Black Lion Audio Revolution 6x6

Odpovědět
ondra.urban
Příspěvky: 85
Registrován: 31 led 2006 09:57

Black Lion Audio Revolution 6x6

Příspěvek od ondra.urban »

Další revoluce v řadě zvukových rozhraní.
29. 4. 2024

Společnost Black Lion Audio se zabydlela na trhu kvalitních zvukových rozhraní nejen svým zakázkovým tuningem produktů jiných výrobců, ale také vlastním, od počátku původním designem vlastních modelů. Na stránkách Audiozone.cz jsme si již se základním modelem Revolution 2x2 měli možnost seznámit. V následující recenzi se tedy zaměříme na to, co je nového oproti předchozímu modelu. Pro referenci doporučuji odkaz na recenzi modelu Revolution 2x2.

Popis
Vše, co bylo napsáno o prvním modelu Revolution 2x2, platí i zde beze zbytku: kvalitní kovové šasi, spolehlivé ovládací prvky a intuitivní ovládání - to vše zůstává a popíšeme si tedy pro přehlednost, co rozšířený model rozhraní nabízí.
Obrázek
Na čelním panelu úhledné “půlrackové” krabičky najdeme dvojici analogových vstupů v provedení kombinovaných XLR/TRS konektorů Amphenol. Každý z nich má k dispozici nastavení zisku předzesilovače, možnost zapnutí phantomového napájení pro kondenzátorové 48V mikrofony a volbu “Inst” pro připojení vysokoimpedančních zdrojů signálu, jako jsou např. elektrofonické kytary či baskytary. Následuje tlačítko volby vzorkovací frekvence; kromě všech běžných hodnot až do 192 kHz jsou zde možnosti BNC a S/PDIF, kdy je rozhraní Revolution 6x6 synchronizováno odpovídajícím digitálním vstupem.

Dvojice sloupcových LED metrů je určena buď pro zobrazení vstupní nebo výstupní analogové úrovně signálu. Ovladač Monitor řídí úroveň na zadních analogových výstupech, např. připojených aktivních poslechových monitorech. Nechybí LED signalizace statutu USB připojení. Tlačítkem Mono HP volíme možnost “zmonit”, tedy v poslechu na sluchátka sloučit oba vstupy do středu stereobáze, při monitoringu vstupního signálu. K ovládání poměru mezi vstupním signálem a návratem z počítače slouží potenciometr Input/Playback. Tlačítkem Input Meter pak volíme, zda se má na sloupcových LED ukazatelích zobrazit vybuzení vstupů či výstupů. Nabídku čelního panelu pak uzavírá dvojice sluchátkových výstupů se samostatnou regulací hlasitosti každého z nich.

Na zadním panelu přístroje najdeme USB-C konektor pro napájení, vypínač, další USB-C konektor pro připojení k počítači a třetí USB-C s označením OTG (On the Go) pro připojení mobilních zařízení (tablet, telefon). Následují S/PDIF digitální výstup a vstup na RCA konektorech, výstup a vstup hodinového kmitočtu WordClock na konektorech BNC a symetrické linkové výstupy Monitor Out pro připojení např. aktivních monitorů, zesilovače, nebo jiného zařízení.
Obrázek
V balení přístroje najdeme napájecí adaptér s výstupními zdířkami USB-A a USB-C, plus dva kabely: USB-A na USB-C a USB-C na USB-C. Výrobce doporučuje pro vyšší hlasitost a kvalitu zejména ve spojení se sluchátky využít externí napájení pomocí přibaleného zdroje. V režimu stand-alone je to navíc nutností. Naštěstí oba přibalené kabely zajistí hned oba způsoby: buď máme počítač propojený přes klasický USB-A konektor, pak použijeme zdířku USB-C a odpovídající kabel na napájecím adaptéru, či naopak.

Funkce
Black Lion Audio Revolution nabízí hned několik možností využití. Tím primárním je využití jako kvalitní rozhraní pro A/D a D/A převod signálu v propojení s počítačem, tedy jako klasická zvuková karta ve špičkové kvalitě. Druhou možností je stand-alone režim, kdy využijeme vestavěné předzesilovače pro A/D převod na digitálním výstupu S/PDIF a současně D/A převod na analogovém monitorovacím výstupu. To vše pochopitelně na shodném hodinovém kmitočtu. Ten je stabilizován pomocí vlastní technologie výrobce, s názvem Macro-MMC (Master Music Clock), zajišťující kvalitní synchronizaci hodin bez jitteru a fázového zkreslení. Třetí možností, kterou lze kombinovat s tou první, je současné připojení počítače a mobilního zařízení, jako je telefon či tablet, ať už se systémem Android, či iOS. Lze pak např. nahrávat z mobilního zařízení do počítače, nebo naopak streamovat přes mobil to, co z počítače odchází. Možností je celá řada a teprve pochopení tohoto systému ospravedlní označení Revolution 6x6; do celkového počtu vstupů a výstupů se pak započítají vstupy a výstupy analogové, OTG a S/PDIF. Neznamená to tedy, že zařízení umožňuje např. připojení šestice analogových vstupů, jak to známe od konkurence.

