22" LCD problem s obrazom

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
Poshook

22" LCD problem s obrazom

Příspěvek od Poshook »

zdravim,

riesim problem s novym 22" LCD monitorom iiyama. jeho max. rozlisenie je 1680x1050 (1:1.6), kedy zobrazuje OK pri 60Hz obnovovacej frekvencii (nie je to ergonomicky malo?).

problem je v tom, ze ked nastavim rozlisenie napr. 1280x800 (1:1.6), okrajove casti obrazu sa dostanu mimo zobrazovacej plochy monitoru. kedze monitor nedisponuje moznostou "roztahovania/zmrstovania" obrazu. ani driver na VGA to neumoznoju. vie niekto o rieseni?

demsky
Vybavení

Příspěvek od demsky »

nie je na to custom driver? 1280x800 je divne skus 1024.

a inak LCD monitory nemaju obnovovaciu frekvenciu,
to je len taky fake... :)

Symphonic

Re: 22" LCD problem s obrazom

Příspěvek od Symphonic »

Poshook píše:zdravim,

riesim problem s novym 22" LCD monitorom iiyama. jeho max. rozlisenie je 1680x1050 (1:1.6), kedy zobrazuje OK pri 60Hz obnovovacej frekvencii (nie je to ergonomicky malo?).
LCD monitory maji rozliseni dane matrici displaye. Tudiz skutecne maji jedno zakladni rozliseni napr. 1680x1095 fyzickych bodu na matrici, a pokud zvolis jakekoli jine rozliseni, tak se to jen prepocita a obraz je vzdy hnusnejsi. Podivej se do manualu jake je rozliseni tveho displaye a to doporucuji pouzivat.

Poshook

Příspěvek od Poshook »

demsky píše:nie je na to custom driver? 1280x800 je divne skus 1024.

a inak LCD monitory nemaju obnovovaciu frekvenciu,
to je len taky fake... :)
lenze moja 22" ma pomery stran 1:1.6 nie 1:1.25 ako bezne 17"/19", takze ako pouzijes 1280x1024, tak je obraz dost natiahnuty do stran (stvorce su zrazu obdlzniky:))

Poshook

Re: 22" LCD problem s obrazom

Příspěvek od Poshook »

Symphonic píše:
Poshook píše:zdravim,

LCD monitory maji rozliseni dane matrici displaye. Tudiz skutecne maji jedno zakladni rozliseni napr. 1680x1095 fyzickych bodu na matrici, a pokud zvolis jakekoli jine rozliseni, tak se to jen prepocita a obraz je vzdy hnusnejsi. Podivej se do manualu jake je rozliseni tveho displaye a to doporucuji pouzivat.
[glow=red]

tych 60Hz je v pripade 22" LCD ok pre oci a hlavu?

SadLuck

Příspěvek od SadLuck »

60Hz je naprosto OK, tohle je u LCD opravdu jiné než u CRT (tam by člověk skoro viděl blikání obrazu). Jiná technologie - obnovovací frekvence značí něco jiného. Já mám 20" širokoúhlý NEC (1680x1050) za nějakých 13000,- a taky jedu na 60Hz. Co se bolení hlavy/očí týče hlavně pozor na brightness a contrast, v továrním nastavení vypaluje oči 8)

Poshook

Příspěvek od Poshook »

SadLuck píše:60Hz je naprosto OK, tohle je u LCD opravdu jiné ne%u17e u CRT (tam by %u10dlov%u11bk skoro vid%u11bl blikání obrazu). Jiná technologie - obnovovací frekvence zna%u10dí n%u11bco jiného. Já mám 20" %u161irokoúhlý NEC (1680x1050) za n%u11bjakých 13000,- a taky jedu na 60Hz. Co se bolení hlavy/o%u10dí tý%u10de hlavn%u11b pozor na brightness a contrast, v továrním nastavení vypaluje o%u10di 8)
brightness a contrast si samozrejme upravujem - to je fakt nutnost. napriek tomu som si vsimol, ze odkedy pouzivam LCD monitory, moje oci a hlava idu dost doriti...ani neviem, ci sa da pred tym nejako "branit" okrem zmien v nastaveni (zeby zvaracske okuliare?)

