Pomoc pre zaciatocnika

Vše o programu Reaper
Odpovědět
lizbo

Pomoc pre zaciatocnika

Příspěvek od lizbo »

Ahoj, najde sa tu prosim niekto, kto by mal volu, ochotu a trpezlivost pomoct zaciatocnikovi s Reaper? Prepojil som si Reaper s Kurzweilom Artis cez USB. Chcem na 100% vyuzivat zvuky Kurzweilu. Nastavil som si MIDI zariadenie Kurzweila, zvladol som aj vytvorenie jednitlivych trackov, kazdy track ma prideleny svoj Midi kanal a ked nahram 2 - 3 stopy, tak mi krasne Kurzweil hra... Moje prve dve zasadne otazky:
1. Ako priradit v reaperi kazdemu traku (kazdemu midi kanalu) konkertny zvuk z Kurzweilu? Ide mi o to, ze ja sice v Kurzweilu priradim jednotlivym kanalom zvuky, ale ked sa k projektu vratim neskor, tak reaper prehrava v jednotlivych midi kanaloch aktualne zvuky, ktore su v kurzweili na jednotlivych midi kanaloch... Proste, ked nahram projekt v Reaper, tak aby to v Kurzweili nastavilo tie spravne zvuky...
2. Daju sa v Reaperi vytvorit jednotlive Patterny s rytmami a tie potom naskladat za sebou do tracku podobne, ako je to v MIDI seqvenceroch? ak ano, ako? Nasiel som tam v PLuginoch MIDI seqvencer baby, ale neviem ako do jednotlivych patternov nahrat z klavesnice kurzweilu jednotlive zvuky? ide mi to len zapisom pomocou mysi. Problem bude asi v midi kanali. Ja mam bicie napr. v kanali 2 a v tom okne mi svieti kanal 1. Zistil som, ze to ide prepinat pomocou mysi, ked na tu jednicku kliknem, ale to zmenim len tu konkretnu klavesu. A 88-krat sa mi teda mackat nechce... :-) Ide to aj nejak jednoduchcsie?

Zatial tolko... Ja viem, ze je na nete a na stranke reaperu vela videi, ale problem je ten, ze vsetky predpokladaju pracu s internymi zvukmi... ja chcem Reaper pouzivat vyslovene ako MIDI seqencer, ktory mi bude posielat data do Kurzweilu a ten bude hrat... :-)

Vopred dakujem za akukolvek radu... ;-)

MDudas

Re: Pomoc pre zaciatocnika

Příspěvek od MDudas »

Reaper musi mat na zaciatku skladby pre kazdy pouzity kanal a kazdy pouzity nastroj BankSelect+Program Change. Ak ho nema, hraje s posledne nastavenymi.

Dal som si cas a namahu a manual Reapera hovori, ze Bank Select a Program Change najdes v MIDI CC Lanes.
Ak na zaciatku skladby nic nemas, staci 2x klinut, on ti vyrobi novu instrukciu - tu nastavis podla Kuzweila - tam samozrejme musis zistit, ako sa MIDI bank+program prepocitavaju na Kurzweil Program.
Malo by to byt nieci taketo, ze MIDI BankNumber x 128 + ProgramNumber = cislo Kurzweil programu. Moze sa to lisit o +/-1. Vyskusaj.

dedko
Vybavení

Příspěvek od dedko »

Do kazdeho tracku si natiahni plugin ReaMIDIcontrol, tam si nastavis MSB , LSB, PC
Aké hodnoty MSB LSB PC mas zadat ti povie midi implementacia v manuali kurzweilu

lizbo

Příspěvek od lizbo »

No znie to dost narocne, velmi tomu nerozumiem, ale skusim to nejak... :-) Keby daco, ozvem sa... :-) Dakujem.

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

To se jen zdá na ten první pohled začátečníka 😉 obvykle se to poddá. Chce to trochu nastudovat MIDI, stačí základy, zeptat se na pár nejasností třeba zde a voila - jako fík :-)

P.

lizbo

Příspěvek od lizbo »

Ahojte... takze neviem co je to MSB, LSB :D ale v tom controlMIDI som to nasiel a skusanim pokus omyl som zistil, ze MSB mam 1 (neviem prrco, ani co to znamena 🤣), LSB mi urcuje asi banku zvukov, kazda moze mat 128 . Takze ja mam v Kurzi zakladnych 256 zvukov, prvych 128 je v 1 a druhych v 2. V tom tretom okienku Program dam cislo (ktoreho cislo som musel vygenerovat vlastne zostavenym vzorcom 🤣🤣) a uz to fachci... akonahle nacitam projekt, tak sa nacitaju presne zvuky.... takze to som s vasou pomocou zmakol... akurat vobec nerozumiem tomu MIDI rozhraniu v Kurzi. Nechapem rozdiel medzi MIDI Program a MIDI Bankou. Co je to bank Mode, moze byt 0 alebo 32 a pod... 🤣🤣🤣 ale hlavne ze to funguje...
Este by som teda rad zvladol ten rytmicky seqvencer... tvorbu patternov a patterny potom nahadzat do tracku za sebou.... nejake videa som uz videl, problem je, ze neviem z klaves natukavat jednoltive zvuky do patternu. Ide mi to len manualne myskou. Viete mi prosim poradit ako ten Seqvencer Megababy ovladat s Kurzu a brat aj jeho zvuky bicich?
Dikes...

