Vyladění systemu pro nízkou latenci

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
Jirka Štolfa

Vyladění systemu pro nízkou latenci

Příspěvek od Jirka Štolfa »

Ahoj, pokud vás pořád trápí, jako mě, neustálé lupání a nestabilita při menších bufferech, tak zkuste tohle:

https://www.resplendence.com/latencymon

Já sem tím odhalil problém se speedstepingem procesoru. Vypnul sem speedsteping v BIOSu a ejhle audio běží famózně. Jedu teď na 64 samplech a můžu tomu naložit fakt hodně. Předtím bych běžný projekt na 64 samplech ani nespustil.

Jirka Štolfa

Re: Vyladění systemu pro nízkou latenci

Ahoj, posunuju nahoru, pro ty co to nezachytili. Zkoušel to někdo z vás ?

dano

Příspěvek od dano »

Mne bezi DAW na 64 v poho aj bez toho, ale teda nesnazim sa to takto exponovat. Na normalnu pracu mi uplne staci 256.

Jirka Štolfa

Tak na 256samplech si na HW synth přes fx v DAW moc dobře nezahraješ (teda pokud je to jiný typ zvuku než pad). Na 128 je to už vcelku v pohodě, ale na 64 samplech necítím rozdíl oproti přímému výstupu ze synthu. (jedu 48KHz třeba dodat)

vasek

Příspěvek od vasek »

Dobrý téma.
Pokud jsem chtěl monitorovat zefektovanou kytaru, tak 64 samplů bylo skutečně třeba. Ale nikdy jsem s tím neměl problém, pokud nebyl projekt moc složitý.
Za pár týdnů přijde za mnou bubeník s elektrickýma bicíma a chceme si vyzkoušet hraní s VST. Jsem zvědav, jestli bubeník bude cítit nějaké zpoždění. Uvítám jakýkoliv tip, jak se dá snížit reálná latence (kromě nastavení ASIO a 64 samplů).

dano

Příspěvek od dano »

Jirka Štolfa píše:
30 led 2020 13:48
Tak na 256samplech si na HW synth přes fx v DAW moc dobře nezahraješ... (jedu 48KHz třeba dodat)
Jo ale ja som nikdy taketo nieco nepotreboval robit, ak uz pouzijem hw synth (co je dost obcasne), vzdy vyuzivam jeho interne efekty a ak nahodou treba, dodatocne v daw efektujem uz hotovy track... Cize priklad, ktory uvadzas, uz u mna nespada do kategorie "normalnej prace"... ja idem 44.1.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Vacsina ludi chape, ze si ma notebook nastavit na styl "pracovna stanica" - t.j. vsetky spomalovania a setrenia vypnut.
Ale nie kazdy o takychto veciach v BIOSe tusi...

Odo mna, Jirko - :palec+:

dano

Příspěvek od dano »

MDudas toto ma celkom zaujalo. O akych veciach v "novom" BIOSe hovoris? Lebo chapem, ze kedysi bolo treba BIOS prakticky prekopat od piky, ale dnes? Mozes dat priklady? Lebo ja som prakticky nenastavoval nic, az na par drobnosti ako vypnutie rychleho startu a podobne, ktore ani nebolo treba nastavovat.

Jirka Štolfa

vasek píše:
30 led 2020 14:59
Dobrý téma.
Pokud jsem chtěl monitorovat zefektovanou kytaru, tak 64 samplů bylo skutečně třeba. Ale nikdy jsem s tím neměl problém, pokud nebyl projekt moc složitý.
Za pár týdnů přijde za mnou bubeník s elektrickýma bicíma a chceme si vyzkoušet hraní s VST. Jsem zvědav, jestli bubeník bude cítit nějaké zpoždění. Uvítám jakýkoliv tip, jak se dá snížit reálná latence (kromě nastavení ASIO a 64 samplů).
Tak jestli chceš tak si stáhni s této stránky:

https://www.resplendence.com/downloads

LatencyMon

Nainstaluj a rozjeď a ten program ti sám napíše jestli je tvůj kompl vhodný na nízkolatenční audio, případně co máš dělat aby byl.

