Chipset?

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
pateson

Chipset?

Příspěvek od pateson »

Má dnes 02/2007 smysl uvazovat o jiném chipsetu nez od Intel?
Z hlediska stability a nízkých nároku na spotrebu, kdybych se treba rozhodl pro procesor AMD (Místo Core 2 Duo, kdyz neuvazuju o pretaktování a nechci dát za procesor více jak 4500.-

Zamýslím se totiz nad tím, ze kdyz chci opravdu tichý pocitac, tak se musím nejprve zabývat spotrebou komponentu, která prímo ovlivnuje nutnost chlazení a v tom AMD nevypadají veru zle

PS: sorry za cestinu, nejak se mi rozpadlo kodovani pri editaci :-(
Ale jináč su Moravák

Solarfall

Příspěvek od Solarfall »

urcite chipset intel.

Ctirad

Re: Chipset?

Příspěvek od Ctirad »

pateson píše:Zamýslím se totiz nad tím, ze kdyz chci opravdu tichý pocitac, tak se musím nejprve zabývat spotrebou komponentu, která prímo ovlivnuje nutnost chlazení a v tom AMD nevypadají veru zle
Ale Core2duo vypadá ještě líp a pro AMD ti budou všude cpát nvidia čipset, kterej topí dost nadprůměrně.

Osobně bych volil jednoznačně Core2Duo + čipset 965 (např. Asus P5B nebo Intel Westchester).

AMD pouze v případě, že bys chtěl nějakou ultralevnou, ale přitom slušně výkonnou sestavu a potom bych dal přednost staršímu soketu 939 nebo 754 a VIA čipsetu.

Poklop

Příspěvek od Poklop »

a nebo počkat na 4cores

ondra.m

Příspěvek od ondra.m »

Poklop píše:a nebo po%u10dkat na 4cores
No tak QuadCore CPU nebudou svojí spotřebou rozhodně na nízké úrovni, nehledě na to, že cenou budou naprosto něukde jinde.

Být tebou, bral bych CPU z rodiny Core2Duo. Pokud nemáš v plánu taktovat, tak ty CPU fungují při standartních frekvencích (E6300 - 1.86GHz, E6400 - 2.13GHz, ...) i se sníženou voltáží. Velkým pasivem (Scythe Ninja, Scythe Infinity ...) a aspoň minimálním průtoku vzduchu v case se dají chladit i pasivně. Jinak můžeš hodit jeden 120 mm větrák na 5V na chladič, čímž si v chlazení značně pomůžeš a neuslyšíš vůbec nic, protože ti toho větroně přeřve HDD. Nějakého single core Athlona sice uchladíš v pohodě pasivně, ale výkonem se to nemůže rovnat. E4300 stojí jen málo přes 4.500,- nehledě na to, že pokud nechceš kupovat fungl nový procesor z obchodu, tak za 4.500,- koupíš z druhé ruky i E6400.
Naposledy upravil(a) ondra.m dne 11 úno 2007 20:51, celkem upraveno 2 x.

Poklop

Příspěvek od Poklop »

zas ale taková bomba core2duo oproti X2 není. Mám X2 a myslim, že se mi ani nevyplatí jít na c2duo. Počkám si na 4core.

ondra.m

Příspěvek od ondra.m »

Poklop píše:zas ale taková bomba core2duo oproti X2 není. Mám X2 a myslim, že se mi ani nevyplatí jít na c2duo. Počkám si na 4core.
Je a není. Záleží, jak se na to díváš. Při standartních frekvencích jsou ty CPU vyrovnané, to netvrdím. Pokud C2D přetaktuješ, tak je to samozřejmě zcela jiná liga. Můžeš argumentovat tím, že většina lidí netaktuje, proto taky říkám, že na standartních frekvencích jsou ty CPU rovnoceným soupeřem. A takdy hodně záleží, na co comp používáš. Jestli na tom z valné většiny hraješ hry, tak se ti přechod na C2D opravdu nevyplatí.

pateson

Příspěvek od pateson »

pro ondra.m:
taktovat rozhodně nemíním, jelikož pro mě je stabilita primární věc
Ale jináč su Moravák

ondra.m

Příspěvek od ondra.m »

pateson píše:pro ondra.m:
taktovat rozhodně nemíním, jelikož pro mě je stabilita primární věc
Přetaktovaný počítač neznamená nestabilní počítač. Ale samozřejmě je to na člověku.

Ctirad

Příspěvek od Ctirad »

Poklop píše:zas ale taková bomba core2duo oproti X2 není. Mám X2 a myslim, že se mi ani nevyplatí jít na c2duo. Počkám si na 4core.
Z X2 se na C2D opravdu nevyplatí upgradovat, pokud člověk vyloženě nehoní každé % výkonu. U nového počítače ale X2 už nemá zdaleka ten poměr cena/výkon a navíc nemá moc konkurenceschopné desky.

Poklop

Příspěvek od Poklop »

jojo, souhlas :-)

pateson

Příspěvek od pateson »

jestli se mi neosvědčí zapůjčený Mac, tož to bude C2D.

Studuju, zda by bylo reálné uchladit PC pasivně. KDyž bude jeden disk, použiju pasivní zdroj Fortron 300 W a osadím 12 cm větráky na case, které se budou zapínat podobně jako u notebooku, tak bych snad mohl být spokojen
Ale jináč su Moravák

Ctirad

Příspěvek od Ctirad »

Na to se vykašli. Když tam bude slušnej zdroj s velkým větrákem, slušnej chladič na CPU s velkým větrákem a regulovaný deskou, tak uslyšíš tak jako tak jenom harddisk. Nemá cenu vymejšlet nějaký extra spínaný větráky.

Dno

Příspěvek od Dno »

Alebo sa vysrat na tiche PC .. narvat tam najviac ventilatorov ako sa da a dat to PC do vedlajsej miestnosti ..

ondra.m

Příspěvek od ondra.m »

Dno píše:Alebo sa vysrat na tiche PC .. narvat tam najviac ventilatorov ako sa da a dat to PC do vedlajsej miestnosti ..
Proč dělat věci jednoduše, když jdou dělat složitě? :lol:

Jinak kupovat pasivně chlazený zdroj je podle mně nesmysl, pač tyhle zdroje jsou několika násobně dražší, než klasické. Mám v PC 500W Chieftec a oproti 400W Fortronu, který jsem měl předtím je skoro neslyšitelný. Navíc ma samoregulaci otáček větráku v závislosti na záteži, takže jej opravdu skoro neslyšíš. Pokud už pasivně chlazený zdroj vlastníš, tak proč jej nepoužít, ale kupovat jej je špatná investice.

Odpovědět