Konci sloboda na PC ?

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21261
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Konci sloboda na PC ?

Příspěvek od Pytkin » 19 úno 2014 16:26

Kupil som notebook Toshiba Satelite bez windowsu .. A zistil som , ze tam nejde spustit ani XP ani Windows 7 ani ziaden Linux .. Ani ziadna utilita typu HIREN's boot CD a podobne .. Na forach som nasiel , ze treba vypnut SECURE BOOT (to som spravil) , a dalej moznost bootovania z UEFI prepnut na CSM .. Tato moznost v BIOSe ale chyba .. v pocitaci je najnovsi BIOS (1.10) stary asi tyzden .. To uz akoze na pocitacoch nepojde iny system ako WIndows 8 ?

Okamzite sa natiska otazka , preco taky pocitac predavaju bez Windows 8 ?

Uživatelský avatar
hombrefeo
Příspěvky: 3067
Registrován: 25 čer 2009 23:19

Re: Konci sloboda na PC ?

Příspěvek od hombrefeo » 19 úno 2014 16:33

okamzite vratit predajci, nech si taky zgarb nastrkaju do drotov...

dusanmsk
Příspěvky: 536
Registrován: 04 led 2011 13:33

Re: Konci sloboda na PC ?

Příspěvek od dusanmsk » 19 úno 2014 16:42

Podla mna len blbo hladas, niekde sa to uefi urcite da vypnut. A vacsina linux distier uz ma instalacne media 'uefi ready'. Ale chapem Tvoju frustraciu, tiez mi to uefi lezie krkom a vsade to vypinam.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21261
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Konci sloboda na PC ?

Příspěvek od Pytkin » 19 úno 2014 16:59

Dusan : kukni tuto temu .. clovek pise uplne presne ten isty problem ... ma tam aj obrazky BIOSu .. Tam fakt neni co nastvit ..

http://www.zive.cz/poradna/satelitte-c5 ... tanswers=1

CliffhAnger
Příspěvky: 97
Registrován: 18 srp 2009 12:30

Re: Konci sloboda na PC ?

Příspěvek od CliffhAnger » 19 úno 2014 18:45

a kdyz das boot device select (vetsinou F12) , neni tam třeba nějaky legacy boot nebo něco takového?

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21261
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Konci sloboda na PC ?

Příspěvek od Pytkin » 19 úno 2014 18:52

jo jasne .. tiez ma to napadlo .. neni to tam .. len tradicny vyber vsetkych medii .. ziadna moznost vybrat LEGACY alebo UEFI boot ..

zacinam naberat dojem , ze to bude zlozitejsie .. oni sa tvaria ze WIN7 64bit by mal behat v UEFI mode .. aj na instalacnom mediu je adresar /EFI/BOOT ..

http://www.sevenforums.com/tutorials/18 ... s-7-a.html

CliffhAnger
Příspěvky: 97
Registrován: 18 srp 2009 12:30

Re: Konci sloboda na PC ?

Příspěvek od CliffhAnger » 19 úno 2014 22:21

Tohle je fakt ale docela zvláštní problém....ntb co neumožňuje žádný legacy boot bez pitomýho UEFI? No asi už to tak bude, každopádně ty windows 7 64-bit by tam podle toho odkazu měli jít nainstalovat, osobně s tím ale nemám žádnou zkušenost....většinou povoluji uefi jen v případě že zákazník chce W8 a vždy se mi dařilo aktivovat legacy boot v případě opačném...tohle je fakt zajímavý....

dusanmsk
Příspěvky: 536
Registrován: 04 led 2011 13:33

Re: Konci sloboda na PC ?

Příspěvek od dusanmsk » 19 úno 2014 22:32

ADPC. A mas moznost to este vratit, alebo si v prdeli?

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21261
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Konci sloboda na PC ?

Příspěvek od Pytkin » 19 úno 2014 22:42

cliffhanger : jo .. vsade su navody , ze win7 64 by mal ist instalovat na EFI .. ono sa to aj objavi , ze press key to boot from CD or DVD .. stlacis .. a nic .. zamrzne .. uz ani numlock nejde stlacit .. stiahol som si win8 64bit .. to instalovat ide .. ale tiez to je dost divne .. vypise ten isty text .. stlacis .. ale dvd sa toci dalej .. napred som myslel ze to nejde , lebo sa ziaden obrazok neobjavi .. az na druhy krat som to nechal bezat , a tak cca za 40 sekund sa rovno objavi okienko s tromi polozkami , kde je vyber jazyka .. atd .. ale pred tym ziadna grafika .. fakt podivne .. a co ma uplne najviac dostalo .. vobec to nechce nabiehat z externej DVD mechaniky .. ani win7 ani win8 .. proste ten komp sa tvari , ze ziadnu DVD mechaniku nevidi .. Ani na USB 2 ani na USB 3 .. aj som vypol USB 3 v biose .. nic .. tvari sa ze BOOT z USB tam je .. Ale mechaniku nevidi za ziadnych okolnosti ..

Kamarat mi poradil aby som si spravil USB kluc botovaci cez rufusa .. Tak to zajtra este vyskusam s USB harddiskom .. to som zvedavy ci ho uvidi ..

dusan : to neni ntb pre mna .. kamaratovi som ho poradil .. dnes mi ho doniesol ze nech mu tam nahodim windows 7 co som mu k tomu nakazal kupit .. a takto to dopadlo .. zasral som s tym cely den .. a vysledok ziaden ..

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6445
Registrován: 12 led 2005 23:43

Re: Konci sloboda na PC ?

Příspěvek od Kermitak » 19 úno 2014 23:07

Nevim co to je za konkretni model rady Satellite, ale u jednoho novyho je problem v tom, ze abys nabootoval z USB, musis v biosu vypnout NIC (sitovku), jinak to tuhne, zkus to.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21261
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Konci sloboda na PC ?

Příspěvek od Pytkin » 20 úno 2014 02:23

Kermitak : konkretne je to Toshiba Satellite C50-A-1JT PSCJGE-001002CZ ... Vdaka za typ ... Skusim zajtra ..

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2614
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Konci sloboda na PC ?

Příspěvek od MDudas » 20 úno 2014 02:34

Skus volat ASBIS. Maju tam taku ochotnu zenu. Asi nebude vediet, ale ochotne zisti.

lavender
Příspěvky: 827
Registrován: 26 pro 2011 19:57

Re: Konci sloboda na PC ?

Příspěvek od lavender » 20 úno 2014 09:00

podla mna sa nejedna o slobodu, ale o zavadzanie zakaznika. cim viac to uzivatelia budu chciet "prelstit", tym viac si budu vyrobcovia a mrkvosoft dovolovat. zaniesol by som to spat a chcel prachy.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21261
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Konci sloboda na PC ?

Příspěvek od Pytkin » 20 úno 2014 12:26

Kermitak : tak vypnut siet nepomohlo .. ale problem je len z DVD mechanikou .. tu akoze nevidi a neponuka z nej bootovanie .. USB kluc ukazuje .. takze vytvaram daky bootovaci image ..

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6445
Registrován: 12 led 2005 23:43

Re: Konci sloboda na PC ?

Příspěvek od Kermitak » 20 úno 2014 13:59

Hm, to je haluz, tak dej vedet, jak jsi dopadl s flashkou. Jinak ja to asi spatne precetl, ta sitovka mela pomoci v pripade, kdy je videt mechanika, ale tuhne to pri pokusu z ni nabootovat. Tak treba se to jeste bude hodit :)

EDIT: jo, ted koukam, ze se to tykalo P50, ale treba ten problem existuje i na jinych modelech

Odpovědět