Roland Juno G - chyba komunikace s PC
Roland Juno G - chyba komunikace s PC
Ahoj všem
koupil jsem si nové PC (Intel i7, WIN7 64 bit, 12GB Ram). Ze starého jsem si akorát nechal zvukovku (M-Audio Delta Audiophile 192). Když jsem dokončil instalaci PC a poprvé pustil klávesy, tak se mi ale objevil problém:
1. Pokud mám puštěné PC a vypnuté klávesy a klávesy zapnu, tak v momentě, kdy se klávesy načtou, zmizí mi obraz z monitoru (objeví se černá obrazovka...jakoby do monitoru najednou nešel žádný signál), PC se zachová, jako by se chtělo restartovat, ale pouze se zasekne. Nejde pak udělat nic jiného, než knoflíkem RESET natvrdo restartovat PC.
2. Pokud mám zapnuté klávesy a PC zapnu jako druhé, tak mi při nabíhání systému vyběhne modrá obrazovka (viz. link níže). Pak opět nejde dělat nic jiného, než restartovat PC, přičemž již musím vypnout klávesy, aby se opět neobjevila modrá obrazovka.
http://leteckaposta.cz/753852310
Zjistil jsem, že se toto nestává, pokud odpojím MIDI kabely.
Zkusil jsem i nainstalovat Driver pro WIN7 64 bit, ale problém se nezlepšil. Pokud jsem ale dobře pochopil, tak tento driver je potřebný stejně pouze pokud bych měl PC s klávesami spojené přes USB, což nemám.
Na starším PC, kde jsem měl XP, se mi tento problém nikdy neprojevil.
Nevíte někdo, co s tím je? Doufám, že to bude řešitelná věc...
Díky
Atoss
koupil jsem si nové PC (Intel i7, WIN7 64 bit, 12GB Ram). Ze starého jsem si akorát nechal zvukovku (M-Audio Delta Audiophile 192). Když jsem dokončil instalaci PC a poprvé pustil klávesy, tak se mi ale objevil problém:
1. Pokud mám puštěné PC a vypnuté klávesy a klávesy zapnu, tak v momentě, kdy se klávesy načtou, zmizí mi obraz z monitoru (objeví se černá obrazovka...jakoby do monitoru najednou nešel žádný signál), PC se zachová, jako by se chtělo restartovat, ale pouze se zasekne. Nejde pak udělat nic jiného, než knoflíkem RESET natvrdo restartovat PC.
2. Pokud mám zapnuté klávesy a PC zapnu jako druhé, tak mi při nabíhání systému vyběhne modrá obrazovka (viz. link níže). Pak opět nejde dělat nic jiného, než restartovat PC, přičemž již musím vypnout klávesy, aby se opět neobjevila modrá obrazovka.
http://leteckaposta.cz/753852310
Zjistil jsem, že se toto nestává, pokud odpojím MIDI kabely.
Zkusil jsem i nainstalovat Driver pro WIN7 64 bit, ale problém se nezlepšil. Pokud jsem ale dobře pochopil, tak tento driver je potřebný stejně pouze pokud bych měl PC s klávesami spojené přes USB, což nemám.
Na starším PC, kde jsem měl XP, se mi tento problém nikdy neprojevil.
Nevíte někdo, co s tím je? Doufám, že to bude řešitelná věc...
Díky
Atoss
Re: Roland Juno G - chyba komunikace s PC
To je dost divne co popisujes.....hlavne teda ked sa to deje v pripade ze mas klaves prepojeny s PC cez klasicke MIDI konektory. Tam bude niekde problem v MIDI zbernici ci uz na strane MIDI interfacu na PC alebo v klavese....Proste to prepoj len USB kablom, nainstaluj driver pre W7 a v nastroji nastav USB prepojenie na MIDI komunikaciu.....
Mě to teda taky překvapilo. Jenže ve WIN7 se snad ani nikde MIDI nastavit nedá. Co se nastavení v klávesách týče, tak to jsem neměnil a v XP to fungovalo, takže spíš to asi bude nějakým nastavením ve WIN7, jenže nevím kde by se to vůbec dalo nastavovat. Nebo to ještě může být HW (proč by to ale pak pod XP chodilo a ve WIN7 ne?).
