Spyware
Spyware
Aj napriek tomu, ze som uz o tomto svinstvu precital dost, stale mi nie je jasna jedna vec. Skusim to opisat na priklade:
V praci mam pocitac a do neho si ulozim z webu nejaky obrazok, alebo textovy subor. Nahodou si to stiahnem zo stranky, kde je nejaky spyware a tento hajzel sa mi ulozi do pocitaca. A teraz otazka: spyware sa uklada len do systemu, alebo si ho mozem preniest na USB kluci spolu so stiahnutym obrazkom, alebo textovym suborom do ineho compu?
V praci mam pocitac a do neho si ulozim z webu nejaky obrazok, alebo textovy subor. Nahodou si to stiahnem zo stranky, kde je nejaky spyware a tento hajzel sa mi ulozi do pocitaca. A teraz otazka: spyware sa uklada len do systemu, alebo si ho mozem preniest na USB kluci spolu so stiahnutym obrazkom, alebo textovym suborom do ineho compu?
Nemozes si ho preniest. Prenasas si hole subory. Spyware sa Ti inak nedostava do kompu tym, ze si ukladas z netu nejake obrazky, ale tym, ze si prehliadas tie stranky. Pripadne sa Ti dostane do kompu ako sucast instalacie vselijakych free veci (bsplayer.. ... ).
Inak osobne mi spyware az tak nevadi (jeho skodlivost jaksi priamo ani nepocitujem), raz za cas prebehnem komp spybotom a som kludny. Ta taky spam - to je jina !
Inak osobne mi spyware az tak nevadi (jeho skodlivost jaksi priamo ani nepocitujem), raz za cas prebehnem komp spybotom a som kludny. Ta taky spam - to je jina !
-
styx_oarsman
Jo, najcastrejsie ti to vleze do kompu cez veci ako sú kodeky a pod. Prípadne hromada freeware programov má v sebe čosi také implantované. A potom aj rovno zo stránok, cez cookies...
Ono záleží na tom, aký druh chytíš - tie klasické veľa škody nenarobia, akurát spomaľujú komp, ale chytiť takého dialera nie je žiadna sranda. Stalo sa mi to po prvý krát pred rokmi, keď som mal ešte analogový net... na konci mesiaca účet desať tácov, rodičia mali zo mňa veľkú radosť:)
Inak tiež tak raz dva krát za týždeň skontrolujem komp spybotom, a dlhodobo nemám žiadne problémy. A na permanentnú ochranu spyware blaster...
Ono záleží na tom, aký druh chytíš - tie klasické veľa škody nenarobia, akurát spomaľujú komp, ale chytiť takého dialera nie je žiadna sranda. Stalo sa mi to po prvý krát pred rokmi, keď som mal ešte analogový net... na konci mesiaca účet desať tácov, rodičia mali zo mňa veľkú radosť:)
Inak tiež tak raz dva krát za týždeň skontrolujem komp spybotom, a dlhodobo nemám žiadne problémy. A na permanentnú ochranu spyware blaster...
-
styx_oarsman
Pro internet na domacim pocitaci vidim jako nezbytny firewall (Zone Alarm nebo Kerio jsou zdarma a pritom vyborne), antivirak (napr. Avast je zdarma) a neco na spyware (Spybot nebo Ad Aware jsou zdarma). Pak jednou za cas proskenovat HDD antivirakem a programem proti spyware, protoze i pres rezidentni beh vsech vyse zminenych programu se neco sem tam dostane na HDD.
No a samozrejme rovnou mazat e-maily od lidi jako "Julia Ramirez" o ktere jsem nikdy neslysel, s nazvy e-mailu jako "File you asked for" nebo "Interesting offer".
Jo a muj osobni nazor je nepouzivat MS Internet Explorer kvuli bezpecnostnim diram, ale spise neco jako Mozilla. To same bych aplikoval i na MS Outlook.
No a pokud to jde (z financnich duvodu), tak mit samostatny pocitac na muziku a samostatny na Internet, hry a pro rodinu.
No a samozrejme rovnou mazat e-maily od lidi jako "Julia Ramirez" o ktere jsem nikdy neslysel, s nazvy e-mailu jako "File you asked for" nebo "Interesting offer".
Jo a muj osobni nazor je nepouzivat MS Internet Explorer kvuli bezpecnostnim diram, ale spise neco jako Mozilla. To same bych aplikoval i na MS Outlook.
No a pokud to jde (z financnich duvodu), tak mit samostatny pocitac na muziku a samostatny na Internet, hry a pro rodinu.
-
styx_oarsman
A samozrejme radsej rovno nahradit cely MS Office napriklad Open Officom, Windows Media Player nahradit trebar Media Player Classicom atd atd, ale to uz debatu trochu zovseobecnujemefova píše:...
Jo a muj osobni nazor je nepouzivat MS Internet Explorer kvuli bezpecnostnim diram, ale spise neco jako Mozilla. To same bych aplikoval i na MS Outlook.....
-
styx_oarsman
mam taky problem - dostal sa mi do kompu tracking cookie "casaleMedia" a nejak sa ho neviem zbavit. Spybot ho sice najde a odstrani, ale za par dni sa znovu objavi. Pouzivam este ad aware a spyware terminator, ale tie ho ani nenajdu. mozno je to blbost, ale uz ma to dlhsiu dobu stve a nikde som nenasiel rady ako sa ho zbavit... len ci ste sa s tym nahodou niekto nestretol.
spywavere si mozes preniest aj v obrazku (pokial je to JPG) alebo v mp3 .. totizto oba tieto formaty maju bug, ktory za urcitych podmienok umoznuje pripojit do suboru kod ktora sa pri zobrazeni obrazku (spusteni MP3) vykona.. a to je presne to co spywaristi/virusiaci potrebuju 
to je ale skorej exteremny pripad, k nakazeniu vacsinou dochadza cez nejaky activeX komponent takze v tomto pripade je naozaj prenosnost s obrazkom/zip-kom a podomne skoro nulova. ..
to je ale skorej exteremny pripad, k nakazeniu vacsinou dochadza cez nejaky activeX komponent takze v tomto pripade je naozaj prenosnost s obrazkom/zip-kom a podomne skoro nulova. ..