RAID DĚLENÍ ?
RAID DĚLENÍ ?
Může mi někdo poradit jak zapojit a naformátovat 2 totožné disky SATA aby spolupracovaly na 2 kanálech a dělily si dat tok mezi sebou pro zvýčení rychlosti díky všem :díky moc
jedná se o desku GIGABYTE GA-EP45T-DS3R bios F4a
http://www.gigabyte.cz/products/mb/spec ... 3r_10.html
jedná se o desku GIGABYTE GA-EP45T-DS3R bios F4a
http://www.gigabyte.cz/products/mb/spec ... 3r_10.html
Re: RAID ĎELENÍ ?
chces to na datovy disk ? alebo na systemovy ?
Re: RAID ĎELENÍ ?
na system jsou to 2 320Gb a každý by mělbýt ještě dělený na 120sys a zbytek data
Re: RAID DĚLENÍ ?
Jaky si tam udelas partisny je uz jedno, to s RAIDem nesouvisi. Ale je otazka, jestli chces RAID0 nebo RAID1. V RAID0 se ti budou delit data mezi oba disky, budes mit kapacitu 2x320GB, budes mit rychlejsi cteni i zapis, ale jakmile ti odejde jeden z tech disku, prijdes o data na obou. V RAID1 se ti budou na oba disky zapisovat totozna data, budes mit jenom 320GB, rychlost zapisu bude stejna jako u jednoho disku, rychlost cteni bude vyssi, kdyz ti odejde jeden disk, nic se nestane.
Pouzivat RAID0 na neco jinyho, nez nejaky docasny data, je docela riziko, jen pro informaci.
Pouzivat RAID0 na neco jinyho, nez nejaky docasny data, je docela riziko, jen pro informaci.
jasne .. takze v biose si zapnes podporu na SATA = RAID .. potom sa ti ukaze setup toho intelovskeho raidu .. spravis si ten STRIPE zvazok v nom .. Tusim sa tam ide CTRL+I .. potom si musis vytvorit disketu s driverom .. instalujes XP , kde pri uvode povies tusim F6 = ze mas additional driver .. podhodis mu potom tu disketu .. tam vyberies ICH*R SATA RAID driver .. a to je vsetko .. v XP si potom este nainstalujes Intel Storage Manager ..
de asi je v biosu nastavení sataraid přibližně 
no bud to byva niekde v tej prvej ponuke .. kde ti ukazuje ake procesory mas , pamat a disky a pri tom to je .. alebo potom je to niekde okolo chipset nastaveni ..
musis popozerat .. nepoznam GIGABYTE bios ..
musis popozerat .. nepoznam GIGABYTE bios ..
takze http://europe.giga-byte.com/FileList/Ma ... 3(r)_e.pdf
strana 51 - Integrated peripherals .. hned v prvom nastav RAID ..
strana 51 - Integrated peripherals .. hned v prvom nastav RAID ..
tedy RAID1 je asi tzv zrcadlo ? a ještě je tam možnost RAID 5 a 10 co je to za funkci díky
Hele a co kdyby sis to nasel na webu? Je to zalezitost asi na 10 vterin... 
RAID5 (parita rozprostrena po discich) na dvou discich nerozbehas, stejne tak RAID10 (RAID1 na RAID0). Co je RAID1 jsem ti napsal o par prispevku vys.
RAID5 (parita rozprostrena po discich) na dvou discich nerozbehas, stejne tak RAID10 (RAID1 na RAID0). Co je RAID1 jsem ti napsal o par prispevku vys.
díky to mě stačí takže je to pro mne nezajímavé když mám jen 2 disky 
Alex : a RAID0 tam nemas ? to je divne ..
je tam všechno otázka je zda 0 nebo 1 disk umí 128mb/s v CUB 5 potřebuji točit max 16/96kHz stop najednou myslím že by mohl postačit RAID 1 
16 96kHz stop je 96.000x3x16= 4,608,000 Bytes/s = ~5MB/s .. to zvladne kazdy aj najpomalsi disk .. Sucasne disky su schopne ist tam 100MB/s ..
Raid 0 sa dava na rychlost .. pri audiu ju ale nepotrebujes .. to treba na video .. Raid 1 sa dava na bezpecnost ..
takze zavisi od teba , co vlastne chces ..
Raid 0 sa dava na rychlost .. pri audiu ju ale nepotrebujes .. to treba na video .. Raid 1 sa dava na bezpecnost ..
takze zavisi od teba , co vlastne chces ..