Ještě jsem zapomněl možná důležitou informaci o základní desce. Mám GIGABYTE MB Sc 1366 X58A-UD3R. Nevím, třeba to může hrát nějakou roli...
Ještě jsem zapomněl možná důležitou informaci o základní desce. Mám GIGABYTE MB Sc 1366 X58A-UD3R. Nevím, třeba to může hrát nějakou roli...
Hubert naznačil asi správně; já bych tipoval na ovladač pro W7. Připodobnil bych to k chování, kdy svůj MOTIF mohu zapnout/připojit (Win Me) kdykoli během práce (USB), ale pokud je připojen a vypnu ho, spadnou mi Win do BSOD. DTTO nahrávadlo AW2400. Je to deterministické chování a jsem si zcela jistý ovladačem jakožto nejslabším místem (respektive jeho spoluprací s Win).
Tipuju, že na jiném OS (XP třebas) se to bude chovat jinak - dost možná, že korektně pro obě akce.
W7 jsou architekturou opět zcela jiné než XP, takže nelze k problémům přistupovat v rovině "když to na XP fungovalo, tak to na W7 musí fungovat taky" - takto to nelze řešit. Základ je mít na paměti, že jiný OS = velká pravděpodobnost jiného chování.
Vše je hlavně o SW.
P.
Tipuju, že na jiném OS (XP třebas) se to bude chovat jinak - dost možná, že korektně pro obě akce.
W7 jsou architekturou opět zcela jiné než XP, takže nelze k problémům přistupovat v rovině "když to na XP fungovalo, tak to na W7 musí fungovat taky" - takto to nelze řešit. Základ je mít na paměti, že jiný OS = velká pravděpodobnost jiného chování.
Vše je hlavně o SW.
P.
Ahoj Pavli,
je mi jasné, že XP a WIN7 nejde srovnavat. Jen se mi nezdá, že bo to bylo driverem pro Juno-G. Jak jsem psal výše, tak driver na klávesy ( Roland Juno-G) pro WIN7 je přece proto, aby Juno-G komunikovalo s PC, ale v USB režimu. Já to ale mám propojené klasickými MIDI kabely, tak tento ovladač přece nehraje žádnou roli, nebo? Navíc tento problém se mi objevil ještě před tím, než jsem vůbec nějaký driver pro Juno-G nainstaloval a neodboural jsem ho ani instalací driveru pro Juno-G.
Takže si spíš myslím, jestli to není nějakým nastavením ve WIN7 nebo prostě HW (motherboard vs. zvukovka vs. další HW,...). Přitom ve WIN7 jsem žádné nastavení MIDI nenašel a dokonce i když jsem zadal pojem "MIDI" v F1 nápovědě ve WIN7, tak mi to taky nic nenašlo.
Nebo myslíš, že to je driverem pro zvukovku? Nepomohlo by teda, kdybych zkusil nainstalovat 32bit verzi tohoto driveru (i když mám WIN7 64 bit)?
Je to velká záhada.
je mi jasné, že XP a WIN7 nejde srovnavat. Jen se mi nezdá, že bo to bylo driverem pro Juno-G. Jak jsem psal výše, tak driver na klávesy ( Roland Juno-G) pro WIN7 je přece proto, aby Juno-G komunikovalo s PC, ale v USB režimu. Já to ale mám propojené klasickými MIDI kabely, tak tento ovladač přece nehraje žádnou roli, nebo? Navíc tento problém se mi objevil ještě před tím, než jsem vůbec nějaký driver pro Juno-G nainstaloval a neodboural jsem ho ani instalací driveru pro Juno-G.
Takže si spíš myslím, jestli to není nějakým nastavením ve WIN7 nebo prostě HW (motherboard vs. zvukovka vs. další HW,...). Přitom ve WIN7 jsem žádné nastavení MIDI nenašel a dokonce i když jsem zadal pojem "MIDI" v F1 nápovědě ve WIN7, tak mi to taky nic nenašlo.