SadLuck

Příspěvek od SadLuck »

těmi 60Hz to nebude, i když záleží samozřejmě na monitoru - každopádně víc nenastavíš :)

Já osobně používám hodnoty světlosti a kontrastu kolem 10 - 20%, ale to se liší panel od panelu. Já jsem s tím svým (NEC 20WGX2) celkem spokojen. Hlava z něj narozdíl od jiných nebolí, barvy super, žádná duchařina se u rychlých scén nekoná... ALE jedna věc mi pije krev - ten prevít PÍSKÁ... nebo bzučí, nebo jak to nazvat, neni to moc a půl metru od monitoru o tom člověk neví, ale jelikož už pár let cvičím ucho na citlivost, tohle s hudbou dohromady nejde :?

demsky
Vybavení

Příspěvek od demsky »

ja mam LG Flatron L1940BQ a tiez mam nastavene odporucane rozlisenie 1280x1024 pri 70 Hz. V praci mame Macintoshe a sirokouhle LCD ale na starsom Macu G4 napriklad zase take sirokouhle rozlisenie nepodporuje pomerne stara graficka karta.

co sa tyka LCD, trochu ta nechapem ja mam opacnu skusenosti odkedy pracujem s LCD.

Much of the discussion of refresh rate does not apply to LCD monitors. This is because while a phosphor on a CRT will begin to dim as soon as the electron beam passes it, LCD cells open to pass a continuous stream of light, and do not dim until instructed to produce a darker color. Pertaining to LCDs, see also response time and Input lag.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

poshook : tak ako ti uz napisali .. 60Hz je ok .. viac nema zmysel davat .. LCDcka vacsinou ani viac ako 75Hz nezvladaju .. je to ale v poriadku lebo pri LCD sa nezobrazuje obraz prekladanym riadkovanim ako pri CRT Monitore .. Ak mas problemy s ocami, tak ako to trva pol roka , je to pruser a daco by si mal robit .. mozno navsteva doktora .. ak to trva mesiac , je to normalne .. oci a mozog si este nezvykli .. ak ti slzia oci je to uplne normalne a bezne ..

pouzivaj rozlisenie matrice .. cize v tvojom pripade 1680x1050 .. Ak ti to driver neumoznuje (najvyssi cas ho updatnut) , tak pouzi tusim powerstrip .. sogft kery umozni nastavit lubovolne rozlisenie na karte ..

Vuid

Příspěvek od Vuid »

Je to divny, mozna se mi to jen zda ale pouzivam na 19" digital LCD 75Hz obnovovaci frekvenci, pri 60Hz se mi na to spatne kouka.
Kazdopadne co vubec nepouzivam CRT mam min problemu s ocima, a to se mi fakt nezda.
Co se tyce rozliseni je jedina rozumna volba pro beznou praci tzv. "nativni" rozliseni (proste pocet pixelu na LCD), jiny nema smysl pokud clovek nema fakt spatnej zrak.

Tudy

Příspěvek od Tudy »

Pytkin píše:pouzivaj rozlisenie matrice .. cize v tvojom pripade 1680x1050 .. Ak ti to driver neumoznuje (najvyssi cas ho updatnut) , tak pouzi tusim powerstrip .. sogft kery umozni nastavit lubovolne rozlisenie na karte ..
AHA! Takže, když na krabici od mé grafiky není uvedeno rozlišení displeje, který bych chtěl (ale kvůli tomu, že grafika údajně neumí jeho rozlišení, jsem ho vyřadil z výběru), tak to ještě nic neznamená?
Je tedy možné, že novější ovladače, už to rozlišení budou umět?
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

tudy : jednak novsie ovladace ho mozu vediet .. a dalsia vec je moznost pouzit ten powerstrip .. ci ako sa to vola .. ten funguje s ATI a NVIDIA mam pocit .. Matrox ma nieco take odjakziva v driveroch ..

Tudy

Příspěvek od Tudy »

Pytkin píše:.. a dalsia vec je moznost pouzit ten powerstrip .. ci ako sa to vola...
Díky za tip - PowerStrip funguje skvěle!

Ovladače mé grafiky požadované rozlišení neumí - poslední od Nvidia jsou z roku 2005 :) a ASUS (značka samotné karty) zase nepodporuje Win98se.
Ale s PowerStripem jsem rozlišení nastavil, uložil a už to šlape při každém startu správně :)
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

kexik

Příspěvek od kexik »

tudy: blbost... co mas za grafiku? nove nvidia drivery vedia aj uplne prastare karty, na vsetky je ten isty all in one instalator

Odpovědět