Spyware

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
dano

Spyware

Příspěvek od dano »

Aj napriek tomu, ze som uz o tomto svinstvu precital dost, stale mi nie je jasna jedna vec. Skusim to opisat na priklade:

V praci mam pocitac a do neho si ulozim z webu nejaky obrazok, alebo textovy subor. Nahodou si to stiahnem zo stranky, kde je nejaky spyware a tento hajzel sa mi ulozi do pocitaca. A teraz otazka: spyware sa uklada len do systemu, alebo si ho mozem preniest na USB kluci spolu so stiahnutym obrazkom, alebo textovym suborom do ineho compu?

rastis

Příspěvek od rastis »

Nemozes si ho preniest. Prenasas si hole subory. Spyware sa Ti inak nedostava do kompu tym, ze si ukladas z netu nejake obrazky, ale tym, ze si prehliadas tie stranky. Pripadne sa Ti dostane do kompu ako sucast instalacie vselijakych free veci (bsplayer.. ... ).

Inak osobne mi spyware az tak nevadi (jeho skodlivost jaksi priamo ani nepocitujem), raz za cas prebehnem komp spybotom a som kludny. Ta taky spam - to je jina !

styx_oarsman

Příspěvek od styx_oarsman »

Jo, najcastrejsie ti to vleze do kompu cez veci ako sú kodeky a pod. Prípadne hromada freeware programov má v sebe čosi také implantované. A potom aj rovno zo stránok, cez cookies...

Ono záleží na tom, aký druh chytíš - tie klasické veľa škody nenarobia, akurát spomaľujú komp, ale chytiť takého dialera nie je žiadna sranda. Stalo sa mi to po prvý krát pred rokmi, keď som mal ešte analogový net... na konci mesiaca účet desať tácov, rodičia mali zo mňa veľkú radosť:)

Inak tiež tak raz dva krát za týždeň skontrolujem komp spybotom, a dlhodobo nemám žiadne problémy. A na permanentnú ochranu spyware blaster...

rastis

Příspěvek od rastis »

dialery su uz dnes trochu out. inak osobne som nikdy ani vytacaci internet nemal...

styx_oarsman

jasne, dnes uz nemaju opodstatnenie, ale kedysi to bolo pekne svinstvo.

rastis

Příspěvek od rastis »

tak ale povedzme si uprimne, ake dialery a odkial najcastejsie pochadzali ? ;)

Kimi
Moderátor

Příspěvek od Kimi »

Lepsi je pouzit vic programu proti spyware, zadny Ti neodhali vsechno.
Jinak bacha, Internet neni jediny zdroj spywaru, existuje treba trojan, ktery Ti sam vleze na nejakem pocitaci na flashdisk a na jinem se Ti z nej nainstaluje, takze bacha na to ;)

fova

Příspěvek od fova »

Pro internet na domacim pocitaci vidim jako nezbytny firewall (Zone Alarm nebo Kerio jsou zdarma a pritom vyborne), antivirak (napr. Avast je zdarma) a neco na spyware (Spybot nebo Ad Aware jsou zdarma). Pak jednou za cas proskenovat HDD antivirakem a programem proti spyware, protoze i pres rezidentni beh vsech vyse zminenych programu se neco sem tam dostane na HDD.
No a samozrejme rovnou mazat e-maily od lidi jako "Julia Ramirez" o ktere jsem nikdy neslysel, s nazvy e-mailu jako "File you asked for" nebo "Interesting offer".
Jo a muj osobni nazor je nepouzivat MS Internet Explorer kvuli bezpecnostnim diram, ale spise neco jako Mozilla. To same bych aplikoval i na MS Outlook.
No a pokud to jde (z financnich duvodu), tak mit samostatny pocitac na muziku a samostatny na Internet, hry a pro rodinu.

Ctirad

Příspěvek od Ctirad »

Ono hlavně jde o to mít tam poslední záplaty a neinstalovat každou kazzu, codecpack, cracky všeho druhu a takové ty "šikovné programy zadarmo" z barevných blikajících stránek. S tím přijde do počítače 90% bordelu. A pokud možno nepoužívat počítač pod administrátorskym účtem.

styx_oarsman

Prečo nie pod admin účtom? Zvyšné veci sú samozrejmosť, ale toto mi celkom jasné nie je...

dj-bobr

Příspěvek od dj-bobr »

Když nejsi přihlášen jako administrátor, tak ty všelijaký sajrajty mají výrazně menší šanci sáhnout na systémovou část Windowsů... při používání počítače s právy "běžný uživatel" mají i viry pod tímto účtem spuštěné práva jen běžného uživatele.

rastis

Příspěvek od rastis »

fova píše:...
Jo a muj osobni nazor je nepouzivat MS Internet Explorer kvuli bezpecnostnim diram, ale spise neco jako Mozilla. To same bych aplikoval i na MS Outlook.....
A samozrejme radsej rovno nahradit cely MS Office napriklad Open Officom, Windows Media Player nahradit trebar Media Player Classicom atd atd, ale to uz debatu trochu zovseobecnujeme :)

styx_oarsman

mam taky problem - dostal sa mi do kompu tracking cookie "casaleMedia" a nejak sa ho neviem zbavit. Spybot ho sice najde a odstrani, ale za par dni sa znovu objavi. Pouzivam este ad aware a spyware terminator, ale tie ho ani nenajdu. mozno je to blbost, ale uz ma to dlhsiu dobu stve a nikde som nenasiel rady ako sa ho zbavit... len ci ste sa s tym nahodou niekto nestretol.

dendy

Příspěvek od dendy »

spywavere si mozes preniest aj v obrazku (pokial je to JPG) alebo v mp3 .. totizto oba tieto formaty maju bug, ktory za urcitych podmienok umoznuje pripojit do suboru kod ktora sa pri zobrazeni obrazku (spusteni MP3) vykona.. a to je presne to co spywaristi/virusiaci potrebuju :-)

to je ale skorej exteremny pripad, k nakazeniu vacsinou dochadza cez nejaky activeX komponent takze v tomto pripade je naozaj prenosnost s obrazkom/zip-kom a podomne skoro nulova. ..

Ondra P.

Příspěvek od Ondra P. »

styx_oarsman: zkus Spyware Doctor, ale bohuzel to neni freeware... ale za to je nejucinejsi.... doporucuju

Odpovědět