MDudas

Příspěvek od MDudas »

MSB - Most Significant Byte, LSB - Least Significant Byte - taka IT hantyrka. :P
MIDI ma zakladnu jednotku informacie 1 byte (citaj bajt). Normalny pocitacovy bajt ma hodnoty 0-255, MIDI byte ma iba 0-127.
Ked chces nejake cislo vacsie ako 127, musis skombinovat dva bajty - MSB+LSB. Funguje to ako desiatkove cifry - LSB su akoze jednotky, MSB su akoze desiatky.

Cize napr.:
- cislo 50 dostanes ako 0,50
- cislo 127 dostanes ako 0,127
- cislo 128 dostanes ako 1,0
- cislo 130 dostanes ako 1,2
- cislo 255 dostanes ako 1,127
- cislo 256 dostanes ako 2,0
- cislo 1000 dostanes ako 7,104 (= 7x 128 + 104 .... MSB =7, LSB=104)

MIDI Bank - je banka 127 MIDI programov (=nastrojov). Banku volis pomocou instrukcie Bank Select - to prepne celu sadu 127 zvukov.
Potom Ti staci uz len Program Change. Ale dnes sa to kvoli mnozstvam nastrojov (programov) obycajne pouziva spolu. Vzdy najprv Bank Select.

Bank mode 0/32 - je dedicstvo starych casov - kvoli velkemu mnozstvu programov sa zaviedol BankSelect s dvoma bajtami. (resp. dvojity BankSelect). MIDI kombinuje kontroler CC0 a CC32 (oba sa volaju BankSelect) - pomocou CC0 posielas MSB a pomocou CC32 posielas LSB.
V praxi je CC0 obycajne zbytocny - kontroler CC32 (teda LSB bajt :lol: ) staci na 16 256 programov. Ale mam nejasny pocit, ze niektore masiny vyzaduju oba, inak blbnu.

http://kurzweil.com/knowledgebase/sp6/program_mode/522/
Naposledy upravil(a) MDudas dne 31 říj 2019 19:56, celkem upraveno 1 x.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

lizbo píše:
31 říj 2019 18:55
problem je, ze neviem z klaves natukavat jednoltive zvuky do patternu. Ide mi to len manualne myskou. Viete mi prosim poradit ako ten Seqvencer Megababy ovladat s Kurzu a brat aj jeho zvuky bicich?
Dikes...
Reaper nepoznam. Tak sa mi zda, ze neni celkom MIDI firendly, ale dedko bude vediet viac.

Vacsina MIDI editorov ma moznost na uplne jednoduche paterny nahravanie step-by-step - teda realny cas nebezi, sequencer caka na stlacanie klaves a zapise ich porade, tak ako prichadzaju - bez ohladu na cas (napr. ako osminovu notu).
Lepsi system je naucit sa hrat. :lol: Ked to nejde, existuje tzv. kvantizacia - zarovnanie nahrateho materialu podla taktu.

Pri bicich je problem trosku iny - cela bicia sada je akoby jeden zvuk (je to jeden program) a jednotlive zvuky som potom noty. Cize notou urcujes, ktory bubon/prekusia zahra. Najlepsie je to zahrat si to na Kurze, nie cez mys. Alebo si sprav mapu bicich - mena bicich priradene k notam. (neviem, ci toto reaper ma)

dedko
Vybavení

Příspěvek od dedko »

Trvas na tom ze chces pouzivat v ramci reaperu nejaky paternovy sequencer?
Lebo ten sequencerbaby nepoznam.

lizbo

Příspěvek od lizbo »

Diky za rychly MIDI kurz... 😉.
Co sa tyka tych bicich... presne o to mi ide. Nahravat to cez klavesy. Zakladnu rytmiku, postupne pridat hihat, perkusie a pod., vykvantizovat, ak treba... 😇 A takto vyrobit vsetky potrebne patterny pre skladbu a nahadzat ich do solo tracku. Tak ako som to robieval x rokov dozadu na Roland MC50... 😉

lizbo

Příspěvek od lizbo »

dedko píše:
31 říj 2019 20:25
Trvas na tom ze chces pouzivat v ramci reaperu nejaky paternovy sequencer?
Lebo ten sequencerbaby nepoznam.
Je to jeden s FX Pluginov... a je k tomu aj video na reaper stranke ako navod na tvorbu rytmiky...
A ako by si mi odporucil teda vyrobit biciu stopu pre skladbu? Zakladny rytmus dam aj "live" hranim, ale nejkae prechody a tak... 😀

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

MDudas píše:
31 říj 2019 19:34
MIDI ma zakladnu jednotku informacie 1 byte (citaj bajt). Normalny pocitacovy bajt ma hodnoty 0-255, MIDI byte ma iba 0-127.
Ja by som len trosku poopravil kolegu .. MIDI BYTE ma samozrejme 8 bitov , cize hodnota 0-255 .. Ale najvyssim bitom sa urcuje , ci tento BYTE je message , alebo data ..

Cize v binarnej sustave :
1XXX CCCC - je message (CCCC je midikanal 0-15)
0XXX YYYY - su data

Preto datove struktury maju rozsah 0-127 .. ale midi byte ma rozsah 0-255

Odpovědět