Nepochopitelné problémy se zobrazení na LCD

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
Odpovědět
Ivo
Moderátor

Nepochopitelné problémy se zobrazení na LCD

Příspěvek od Ivo »

Mám dva Samsungy 205BW (http://www.alave.cz/lcd-monitor-20-quot ... r:p:177754)

Mají rozlišení 1680x1050 a ještě do předvčerejška to tak normálně fungovalo. Grafická karta ATI Radeon 9200 s drivery Omega. Dal jsem včera počítač do vedlejší místnosti a znovu propojil.
Při nastavení rozlišení 1680x1050 ted dochází k jakémusi horizontálnímu roztažení zobrazení. Vše je větší než má být, ikony i písmo lehce roztažené do stran a základní plocha je širší než obrazovka (když dojedu myší na okraj LCD, teprve se tam zleva posunou ikony, start atd. (prostě s celou plochou pohybuji myší do stran). Tak to funguje na obou monitorech, i na jednom zvlášt (když druhý odpojím). Myslel jsem jestli to není těmi novými prodlužovačkami, ale není - donesl jsem lcd k počítači a propojil původní krátkou šnůrou a pořád stejně nesmyslně.

Samozřejmě jsem x krát restartoval, přehodil šnůry, dokonce přeinstaloval drivery, pořád stejně.
Když snížím rozlišení na 1400x1050, už se plocha nepohybuje, ale i tak je všechno (ikony, písmo atd.) zase trochu natažené do stran ...

Už jsem z toho trochu zoufalý a nevím proč se to tak děje a co se s tím dá dělat .... :(

Kimi
Moderátor

Příspěvek od Kimi »

Vypada to na ovladace. Neni tam v nich nekde nastavena vetsi plocha ? Dela to i s ATI ovladaci ?

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Kermitak píše:Vypada to na ovladace. Neni tam v nich nekde nastavena vetsi plocha ? Dela to i s ATI ovladaci ?
Já jsem nic s ovladači nedělal. Jsou nainstalovány už 2 měsíce a do předvčerejška to fungovalo normálně ... Co by se dalo udělat ? ATI a Omega fungují zvlášt ? Co mohlo způsobit tento náhlý kolaps ? Kde se dá zkontrolovat nastavení velikosti plochy ?

Díky

Kimi
Moderátor

Příspěvek od Kimi »

Nemyslim ze by se s nimi neco stalo, ale mohly se nejak prenastavit, kdyz jsi znova pripojil LCD. Omega nejsou oficialni ovladace ATI, zkusil bych nejdriv ovladace od ATI. Ja ATI nemam, takze Omega ovladace znam jenom z rychliku, ale pokud vim, da se s nimi nastavit spousta ruznych blbosti. Mozna muze byt jednou z tech blbosti i virtualni plocha. I kdyz pokud tvrdis, ze je i roztazene pismo, tak to na virtualni plochu nevypada. Muze byt treba problem s casovanim, podivej se, jestli jsou monitory nastavene jako plug&play monitor, bez do SETTINGS, ADVANCED, DISPLAYS, MONITOR a tam zrus volbu DDC (nebo tak nejak). Pak zkus nastavit spravne rozliseni a frekvenci 60Hz.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Kermitak píše:Nemyslim ze by se s nimi neco stalo, ale mohly se nejak prenastavit, kdyz jsi znova pripojil LCD. Omega nejsou oficialni ovladace ATI, zkusil bych nejdriv ovladace od ATI. Ja ATI nemam, takze Omega ovladace znam jenom z rychliku, ale pokud vim, da se s nimi nastavit spousta ruznych blbosti. Mozna muze byt jednou z tech blbosti i virtualni plocha. I kdyz pokud tvrdis, ze je i roztazene pismo, tak to na virtualni plochu nevypada. Muze byt treba problem s casovanim, podivej se, jestli jsou monitory nastavene jako plug&play monitor, bez do SETTINGS, ADVANCED, DISPLAYS, MONITOR a tam zrus volbu DDC (nebo tak nejak). Pak zkus nastavit spravne rozliseni a frekvenci 60Hz.
Díky - a nemáš po ruce nějaký link na ty oficiiální ATI Radeon 9200 drivery ? Koukal jsem na google, tam je toho mraky a nevím co je co ... čili zkusit omegu odinstalovat a ATI nainstalovat ?