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

dano píše:
30 led 2020 17:13
MDudas toto ma celkom zaujalo. O akych veciach v "novom" BIOSe hovoris? Lebo chapem, ze kedysi bolo treba BIOS prakticky prekopat od piky, ale dnes? Mozes dat priklady? Lebo ja som prakticky nenastavoval nic, az na par drobnosti ako vypnutie rychleho startu a podobne, ktore ani nebolo treba nastavovat.
Veci ktery souvisej s usporou energie, tj. ruzny frequency scalingy a pod. Chces aby ti vsechno jelo porad na max.

Jirka Štolfa

No pro mě to byla právě nutnost vypnout turbo boost procesoru, takže mi jedou všechny 4 jádra stabilně na 3,2GHz a neboostují na 3,4GHz, ale díky tomu běží všechno stabilně a z daleko lepší prostupností.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Turbo boost je (predpokladam) tiez len nejaka forma adaptivneho zvysovania taktu procesora v zavislosti od teploty.
SpeedStep je technologia spomalovania kvoli setreniu baterky pri slabom vyuziti.

Dnesne procesory su vnutorne tak BRUTALNE zlozite (notebookove maju este tieto energy-saving specifika), ze o tom aj velmi dobre informovany jedinec ma len slabu predstavu. :| Najlepsie je povypinat, co sa da. Nejde len o max vykon, ale aj o rozne interferencie pri zmenach frekvencie, pri zapajani/odpajani jednotlivych casti procesora, atd.

bassline

Příspěvek od bassline »

Tato tema ma zaujima, aj ked vlastne ja uz pre seba nevidim ine riesenie, nez novy pocitac...

Pred dvoma rokmi som kupil celkom vykonny Lenovo laptop s Intel Core i7 6700HQ a SSD diskom. Od zaciatku ma sprevadza jeden problem ktoreho sa neviem zbavit - random dropouty pocas streamingu audia.

Niekedy to bezi hodinu bez dropoutov, niekedy cely den ok. Niekedy mi to pocas 3 hodin 7x nahodne dropoutne zvuk. Frustruje ma to. Hladal som riesenia niekolko mesiacov a k nicomu som sa nedopracoval. Cital som vsetky mozne doporucenia, preluskaval fora kde uzivatelia pisali o podobnych problemch. Testoval som vsetko mozne od softwarovych veci (vypinanie roznych sluzieb vo Win, power management, atd) az po HW zalezitosti ako napr. vypinanie nepotrebnych zariadeni v device manageri, kupa noveho USB hubu s externym napajanim, skusanie asi 4 roznych audio interfacov, atd. Problem sa mi objavuje aj vo Win 10 aj vo Win 7 (v 10tke sa to prejavovalo este horsie, hned isla prec)

Problem nie je v latency driveru. Aj pri 512 samploch sa problem objavuje. Okrem toho je to iny charakter dropoutu ako ked karta nestiha kvoli prilis nizkej latencii (vtedy su dropouty viacmenej konstantne, zatial co u mna je to dost random)

Turbo boost ani Speed Step pre procesor som v biose nenasiel, nic take tam nemam.

Latency mon som skusal ako jedno z prvych rieseni, ale tie vysledky bohuzial neviem interpretovat tak aby som dokazal vyhodnotit co mam so systemom urobit aby som to fixol.

Kdesi som cital ze USB je velmi nespolahlive rozhranie pre streaming audia. Ze firewire je ovela spolahlivejsie. Dnes ale clovek uz nekupi laptop s firewire rozhranim a taktiez vyrobcovia interfacov od toho zda sa upustili.

Mojim zaverom je, ze laptop ma zrejme nejaku HW vadu s USB radicom, alebo nieco take.

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

USB je v pohode, kdyz se to umi (viz RME).

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Speedstep aj Turbo by sa mali vypinat v BIOSEe. Asi nie kazdy BIOS to vie.

Ale nasiel som napr. nieco taketo -
https://www.techpowerup.com/download/te ... ottlestop/

Opatrne a s rozumom.... :!:

Odpovědět