a tak to ma hodne lidi,mit neomezene casu rad si s tim budu hrat.)

Ale to prece neni pravda.Nemusis prece sedet u PD pul roku a pak rict no uz jsem konecne vymyslel synth.
Jen treba takova vec co popisuje Sasa v PD blogu hned jako prvni.Mas midi ovladac a nevis co z jednotlivejch kontroleru leze za data ,otevres PD ,loadnes tu prvni utilitu ,myslim tu s tim ctrin a hned vidis co to vysila.Nekdy neresitelnej problem kdyz zrovna nemas manual.a takovejch ruznej utilit se tam da udelat more.

Uživatelský avatar
MonkeyFighter
Příspěvky: 733
Registrován: 28 úno 2003 12:17

Re: Pure Data

Příspěvek od MonkeyFighter » 24 bře 2010 14:15

coal:nemam midi ovaldac:) ale co mi leze za midi treba ze syntaku zjistim v cubase jednoduse, zadnou jinou utlitu ted zrovna nepotrebuju,co jsem potreboval uz jsem vyresil jinak,nebudu zkoumat PD abych zjistil jaka utilita se mi muze hodit, budu je zkoumat az budu potrebovat neco ceho pomoci bezny DAW nedosahnu,proste jak pise magion,vrhnu se do PD az budu vedet co od nich chci...
Coz mozna brzo nastane,prestavam se branit myslence ze srdce myho live setupu bude PC namisto nejakyho HW sequenceru...a tady dost mozna PD prijdou na radu protoze mam docela jasnou predstavu jak chci aby to fungovalo a pokud ten kontorler nepujde nastavit dle mych predstav tak sedam k PD a uzpusobim si to dle svyho, tohle je zrovna ta cast PD ktera pro me osobne v tuhle chvili muze bejt velkej prinos...

Coal
Příspěvky: 66
Registrován: 03 úno 2009 14:30

Re: Pure Data

Příspěvek od Coal » 24 bře 2010 14:20

Jo jo mluvime oba o tom samem.ono se to tvari hrozne slozite ,myslim PD ale umi to spoustu jednoduchych veci. :)

monoque
Příspěvky: 600
Registrován: 04 lis 2009 10:46

Re: Pure Data

Příspěvek od monoque » 21 dub 2010 10:58

Novy termin Ableton workshpou.

Obrázek

Odpovědět