Nebo myslíš, že to je driverem pro zvukovku? Nepomohlo by teda, kdybych zkusil nainstalovat 32bit verzi tohoto driveru (i když mám WIN7 64 bit)?
Je to velká záhada.
Ano, zde jsem měl na mysli ovladač pro zvukovku (MIDI porty jsou v tomto případě na ní). Ještě před pokusy tohoto rázu bych zkusil USB připojení; pokud zde problém nebude, nešťoural bych do ovladače zvukovky, pokud tato funguje ve W7 aktuálně bez potíží.
P.
P.
OK, tzn. že budu muset koupit USB kabel. Jen se teda zeptám, jestli MIDI funkcionalita přes klasické MIDI kabely vs. přes USB je naprosto stejná? Není tam nějaký rozdíl v přenášených informacích nebo v rychlosti přenášení?
Bude stačit, když připojím USB kabel a v klávesách aktivuju režim USB MIDI, že ano?
Ten USB kabel pro MIDI je nějaký speciální nebo stačí jakýkoliv (např. který člověk dostane k některým typům externích disků). Tzn. pokud jde USB kabel fyzicky do kláves zapojit, tak to je OK?
Bude stačit, když připojím USB kabel a v klávesách aktivuju režim USB MIDI, že ano?
Ten USB kabel pro MIDI je nějaký speciální nebo stačí jakýkoliv (např. který člověk dostane k některým typům externích disků). Tzn. pokud jde USB kabel fyzicky do kláves zapojit, tak to je OK?
Ano, je to klasický A-B USB kabel (jako se dává třeba i k tiskárnám apod.). Externí disky budou mít IMHO spíše mini-USB
Ale pokud se dá zapojit do Juna, tak bude OK.
Rozdíl v komunikaci MIDI není; po USB se spíše nedobereš maximáoní kapacity standardní MIDI sbernice, ale to je stejně prvek, který by přišel na přetřas až při dost komplikovaném zapojení více MIDI zařízení pospolu. Ty to řešit nemusíš.
Ano, na Juno je třeba aktivovat USB-MIDI.
P.

Rozdíl v komunikaci MIDI není; po USB se spíše nedobereš maximáoní kapacity standardní MIDI sbernice, ale to je stejně prvek, který by přišel na přetřas až při dost komplikovaném zapojení více MIDI zařízení pospolu. Ty to řešit nemusíš.
Ano, na Juno je třeba aktivovat USB-MIDI.
P.
Ahoj, jelikož mám jeden starší USB disk, tak ten A-B USB kabel u něj je. Toto propojení funguje, tak aspoň něco:-). Budu ale potřebovat delší kabel, tak cca 5 m(PC mám od kláves trochu dále). Chci se ještě zeptat, jestli delší kabel nemůže mít vliv třeba na prodlevu mezi zmáčknutím klávesy na Junu-G a zvukem z VSTi. Nebo třeba ma něco jiného... Koukal jsem, že ten 5 m je asi nejdelší, delší už snad ani nedělají.
Teď mám cca 1,8 m kabel a odezva se mi zdá dobrá.
Atoss
Teď mám cca 1,8 m kabel a odezva se mi zdá dobrá.
Atoss
Ne, délka kabelu nemá na dobu odezvy vliv.
P.
P.
usb 1.1 ma 50x vyssiu prenosovu kapacitu ako midi... midi je sprosty 4mA seriovy loop s rychlostou 31250bps, usb 1.1 vie 1.5Mbps
problem byva inde, a sice v casovani toho usb/midi zariadenia. donutit usb aby nejaky signal presiel usb zbernickou v presnom absolutnom case nie je celkom lahke a treba vediet naprogramovat kvalitny ovladac. mnoho usb midi zariadeni ma v tomto nedostatky.
problem byva inde, a sice v casovani toho usb/midi zariadenia. donutit usb aby nejaky signal presiel usb zbernickou v presnom absolutnom case nie je celkom lahke a treba vediet naprogramovat kvalitny ovladac. mnoho usb midi zariadeni ma v tomto nedostatky.