1. Instalacia
Instalacia FCA202 je asi najjednoduchsia s akou som sa kedy stretol. Kartu treba mat odpojenu od FW kabla a spustit setup.exe. V polovici instalacneho procesu vas system poziada o pripojenie (funguje Bus powered) a nainstaluje dva subory do Windows/System adresara v celkovej velkosti 656kb. Cela instalacia aj so zapojenim FW kabla trvala necelych 10 sekund a nevyzadovala ziadny restart pocitaca. V control paneli sa objavila ikona FCA202 Audio, pod ktorou sa skryva jednoduchy panel nastaveni. (obrazky zial nemam, pretoze sm bez home internetu a momentalne aj bez USB kluca). V paneli je mozne nastavit samplovaciu frekvenciu (44.1, 48 a 96kHz) a latenciu v ms (plynule po malych krokoch). Default je 48kHz/tusim 7.62ms.
2. Zvuk
Kedze som test robil v noci, bol som nuteny fungovat na slachadla cez vstavany sluchadlovy vystup, takze neviem presne posudit jeho kvalitu. Subjektivne sa zdal byt cisty, v porovnani s FW410 menej vyrazny v basoch.
Na posudenie kvality AD prevodnikov som pouzil SoundForge 8 (vstupy na karte neboli zapojene). Nahral som asi 5 sekund ticha a nasledne analyazoval cez SF peakmetre. Pri 16/44.1 som nameral -90.3db a pri 24/44.1 -91.4db, co vyzera na podobne hodnoty ako pri napr. Delte Audiphile 2496 (mozno rovnake prevodniky), takze vcelku velmi slusne na Uliho.
Nahravat cez zapojene vstupy nebolo kedy
3. Latencia
Na testovanie latencie som pouzil Ableton Live 5.0.2 a FLStudio 5.2.0 (tusim).
Minimalne nastavenie latencie pri 44.1kHz je 2.18ms/96samplov. V FLstudiu zobrazovalo latenciu 2ms a karta prehravala audio absolutne plynule bez problemov s lupancami, rovnako ako aj na 1ms pri 96kHz, s nepatrnym zvysenim zataze CPU (cca 1-2%).
V Ableton Live som bol trosku zmeteny z vypoctu latencie. Pri 2.18ms v kontrol paneli ukazoval Ableton 0ms Output latency + 12.1ms Input latency = 12.1ms Overall latency...??? Zvuk no problem.
Pri kontrol panel latencii 7.62ms to v Abletone ukazovalo 0ms output latency + 33.9ms Input Latency = 33.9ms Overall latency.
Na porovnanie s Firewire 410 to pri 128samplovej latencii v kontrol paneli ukazovalo v Abletone 4.85ms Output latency + 4.85ms Imput latency = 9.7ms Overall latency...
4. Zaver
Za 3499,-Sk sa da ziskat slusna zvukovka na urovni AP2496 v externom FW prevedeni s vybornou latenciou a slusnym signalom. Co sa tyka symetriky, v tej ma Uli trosku hokej, pretoze na vystupoch symetrika je, ale na vstupoch nie!?