Dno

Příspěvek od Dno »

ATI ma tusim jeden driver na vsetky Radeon karty .. Tak ako nvidia ..

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Stáhl jsem nějaký ATI Cataclyst pro Radeon 9200. Snad to bude ono. Jdu to vyzkoušet ...

Kimi
Moderátor

Příspěvek od Kimi »

Odinstaluj Omega driver (navod je na http://www.omegadrivers.net/ati/ati_faq.php) a naklikej si spravny catalyst drivery na http://ati.amd.com/support/driver.html

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Je to úplně zakleté. Odinstaloval jsem Omegu, nainstaloval ATI, vůbec pak nenaběhne možnost rozlišení 1680/1050 (je tam x jiných možností, ale tohle ne). Při rozlišení 1600/1200 se to zase hýbe do stran. Funguje jen 1374x cosi ale je to moc velké.

Pak jsem zase nainstaloval Omegu , tam se 1680/1050 objevilo, ale zase velké ikony a celé se posunovalo. A ještě takové srandy, že ikony na ploše byly na pravém monitoru a lišta start na levém (i když pravý byl vybraný jako primární).

Ale přitom to celou dobu normálně fungovalo ...

"Muze byt treba problem s casovanim, podivej se, jestli jsou monitory nastavene jako plug&play monitor, bez do SETTINGS, ADVANCED, DISPLAYS, MONITOR a tam zrus volbu DDC (nebo tak nejak)"

Ale kde to přesně je tohle nastavení ? Díky

Kimi
Moderátor

Příspěvek od Kimi »

Ivo píše:Je to úplně zakleté. Odinstaloval jsem Omegu, nainstaloval ATI, vůbec pak nenaběhne možnost rozlišení 1680/1050 (je tam x jiných možností, ale tohle ne). Při rozlišení 1600/1200 se to zase hýbe do stran. Funguje jen 1374x cosi ale je to moc velké.
A mas monitor nastaveny jako plug&play ?
Ivo píše: "Muze byt treba problem s casovanim, podivej se, jestli jsou monitory nastavene jako plug&play monitor, bez do SETTINGS, ADVANCED, DISPLAYS, MONITOR a tam zrus volbu DDC (nebo tak nejak)"

Ale kde to přesně je tohle nastavení ? Díky
Omega drivery nemam, takhle je to popsany v jejich FAQ. Nicmene az po to ADVANCED se dostanes normalne pres vlastnosti grafiky. Klikni pravym mysidlem na plochu, dej vlastnosti a tam uz mas nahore zalozku settings, vpravo dole tlacitko advanced a tak dale.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

A CO TREBA DPI?

zobrazeni - vlastnosti // upresnit // obecne a zkontrolovat dpi

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Tak už se to po mnoha nekonečných beznadějných pokusech a přeinstalovávání nakonec nějak zázračně vyřešilo: problém byl v tom, že sice rozlišení bylo ve vlastnostech nastaveno na 1680/1050, ovšem jak jsem pak zjistil v menu upřesnit/obrazovky - tam bylo pořád 1450/1050. Toho jsem si všiml už včera, ale nešloose tam dostat, pořád to hlásilo, že nějaké nastavení je v procesu a blabla. Dnes jsem se tam dostal zase a šlo to tam přenastavit jenom u jednoho monitoru, po restartu tenhle dialog nešlo znovu vyvolat. Znovu jsme nainstaloval drivery a najednou už tam byly oba monitory a šlo to nastavit - a už to zase funguje.

Čili problém byl v tom že
1) z nějakých nepochopitelných důvodů se to celé rozhasilo
2) i po změně rozlišení na obrazovce nějaké advanced rozlišení bylo úplně jiné
3) oba monitor bylo možné nastavit jen po opětovné instalaci driverů

Uff ... hlavně že už to zase funguje

Díky za rady!

Magion

Příspěvek od Magion »

sices už to vyřešil, ale kdyby tě to někdy zase trápilo, tak vyzkoušej softíik Powerstrip - lze v něm nastavit i rozlišení, které ovladače grafiky nepodporují a blbne pak zobrazení na monitoru (LCD, CRT--- to je jedno).
Měl jsem takřka stejnej problém (taky se samsungem - ale to není nic proti značce) - mám širokoúhlej a ATI9600 mi nepodporuje formá 1440x900, takže v tuto chvíli nastoupil Powerstrip vnutil tam toto rozlišení a je to OK!

Odpovědět