AKG Lyra

Odpovědět
Petr Los
Příspěvky: 38
Registrován: 29 lis 2014 12:00

AKG Lyra

Příspěvek od Petr Los »

USB stereomikrofon studiové kvality od slavné mikrofonní legendy.
21. 4. 2020

USB mikrofon, to je dnes, v době internetových médií, velice využívaná a potřebná věc. Amatérští (ale často i profesionální) tvůrci různých YouTube spotů a videí velice oceňují jednoduchost a kompatibilitu externích hardwarových komponentů, které pro svou práci využívají. Mezi ně patří i oblíbený USB mikrofon, který je lehce propojitelný s počítačem, obsahuje kvalitní audiopřevodník s vysokým rozlišením, bezlatentní sluchátkový odposlech a mnohdy i přidaný software, ve kterém je možné nahrané audio zpracovat. Je samozřejmé, že majitele navíc potěší, pokud onen USB mikrofon pro něho vytvořila nějaká známá firma, protože co si budeme říkat, kvalitní značka prodává.

Lyra od AKG
Ne, nejedná se o popis drnkacího nástroje ze starého Řecka – předchůdce moderní harfy, ale o již výše avizovaný USB mikrofon od známé rakouské firmy AKG, která vrhla na trh takové legendy, jako jsou mikrofony AKG C414 či AKG C12VR. I tato firma se rozhodla, že nezůstane pozadu a proto se dnes můžeme seznámit s jejich novým mikrofonem určeným pro moderní multimediální aplikace.
Obrázek
Přístroj je proveden v krásně hranatém retro vintage stylu, připomínající staré páskové, dynamické či kondenzátorové mikrofony, ale zcela zde odpadá složitá kabeláž, nutnost přítomnosti digitální A/D – D/A karty, preampu a jiných komponentů nutných k převedení analogového signálu do světa nul a jedniček. Samotný hranatý mikrofon je dlouhý 155 mm, jeho šířka je v místě kapslí 77 mm a hloubka je kolem 50 mm. Tělo je z odolného plastu. Přední a zadní část má šedomodrou barvu, zatímco boky jsou metalízově stříbrné. Mikrofonní koš, kryjící dvě stereofonní kapsle, je kovový, s jemnou perforovanou mřížkou. Zepředu i zezadu je zevnitř vytlumen zřejmě molitanem zabraňujícím v pronikání retnic a jiných nádechů. Tento po stranách není. Z obou boků mikrofonu zhruba v jeho polovině jsou vyvedeny dvě šedomodré objímky se šrouby určenými pro úchyt do stolního mikrofonního držáku umožňující jeho následné polohování ve vertikální ose. Celý mikrofoní držák je pak z masivního ohýbaného kovu (asi hliníku). Základnu stojanu tvoří celokovový podstavec lichoběžníkového tvaru ohnutého vzhůru směrem k mikrofonu. Na spodní straně je základna opatřena protiskluzovou gumou. Ohybem nad základnou prochází veliký šroub držící vidlici ve tvaru hranatého písmene „U“. V ní je pak mikrofon uchycen do výše popsaných šedomodrých objímek. Mikrofon je možné mít buď směrem dopředu nad lichoběžníkovou základnou, nebo vyšroubovat šroub v „U“ vidlici a mikrofon obrátit. Rovněž lze (a to například při náročnéjším snímání třeba kytary, kdy je potřeba mikrofon více polohovat) odšroubovat „U“ vidlici a připevnit ji na normální mikrofoní stojan. K tomu je ve výbavě redukce na běžný stojan. Bez vidlice nelze mikrofon na běžný stojan umístit. Kromě otočení o 180° nemůžete s mikrofonem jinak pohybovat po vertikální ose.