Na počítačích s macOS či na mobilních zařízeních (přes OTG propojení USB-C) se Revolution 6x6 chová jako Class Compliant zařízení a není třeba instalace žádných ovladačů. Pro počítače s operačním systémem Windows je pak na stránkách výrobce k dispozici ASIO driver, který nabízí ještě možnosti nastavení routingu vstupů a výstupů a softwarový mixer. Všechny možnosti jsou pak nativně pod macOS dostupné také.
Obrázek

Zvuk a užití
To je asi to nejdůležitější, co audiofila či profesionálního zvukového mistra zajímá. Jedním slovem lze říci: zvuk je perfektní. Vše co bylo napsáno u modelu Revolution 2x2, platí i zde. Těžko si lze představit, že by snad v odpovídající cenové relaci a se zkušenostmi, které výrobce nabízí ve vývoji vlastních zvukových rozhraní, mělo být něco jinak. Tento model lze chápat jako nikoli pokračovatele, ale spíše evoluční alternativu ve smyslu větší konektivity, možností stand-alone režimu, možností digitálního připojení S/PDIF či synchronizaci pomocí WordClock.

Velmi se mi líbí stand-alone mód, kdy lze využít zařízení jako kvalitní stereofonní výstup pro různé multimediální přehrávače atd. Také v režimu A/D určitě najde Revolution 6x6 své uplatnění. Vítanou inovací je pak souběh To Host a On the Go technologií, kdy lze rafinovaně kombinovat počítač s mobilním zařízením najednou a např. streamovat on-line “z terénu”, nebo nahrávat digitálně např. z telefonu. Jak bylo řečeno, Revolution 6x6 plně ctí možnost napájení přímo z počítače, ale přesto je vhodné zejména pro kvalitnější monitoring zapojit přibalený adaptér a očekávat lepší výkonové parametry, zejména při nasazení obou sluchátkových výstupů.

Závěr
Black Lion Audio Revolution 6x6 je vítaným rozšířením sortimentu společnosti, která si velmi dobře osvojila své know-how na modifikacích zvukových rozhraní jiných výrobců. Velmi svědomitý, poctivý a seriózní přístup k analogové stránce věci na straně jedné a stabilnímu hodinovému kmitočtu na straně druhé, je zárukou kvality, která podle mne nemá v dané ceně konkurenci. Připočtěme kvalitní řemeslné provedení, jednoduché ovládání a velmi intuitivní možnosti nastavení i bez manuálu, a máme zde výrobek, který si jistě najde své místo na trhu. Není to all-in-one řešení pro produkční studia, ale pro ty, kteří chtějí kvalitní rozhraní pro digitalizaci audia a reprodukci nahrávek ve špičkové kvalitě za rozumnou cenu. Jako bonus dostanete i základní softwarové vybavení pro práci na počítači s názvem Revolution Software Suite, která obsahuje např. DAW Presonus Studio One Artist a plug-iny iZotope Elements Suite atd.

Výrobce: Black Lion Audio
Zapůjčil: Disk Multimedia s.r.o.

Ondřej Urban
PROFIL AUTORA: MgA. Ing. Ondřej Urban Ph.D.
Vystudoval ČVUT (obor Radiolektronika se zaměřením na elektroakustiku), HAMU (obor Zvuková tvorba) a Konzervatoř Jaroslava Ježka (obor skladba). Od roku 2000 působil nejprve jako externí pedagog oboru Zvuková tvorba na HAMU a jako vědecký pracovník v oboru Hudební akustiky (tamtéž). V současné době je docentem na katedře Hudebního zvuku HAMU a vedoucím Zvukového studia HAMU. Ve své profesi se zabývá zvukovou a hudební režií nahrávek pro CD, film, divadlo, ale i dalších zvukových forem (zvuková koláž, znělka, rozhlasový spot atd.). Je tvůrcem mnoha nahrávek (přes 35 titulů na CD) z oblasti hudby vážné i populární. Ve své vlastní tvorbě se zabývá převážně kompozicí hudby elektronické nebo elektroakustické a to jak autonomní, tak užité. Věnuje se hře a improvizaci na klavír a varhany.

Odpovědět