Teď to vypadá, že jsem problém konečně vyřešil. Jako výstupní převodník používám HS-DAC od Nunua, takže problém byly pouze vstupy. Pořád jsem zvažoval nějakou externí FW zvukovku, ale po problémech s rozcházením FW pro PoCo a mnoha varováních kolegů jsem FW jako port pro zvukárnu definitivně zavrhl.
Další dostupné řešení byla nějaká multi-ADATová karta a k ní postupně dokupovat ADAT převodníky. Ale tady jse zase problém s kvalitním přenosem dat a bez WordClock synchra bych to nepřekousl. WC má z dostupných převodníků snad jen Uli..
Nakonec se ukázalo, že nejjednoduší řešení bude dokoupit ke stávající vytuněné zvukovce Terratec EWS88MT další a zapojit ji do stacku (v jednom PC jich může být 8 a jeden kontrolní panel je schopen obsloužit 4 (víc PCI slotů bych stejně neměl).
Druhý kus jsem koupil z druhé ruky za 2500,-Kč - za tu cenu se dá v pohodě koupit i na eBay (nebo její levnější nástupkyni: Phase88 ) , což je způsobeno hlavně tím, že již skončila podpora a poslední ovladače jsou pro WinXP.
Při testu jsem zjistil, že s původními operáky se to nedá poslouchat, přitom převodníky jsou tam docela slušné, takže výměna za OP275 proběhla okamžitě

Instalace proběhla bez problémů, jen je samozřemě potřeba zapojit synchronizační káblík mezi PCI karty.
Direct monitoring probíhá na každé kartě samostatně, takže abych slyšel obě současně, musel jsem digitální výstup SLAVE karty zapojit do vstupu MASTER karty. Zvuk je super (direct monitoring mix je 36bitový) a dokonce mám pocit, že pracovní mixy, které dělám nahrávkou sterea z tohoto digitálního mixu zní líp, než to co smíchám v Cubase...
Nyní mám k dispozici 16 analogových vstupů a 1stereo S/PDIF. A prostor pro instalaci dalších dvou karet