Lyra ze všech stran a pár dat navrch
Mikrofon Lyra má čtyři kapsle (mým odhadem možná čtvrtpalcové). Již z tohoto faktu je jasné, že bude schopen stereofonního snímání. Dvě kapsle směřují dopředu a dvě dozadu. Pro lepší prostorový náběr jsou od sebe kapsle mírně otočeny (jakési maličké ORTF). Na svém webu výrobce vložky tajemně označuje jako „proprietární“, což vpodstatě znamená, že jejich konstrukce je výhradně jeho tajemstvím. Jediné, co na svém webu prozrazuje, že jde o trvale polarizovaný back electret.
Obrázek
Přední strana mikrofonu má, pod krásně vyvedeným vystouplým kruhovým logem AKG ve stříbrném provedení, dva ovladače umístěné v též stříbrném oválu. Horní je otočný potenciometr se stříbrným knobem, kterým korigujeme celkovou hlasitost sluchátek – tedy výstup z počítače (či iPadu, iPhonu aj.). Druhým ovládacím prvkem je tlačítko MUTE. Pomocí něho pak mutujeme signál mikrofonu jdoucí naopak do počítače. Na výstup signálu z počítače do sluchátek tato funkce nemá vliv. Po stisku se na tlačítku rozsvítí červený nápis MUTE. Mezi ovladačem hlasitosti sluchátek a mute jsou čtyři malé modré LEDky. Informují uživatele o výběru směrové charakteristiky. Díky čtyřem kapslím zde máme na výběr: front – kardioida, front & back – osmička, tight stereo – úzké stereo, wide stereo – široké stereo.

Na zadní straně přístroje je totožný ovál jako na přední, jen s tím rozdílem, že jsou tu tentokráte otočné potenciometry dva. Prvním – microphone polar – volíme jednu je čtyř směrových charakteristik a druhým – microphone gain – nastavujeme vstupní úroveň mikrofonního signálu. Přepínač charakteristik má čtyři pevně dané polohy, gain je klasický, od 0 do Max. Zvláštní je, že i když gain stáhneme nadoraz, pořád trochu signálu mikrofon do počítače pouští. Je to záměr či nikoliv?
Obrázek
Pár technických dat: USB mikrofon Lyra je s počítačem spojen pomocí rozhraní USB 2.0, nahrávání signálu probíhá ve 24bitové hloubce s vzorkovací frekvencí 192 kH – Ultra HD quality audio, frekvenční rozsah náběru je od 20 Hz do 20 kHz, maximální SPL činí 129 dB (0,5 % THD), sluchátkový výstup má impedanci 16 ohmů a frekvenční odezva sluchátek je od 20 Hz do 22 kHz, poměr sluchátek S/N - 98 dB.

Mikrofon je schopen pracovat se zařízeními s operačními systémy Windows, macOS, iOS i Android. Šum je snížen díky systému AKG IEOP (Internal Element Overload Prevention) a díky vestavěnému shockmountu a zvukovému difuzoru.

Lyra v plném nasazení
Celý komplet, mikrofon a stojan, se jeví již na první pohled velice sympaticky a festovně. Kdyby šasi mikrofonu nebylo plastové, bylo by možné udělit designu plných 100%. Je ale jasné, že cena výrobku by šla asi nahoru. Na druhou stranu, mám asi jiné oko než nějaký YouTuber, který má okolo sebe z plastu více přístrojů. Přesto si myslím, že je to škoda. Celý stojánek je perfektně vyvážený a mikrofon v daném náklonu drží bezvadně. Jak jsem již psal výše, může být mikrofon nad lichoběžníkovou základnou, nebo ho můžeme otočit a mít ho zcela vepředu. Na stabilitu to nemá žádný vliv. Přesně takhle jsem to udělal, protože mi toto nastavení vyhovovalo více. Pod mikrofonem je totiž najednou volný prostor.

