Zrychlení a zpomalení písničky

Vše o programu Reaper
Odpovědět
Marek Burza

Zrychlení a zpomalení písničky

Příspěvek od Marek Burza »

Ahoj, prosím o pomoc zkušené. Když si oříznu kus písničky a pak změním její tempo pomocí vlastností itemu, vybraný úsek zůstane stejně dlouhý, to znamená, že se neprodlouží nebo nezkrátí podle nového tempa. Jde mi o to, abych měl kontrolu nad tím, kde má být konec a začátek. Doufám, že to vysvětluju alespoň trochu srozumitelně :-) Stříhám pro naše děti písničky na aerobic, oni pošlou úseky jednotlivých písniček, ale pak je potřebuju srovnat do jednotného tempa, ale to musím udělat ve velkém detailu a ztratím pak ty konce a začátky.
Moc dík za radu. Marek

MDudas

Re: Zrychlení a zpomalení písničky

Příspěvek od MDudas »

"Doufám, že to vysvětluju alespoň trochu srozumitelně"

Ani nie. :)

Chces menit tempo bez zmeny dlzku klipu ? Vola sa to "time stretching" a zmenou parametrov klipu to urcite nedosiahnes. Potrebujes nejaky software. Kvalita vysledku byva velmi rozna.

Marek Burza

Aha, tak jsem to vysvětlil blbě. Mám písničku třeba od 20. Do 50 vteřiny. Začátek a konec skladby uříznu. Time stretching můžu udělat tažením se shiftem a ctrl, to jo. Ale když potřebuju změnit tempo zadáním hodnoty ve vlastnostech itemu, obálka viditelná na stopě se délkou nijak nezmění, takže už nevím, kde měl ten úsek po změně tempa končit, protože se prodlouží nebo zkrátí, takže už tam není ten původní konec. Já bych potřeboval, aby se zkrátila nebo prodloužila ta obálka, aby mi tam nakonec zahrála jen ta vybraná část skladby po změně tempa

Marek Burza

Ale možná na to jdu pomocí nevhodného nástroje? Myslel jsem si naivně, že si ustřihnu úsek, pak si ho zkopíruju bokem, srovnám do požadovaného tempa, z vlastností zjistím hodnotu zrychlení a zkopíruju ji do původního úseku.

Džirka

Příspěvek od Džirka »

Změnit tempo jednotlivého itemu lze vcelku jednoduše. Na začátek itemu, který chceme změnit přidáme stretch marker. (Mám na to zkratku Shift-W, ale nevím teď, jestli jsem si zkratku vytvořil já anebo je u Reaperu defaultní) Anebo pravou myší na item - Stretch markers - Add stretch markers at cursor a pak podle toho jak s markerem posouváme se nám písnička zkrátí (zrychlí) nebo prodlouží (zpomalí)

Je to to, co jste potřeboval? Nejsem si totiž úplně jistý, jestli jsem té otázce rozuměl správně

Marek Burza

Diky, az budu doma, vyzkousim. Kdyz tak se ozvu soukromou zpravou. Moc dik. Marek

lavender

Příspěvek od lavender »

ked ti trocha rozumiem, tak chces napravovat tempo skladieb.
logicky - ked spomalis, tak sa ti predlzi cely usek skladby. ked zrychlis, tak sa zase skrati...
zaciatky a konce budu stale tak ako si si ich odrezal.
skus pouzivat audacity na lepenie kuskov za seba - tam to funguje na copy paste systeme...

Marek Burza

No jo, takto jsem to delal ve Vegas Movie, tam natahnes item a vidis, o kolik procent, takze o ta procenta zkratis i ten vybrany usek. Ale tady mam vyhodu, ze si nastavim projekt treba na 130 BPM, naperu tam bubny a dalsi zvuky a k nim potrebuju zpomalit nebo zrychlit vybrane uryvky skladeb, aby to zarezavalo a az je to hotovy a oni se rozmysli, ze by chteli i zrychlene verze treba 135 a 140, je to na jeden klik.
Asi bych mohl externe ustrihnout ty kusy a zmenit tempo, nad tim jsem uz uvazoval, akorat nekdy potrebujes kousek pridat zepredu nebo zezadu kvuli prolnuti skladeb, navic jim to nekdy nevychazi delkove, takze se pridava sloka nebo refren a to by znamenalo znovu od zacatku exportovat.
Jinak prace s Reaperem mi pripada v pohodě, akorat to pasovani zmeny tempa na bici jsem jeste nevychytal, protoze potrebuju to rovnat podle amplitud ve velkem zvetseni a tim ztratim ten vybrany konec. Tak jsem si myslel, ze to udelam podle te idee s hodnotou, co je ve vlastnostech toho itemu. Ale taky je mozne, ze to nejde, je to spis nahravaci soft a moje potreby jsou mozna prilis specificke :-)

lavender

Příspěvek od lavender »

prelinanie si nespominal. ja som skor pisal o copy paste - v ramci rytmu to nalepis po sebe.

Marek Burza

jasne, ja si jenom ted letmo vzpominal, co vsechno se mi v praxi stava :-) Mozna by bylo nejsnazsi dat si tu puvodni cast bokem a pouzit usi :-), proste v tom a tom taktu to ma koncit na te a te dobe, tak to prenest i do te zrychlene nebo zpomalene verze

Odpovědět