Ve vlákně o porovnání DAW s Cubase 8 jsem se zmínil o pluginu na spektrální editaci - Schwa Spectro.
http://www.stillwellaudio.com/plugins/spectro/
Vzhledem k tomu, že je vhodnější vést další případnou diskuzi v novém vlákně, tak jsem zkopíroval svůj poslední post sem..
Neznám žádný jiný podobný plugin s tímhle nápadem, kdy jsou všechny úpravy regionů uloženy v instanci pluginu.
Není to samozřejmě dokonalé a do spektrální editace v RX tomu chybí pořádná porce dalších funkcí, hodilo by se větší UI (když budu hodně odvážný, tak celoobrazovkové).. ale i tak se se s tím dá vyřešit docela dost věcí.
Kdybyste si to chtěli ozkoušet, tak bych možná ještě přidal pár "provozních" tipů.. I když už jste možná na vše přišli.
- vypněte si "discard unmodified", abyste mohli nakreslit víc regionů najednou, jinak se to chová tak, že se aktuálně editovaný region uloží až při následném přehrání a až pak se dá editovat další.
- na normálně modulovanou nahrávku řeči nebo zpěvu se mi osvědčilo bar. schéma thermal a brightness na minimum.. pak to vyleze víceméně tak, že cokoliv nad 4-5k ve žluté barvě, je sykavka
- ctrl+přetažení myší kopíruje region.. typicky si udělám první sykavkový region např. -4dB s odpovídajícím fadem, dál jej zkopíruju na všechny výskyty a případně pak vše dotáhnu globálním gainem, který se přičítá ke gainu každého regionu
- lupance a mlaskání jde řešit jednoduše regionem přes všechny frekvence s gainem např. na -40dB, fade pak jen určí z kolika okolních vzorků se to složí..
- gainy na regionech jdou i do plusu, takže se dá např. selektivně zvýraznit atak na vyšších frekvencích atp.
- a poslední poznámka k použití v Reaperu, standardně je na všech stopách zapnutý Anticipative processing, který počítá až 200ms audia dopředu, než se doopravdy přehrává, kvůli efektivitě a nižší průměrné zátěži procesoru. To má nevyhnutelný následek v tom, že vykreslování ve Spectro (nebo GUI s indikátory u jakéhokoliv pluginu) "předbíhá" aktuální zvuk.. Klikněte si na stopu, kde je Spectro, a v kontextovém menu, položce "Track performance options" si nastavte "Prevent anticipative FX", aby se to srovnalo.
Ještě k ostatním pluginům od téhož výrobce..
Zvýhodnění pro Reaper platí téměř na všechny pluginy od Stillwell Audia. John Schwartz (Schwa) je jedním z hlavních vývojářů Reaperu (převážně DSP části) a některé pluginy vzniky původně jako JS skripty pro Reaper. I když jejich samostatné verze (hlavně u dynamických procesorů) jsou daleko lepší a propracovanější (attack, release křivky) než původní JS..
Vše je spolehlivé a má to nízkou zátěž CPU.
Sculpto je další taková "divnost" pro manuální kreslení amplitudové obálky.. díky časovým konstantám a blend funkci to není zcela nahraditelné pomocí normální automatizace hlasitosti.. Je to zajímavé, možná by s tím někdo udělal hezké efekty, ale moc mě to nevzalo..
Schope je docela pěkný spektrák, stereo analyzátor a osciloskop (druhý kanál pro srovnání přes sidechain), je tam i trochu prapodivný trigger. I když u osciloskopu bych asi pro uživatele Reaperu (nebo samostatného ReaJS VST pluginu) doporučil Skope (http://jsplugins.supermaailma.net/)
The Rocket, Bombardier a CMX, podle mě také stojí za ozkoušení.
Michal
Spektrální editor Schwa Spectro (+Stillwell audio pluginy)
Re: Spektrální editor Schwa Spectro (+Stillwell audio plugin
Tuhle stránku vůbec neznám, po pravdě jsem JS pluginy ještě nijak houfně netestoval, ale určitě se na to chystám. Nesmí prostě člověka odradit to GUI, který je fakt hrozný. Namátkou jsem použil ten JS softclip limiter a to chodí celkem pěkně .. díky za tipy, víš toho fakt dost !