Kryptování dat na disku

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
Odpovědět
Ondrash

Kryptování dat na disku

Příspěvek od Ondrash »

Ahoj. Můžete mi prosím poradit nějaký dobrý program na kryptování dat na notebooku? Nevím co se kde používá. Myslím, že netobooky pro banky mají na to nějakou utilitu. Chtěl bych si kompletně zaheslovat data na notebooku, aby v případě krádeže se k nim nikdo nedostal.

Děkuji moc....

kexik

Příspěvek od kexik »

http://www.microsoft.com/windowsxp/usin ... tdata.mspx

staci xp pro... predpokladam ze nepotrebujes kryptovat vsetko...

ondra.m

Příspěvek od ondra.m »

Buď freeware Truecrypt nebo potom něco špičkového a profesionálního DriveCrypt, což je software pro kompletní kryptování sessions a HDD. Heslo zadáváš ještě před bootem operačního systému a v dnešní době je to defacto nejsilnější kryptovací nástroj, který můžeš dostat. Předem tě upozorňuji, že pokud nemáš data z notebooku zálohována a zapomeneš např. heslo nebo se ti něco stane s HDD, nikdy se k datům už nedostaneš a přijdeš o ně.

safa
Profesionál

Příspěvek od safa »

Jak moc kryptovani spomaluje zapis a cteni a zatezuje proc ? Ciste ze zvedavosti, da se na kryptovanej disk tocit ?
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

kexik

Příspěvek od kexik »

safa, klikni na ten truecrypt link a citaj ;)

Ethano

Příspěvek od Ethano »

Další možností je zašifrovat celý obsah disku. Jediný freeware, o kterém vím, že to umí, je CompuSec. Sám jsem ho ale zatím nezkoušel nasadit, protože mám víc OS na 1 disku (CompuSec to ale údajně podporuje) a navíc potřebuju spouštět svůj počítač vzdáleně pomocí WakeOnLan. A to už je problém, protože tam zkrátka vzdáleně heslo při bootování nezadám. Jinak jsem zkoušel komerční sotware pro šifrování celého disku od PGP a WinMagicu, a s oběma jsem měl jen dobré zkušenosti.

Kimi
Moderátor

Příspěvek od Kimi »

Pokud jde o soft pod Wokna, pak taky doporucuji TrueCrypt, docela fajn software. Pod linuxem je to jina kava, tam mam zasifrovany i root ;) Ale to predpokladam neni tento pripad.
Jinak sifrovani dat je prima vec, ale osobne shledavam velmi uzitecnym i nastroj na bezpecne smazani dat (ktery danou oblast treba 15x prepise pseudonahodnymi daty). Neverili byste, co se da najit na vyhozenych discich :)

Ondrash

Příspěvek od Ondrash »

Koukal jsem na ten TrueCrypt, ale víc mě láká varianta zašifrovat celý disk. Jedná se o notebook, na kterým budu mít outlook a tak, nechtěl bych aby když by se notebook dostal do cizích rukou aby se mi někdo třeba hrabal v poště atd. Takže žádný dálkový přístup a tak.

kexik

Příspěvek od kexik »

Ondrash píše:Koukal jsem na ten TrueCrypt, ale víc mě láká varianta zašifrovat celý disk. Jedná se o notebook, na kterým budu mít outlook a tak, nechtěl bych aby když by se notebook dostal do cizích rukou aby se mi někdo třeba hrabal v poště atd. Takže žádný dálkový přístup a tak.
ziadny spravny paranoik nepouziva outlook ;)
(+kazdy rozumny emailovy klient dnes sifruje data)

deep

Příspěvek od deep »

Ja bych urcite jako zabespeceni dat hledal jinou cestu nez sifrovani, to je na prd a par dobre mirenejch badsektoru a data jsou komplet v prachu.
podle me je mnohem lepsi reseni ATA password na hardisku, nastavuje se
v biosu noteboku a funguje tak ze bez zadani hesla hardisk vubec nepristoupi na datavou cast plotny! bespecnost maximalni zvlast u disku hitachi spolehlivost maximalni stejne tak rychlost......
urcite lepsi nes sifrovat, heslo to chce tak jako tak tak proc ho nezadat rovnou pri bootu
-------------------------------------------------------
Eduard Skýva

Symphonic

Příspěvek od Symphonic »

Outlook 2003 umoznuje sifrovat a zaheslovat datovy soubor zcela standardne.

Pro sifrovane nahravani na desktopu (ne notebooku) bych volil nejaky radic s hw podporou sifrovani.

Mimochodem, modernejsi HDD jdou zaheslovat, takze pri startu pocitace (nabihani biosu) chteji heslo, jinak nejsou z os dostupne. Heslo se neda prekonat softwarove, ale jen rozvrtanim harddisku:
It is not widely known that ATA standard introduces security mechanism, using which the drive can get locked (password protected). The result is the absolute unavailability of the drive for the operating systems.
The typical symptoms of having ATA PASSWORD enabled on the drive include:

"HDD locked, enter password (5 left)" message at boot
"This drive is protected with the password" message at boot
Hard drive properly detected by BIOS, invisible / unavailable in OS
The bad news is: it is not possible to remove the ATA PASSWORD (unlock the drive) with software solution only without the knowledge of the ATA PASSWORD valid for the specific drive. Fortunately for most of the unintentional users of ATA PASSWORD functionality there is the hardware solution which lets you take out the protection without knowing the current password.

deep

Příspěvek od deep »

>>modernejsi HDD jdou zaheslovat...

oni jdou zaheslovat vsechny, ATA password umej disky hromadu let dozadu.
2.5" i 3.5" akorad u tech hitachi jak jsem psal je to dovedeny k dokonalosti. (i kdyz i u ostatnich vyrobcu to dokaze obejit jen par firem na svete)
-------------------------------------------------------
Eduard Skýva

Odpovědět