Dle mého názoru je trochu diskutabilní umístění obou výstupů – USB a 3,5” sluchátkový výstup. Pokud totiž nemáte žádný konektor zapojený, lze mikrofon naklánět zcela podle potřeby dopředu či dozadu a jeho spodní část tak prochází držákovým účkem bez problémů, jakmile však připojíte oba konektory, už mikrofon nelze plně sklopit, protože o kovové účko byste je mohli utrhnout. USBčkový konektor mi ještě o prsa procházel, ale sluchátkový konektor od profi sluchátek už ani náhodou. Pokud bych chtěl natáčet vsedě třeba kytaru, musím Lyru sklopit a namířit na nástroj. Konektory mi to však nedovolí. Musím je odpojit, pak sklopit mikrofon a za účkem znovu připojit. Přitom by stačilo, aby bylo účko jen o dva centimetry delší a mikrofon by šlo polohovat zcela bez problémů.
Obrázek
Naopak úplně bez problémů proběhlo zprovoznění mikrofonu. Stačilo pouze propojit mikrofon s počítačem přiloženým USB kabelem a v System Preferences/Audio pak zvolit AKG C44-USB Microphone jak na vstupu, tak i na výstupu. Přestože výrobce udává jako minimální systémový požadavek macOS 10.7, mně úplně v pohodě běžel na 10.6.8. Samozřejmě na Sieře taktéž. Pomocí funkce Microphone Patern jsem si vybral směrovou charakteristiku “Front”, což je vlastně kardioida a namluvil krátký úryvek z knihy Praxe zvukové techniky od Václava Vlachého. S nastavením poměru úrovně vstupního a výstupního signálu do sluchátek se dá během nahrávání celkem dobře pracovat. Zvuk je příjemný (1. ukázka) plný a přesto, že jsem mluvil poměrně zblízka, není proximity efekt příliš výrazný. Frekvenčně je náběr vyrovnaný a na poslech příjemný. Následně jsem použil široké stereo a stejný úsek namluvil zdálky (2. ukázka). Při tomto způsobu snímání pak logicky narostl šum. Protože však mám s prostorovým snímáním jisté zkušenosti, vím, že to není nic, s čím by si neporadily běžné softwarové šumové filtry. Záznam byl natáčen v nevytlumené místnosti, což je na nahrávce samozřejmě dost slyšet. Ani jedna z ukázek nebyla posprodukčně jakkoliv dynamicky či frekvenčně upravena. Rozdíl mezi úzkým a širokým stereem je z nahrávky poznat.
Já osobně jsem Lyru výborně využil během současné koronavirové krize pro distanční výuku svých studentů nejen jako mikrofon ke komunikaci přes Skype, ale i pro nahrávání audia k mým výukovým videoprezentacím.

Pár slov závěrem
USB mikrofon Lyra od AKG je designově velice zdařilý produkt, který jistě nalezne široké uplatnění u lidí pracujících v oblasti digitálních multimedií. Nabízí poměrně vysokou zvukovou kvalitu a příjemnou barvu zvuku. Díky čtyřem směrovým charakteristikám je možné pomocí něho provádět záznam od mluveného slova až po stereozáznam ve volném prostoru. Nerad to přiznávám, ale věřím, že je přes něho možné natočit i dílčí, méně náročné party třeba akustické kytary pro demo kapely. Plusem navíc je přidaný software Ableton Live 10 Lite.

Výrobce: AKG
Zapůjčil: AudioMaster CZ a.s.

Petr Los
PROFIL AUTORA: Petr Los dipl.um.
Navštěvoval Pedagogickou fakultu v Ůstí nad Labem. Zde intenzivně studoval hru na klavír a kompozici. Po revoluci přesedlal na baskytaru a kontrabas a vystudoval Státní konzervatoř v Teplicích, obor Hra na kontrabas. V 90. letech se věnoval tvorbě filmové a scénické hudby. Vytvořil hudbu pro film několikanásobného cyklotrialového mistra světa Josefa Dresslera – Golden Bike a pro mnoho dalších výukových a reklamních filmů a spotů. Jako baskytarista a kontrabasista hrál v kapelách St.Woody a Lingers, se kterou vydal tři alba u společnosti Indies Records. V současnosti vyučuje v ZUŠ Česká Lípa hru na kontrabas, baskytaru a klávesy, příležitostně hostuje v symfonických orchestrech, a spoluprovozuje nahrávací studio WonderLost.

Odpovědět