Antelope Orion32+ | Gen 3

Odpovědět
Roman Kašník
Příspěvky: 1
Registrován: 26 čer 2019 16:52

Antelope Orion32+ | Gen 3

Příspěvek od Roman Kašník »

64kanálové Thunderbolt/USB audio rozhraní s interním efektovým procesorem.
10. 6. 2019

Antelope Orion32+ Gen3, z poslední generace převodníků, je nejnovější přírůstek do rodiny Antelope. Jedná se o 32/64 kanálové rozhraní Thunderbolt / USB, které obsahuje řadu vylepšení oproti předchozím generacím. Ve studiu používáme první generaci Antelope Orion32 bezmála pět let, proto nás zajímalo co vše se za tu dobu změnilo a kam se Orion za tu dobu posunul.
Obrázek
Stručný popis
Orion32+ Gen 3 lze připojit buď prostřednictvím rozhraní Thunderbolt, nebo USB 2. Přes Thunderbolt lze streamovat až 64 24bitových 192k kanálů, zatímco v případě USB připojení je počet kanálů omezen na 32. V balení je k dispozici kabel USB, Thunderbolt kabel je nutno dokoupit.

Převodník slibuje velmi nízké latence. Vše je samozřejmě závislé od výkonu a specifikací počítače. U počítačů Mac to nebude problém, jelikož prakticky všechny disponují v základu Thunderbolt rozhraním. U PC je potřeba vybrat tu správnou základní desku. Antelope na stránkách uvádí seznam ověřených modelů základních desek od renomovaných výrobců.

Zadní panel
Na zadním panelu najdete 32 kanálů analogových vstupů a výstupů na konektorech D-SUB. K dispozici je také symetrický stereofonní výstup TRS pro monitoring. Digitální vstupy/výstupy - 2x ADAT in/out, MADI in/out a S/PDIF in/out, BNC Wordclock in/out, BNC vstup pro atomové hodiny, plus již zmíněný Thunderbolt a USB2.
Obrázek
Přední panel
Na přední straně najdete tlačítko s vypínačem, za nímž následují tři indikátory, které zobrazují aktuální zdroj wordclocku - interní, externí nebo externí atomové hodiny. Ve středu je velký LED displej, který zobrazuje aktuální vzorkovací frekvenci, kterou lze nastavit pomocí tlačítek umístěných vlevo. Na OLED displeji pak lze zobrazit 32 malých indikátorů úrovně signálu, které lze přepínat pomocí software. Vpravo je tlačítko „Antilopa“, které vyvolá nabídku možností pro nastavení různých parametrů. Ovládací prvky na předním panelu jsou doplněny pěti tlačítky nastavení celého zařízení (presetů).
Obrázek
Instalace
Instalace není zcela přímočará, ale na druhou stranu to není nic složitého. Je potřeba nainstalovat Antelope Launcher, který při každém startu zkontroluje aktuální verzi driveru, firmware. V našem případě bylo nutné aktualizovat firmware a zaregistrovat zařízení, abychom mohli Orion používat. Pro jistotu jsme odinstalovali starší drivery a Orion32 Control panel pro starší Orion32. Jelikož nemáme k dispozici v PC Thunderbolt rozhraní, vše bylo naistalováno a rozchozeno přes USB 2. Nutno dodat, že ani Orion32+ nefunguje korektně v xHCI módu u USB 3 rozhraní. Vždy je potřeba jej přepnout do EHCI módu (zpětná kompatibilita s USB 2) pro bezchybný chod.
Obrázek
Obrázek
Kontrolní panel (Launcher)
Launcher byla pro mne novinka. U první generace Antelope Orion32 se rovnou spouští ovládací panel, ze které je přístup na všechna nastavení. U novější generace se nejdříve spouští Launcher, který může pojmout i více zařízení, hlídá aktuální verze software/firmware, registrace jednotlivých zařízení a správu FPGA licencí. Z Launcheru pak spustíme samostatný Control panel. Přechod na novou verzi Control panelu byla bezproblémová. Jako majitel starší verze oceňuji návaznost na starší verzi. Orientace v nové verzi tedy nebyl vůbec žádný problém. Nový ovládací panel poskytuje velmi komplexní možnosti směrování, stejně jako přístup k hardwarovým efektům, které přicházejí s Orionem. Hlavní okno ovládacího panelu má tři karty, a to směrování (routing), mixer a efekty.

Routing
Routování kanálů je snadné. Barevné oddělení sekcí vstupů a výstupů je velmi přehledné. Už při testování první generace jsem byl velice mile překvapen, kdy propojení libovolného zdroje na výstup probíhá bez jakýchkoliv rušivých vlivů (lupanců, prskání). Vše probíhá naprosto okamžitě (bez zpoždění) a v naprosté tichosti.

Mixer
V porovnání s první generací Orionu32 máme nyní k dispozici čtyři interní mixy s prakticky nulovou latencí. To je velký posun oproti původnímu jednomu mixu. Je tak možné provádět různé submixy (např. odposlechy, nebo sumace digitálních zdrojů, vícekanálových zdrojů 5.1 apod.) a jejich následné směrování na další výstupy. Jako bonus první mix disponuje AUX DSP efekt AuraVerb, který lze libovolně přimíchat k jednotlivým kanálům mixu. Ideální např. natáčení zpěvu apod.

Efekty
Třetí panel je označen jako Effects a můžete zde přistupovat až k 16 kanálům FPGA efektů. FPGA efekty nabízí Antelope již pár let ke svým předchozím zařízením (Goliath, Orion Studio...). Pro mne bylo setkání s FPGA novinkou. Orion32+ Gen3 nabízí celkem šest standardních efektů. Všechny fungují spolehlivě, tak jak mají, ale na druhou stranu, žádný "objev" se nekoná. Zajímavý byl Master De-Esser, který pracoval precizně. Škoda, že Orion32+ nemá ve standardu zbylé emulace efektů renomovaných značek, tak jako tomu je např. u řady Discrete. Určitě bych je rád v budoucnu vyzkoušel. Stávající recenze jsou velice slibné. Pro Orion32+ Gen3 je možné tyto efekty pořídit za příplatek.

ObrázekAFX2DAW
AFX2DAW je softwarový můstek, který umožňuje integraci FPGA efektů přímo do jakékoliv DAW. FPGA efekty se pak chovají jako ostatní hardwarové plug-iny jiných firem. AFX2DAW pracuje výhradně s připojením Thunderbolt, což dává smysl, jelikož je potřeba navíc routovat dalších 16 streamů tam a zpět. V současnosti je k dispozici pouze za příplatek pro počítače Mac (PC verze je dle vyjádření Antelope za dveřmi).

Srovnání s první generací Orion32 a praktické zkušenosti
Zvukově jsou si oba převodníky velice podobné. Při zapojení nové generace Orion32+ jsem pozoroval nepatrný rozdíl v kvalitě zvuku. Paradoxně větší rozdíl jsem zaznamenal zpět při přechodu z nového Oriona32+ na starší Orion32. Pocitově prostě bylo něco "jinak". S Orionem32+ jsem měl pocit "pevnějšího" a detailnějšího zvuku. U novější generace je možno nastavit i nižší hodnoty bufferu a dostat se na nižší latenci v případě USB připojení. Jelikož ovládací panely obou Orionů mají trochu odlišné pojmenování a hodnoty pro nastavení velikosti bufferu a USB streaming modu, nelze provést identické nastavení a měřit zatížení PC s úplně stejným nastavením. Při podobném nastavení ale nový Orion32+ pracoval subjektivně s nižším vytížením DAW a celý systém byl pocitově "svižnější". Patrně novější driver je asi lépe sladěný s novým hardware a má více možností.

Při detailním zkoumání všech nastavení systému jsme narazili na chybu ve firmware. Při zapnutí screensaveru (zřejmě šetřič OLED displeje) po uběhnutí nastavené doby aktivace, zamrzlo veškeré ovládání a na displeji se objevilo chybové hlášení. Po restartu zařízení opět vše pracovalo bez problémů do doby, než se opět aktivoval screensaver. Ihned jsme zkontaktovali Antelope Support a odpověď s řešením problému dorazila do druhého dne. V další verzi firmware by měla být chyba již odstraněna. Z našeho pohledu se jedná o drobnost - pokud si uživatel neaktivuje screensaver, tak si ani ničeho nevšimne.

U starší verze Orion32 bylo možno na OLED displeji zobrazit dvě řady po 32 indikátorech vstupů a výstupů. Uživatel tak měl možnost zobrazit např. v horní řadě A/D vstup a v dolní DAW výstup. Nejedná se o precizní metering, ale pro rychlý přehled postačuje. U nové řady Orion32+ se nám podařilo nastavit pouze 32 indikátorů ve dvou řadách (16+16). Takže uživatel má přehled, byť detailnější (větší šířka indikace), pouze o jednom zvoleném vstupu nebo výstupu. Na softwarovém ovládacím panelu jsou nadále vidět pořád obě sady, tak jako u předchozí verze.

Shrnutí a dojmy
Stejně jako všechny produkty Antelope, Orion32+ Gen 3 nabízí jedinečnou kvalitu zvuku, precizní wordclock a dostatečnou flexibilitu pro téměř každou instalaci. I když je Orion32+ pro svou cenu ne zcela určen pro příležitostného uživatele DAW, pro seriózní uživatele a audiofily toto rozhraní patří mezi nejlepší na trhu. Kdo hledá spolehlivé zařízení a profesionální výsledek, určitě by měl Orion32+ zařadit na svůj seznam a vyzkoušet ho.

Výrobce: Antelope
Zapůjčil: MusicData s.r.o.

Roman Kašník


Ceny můžete porovnat na Zbozi.cz
PROFIL AUTORA: Roman Kašník
Producent, zvukový mistr, aktivní hráč na klávesové nástroje. Dlouholetá praxe v oboru. Pracoval v několika soukromých rádiích; vyrobil přes 2000 reklamních spotů. Natočil, zmástroval desítky skladeb a CD. Přes 10 let pracuje jako konzultant a specialista na digitální technologie v oblasti audio. Je držitelem několika certifikátů od renomovaných zahraničních firem.

Odpovědět