M-Audio Uber Mic

Odpovědět
Petr Los
Příspěvky: 38
Registrován: 29 lis 2014 12:00

M-Audio Uber Mic

Příspěvek od Petr Los »

USB mikrofon se čtyřmi směrovými charakteristikami pro záznam ve studiové kvalitě.
8. 3. 2019

V dobách minulých byl záznam ve studiové kvalitě z technických důvodů téměř nemožný. Představa, jak sebou táhnete někam na chalupu, nacházející se kdesi na hřebenech Krkonoš, desetikilový osmistopý čtvrtpalcový magnetofon plus nějaký malý mix, mikrofon a příslušnou kabeláž, je dnes již dávnou minulostí. Přitom však víte, že tam budete celý týden, a za tuto dobu byste potřebovali nahrát některé své nápady například pro nové album vaší kapely, či zaznamenat melodie nových skladeb, nebo jen namluvit nástřel reklamních spotů pro nový produkt, jehož prodejem vaše oddělení šéf pověřil. Jistě, můžete použít možnost záznamu skrze mobilní telefon, který je touto funkcí tak nějak vybaven. Ale jistě znáte tu hlášku: „Hele, ta mexická telenovela je snad točená mobilem, ne?“ Nebo je tu možnost diktafonu, minidisku, fonografového válečku, néééé... Tudy cesty k profesionálnímu audiozáznamu už asi nepovedou, že?

Muzikant by asi volil jednodušší cestu skrze počítač a USB mikrofon. Že je to málo a chybí ještě zvukovka, kterou do baťohu ne a ne dostat, protože láhev Becherovky měla své místo už před ní? Ale není milánkové. Některé dnešní USB mikrofony mají už ve svém těle integrovanou právě onu zvukovou kartu. Díky tomu pak do něj připojíte libovolná sluchátka (zavřená či otevřená), propojíte s počítačem a můžete točit. Žádné další komponenty, žádná složitá kabeláž. Prostě jen čistý audiosignál. Hossana...
Obrázek
První setkání
Věděl jsem, že budu testovat USB mikrofon, ale když mi kurýr doručil velikou bednu, do které by se pohodlně vešel i studiový preamp či menší celolampová hlava, byl jsem velmi překvapen. Tak to se asi nějak spletli, ne? Nespletli. Po rozbalení jsem z útrob vnějšího obalu vytáhl masivní krabici, obsahující Uber Mic známé firmy M-Audio. Byl jsem velmi překvapen. Představoval jsem si „jakési titěrně drobounké nic“ v maličké krabičce a místo toho jsem v ruce držel velikánský, celokovový masivní mikrofon velikosti menšího minometu se čtyřmi potenciometry a podsvíceným displayem. Celé monstrum bylo připevněno dvěma úchyty na polohovacím U-stojanu. Větší mikrofon je snad už jen „dvojlampa“ Gemini II od SE Electronics, kterou jsem měl svého času možnost testovat. Nakonec jsem ale zjistil, že náš Uber Mic je včetně U-stojanu ještě o 200 g těžší. Prostě ideální vražedná zbraň, kterou by jistě Columbo nepřehlédl, kdyby ji používal Johny Cash a incident se stal ve studiovém prostředí amerických countrymenů.
Obrázek
Samotný mikrofon je válcovitého charakteru. Vrchní část je po celém svém obvodu tvořena jemně děrovaným slaboučkým plechem, který zastává zároveň funkci popfilteru. Že jsem řekl „po celém svém obvodu?“ Ano, je to tak. Z toho již jistě někteří zkušenější vyvodí závěr, že mikrofon umí více směrových charakteristik. Přesně tak. Umí dokonce čtyři, což z něj dělá přímo profesionální studiové zařízení. Snímá v kulovém, kardioidním, osmičkovém a dokonce i stereo režimu pomocí trojité 16mm velké membrány. Uvnitř těla jsou umístěny 16 bitové A/D a D/A převodníky, pracující až v 48kHz vzorkovací frekvenci. Mikrofon je uchycen do držáku ve tvaru písmene U. Tento se pak dotýká podložky svou kruhovou základnou vyloženou měkkou gumou kvůli zamezení otřesů během nahrávání. Tu může tvořit stůl či jiné místo. V příslušenství se však nachází ještě krátká kovová tyčka, která umožní umístit U-držák i s mikrofonem na libovolný mikrofonní stojan a pracovat jako ve skutečném studiu. Předřazení skutečného popfilteru pak už nic nebrání.

Mikrofon je dlouhý 273 mm a má průměr 114 mm. Jeho frekvenční rozsah je 30 Hz - 20 KHz, citlivost -45 dB (0 dB = 1V/Pa @ 1 kHz), maximální SPL činí 120 dB (THD <1%, 1 kHz), THD: 0/03%, odstup šumu od užitečného signálu je 110 dB a impedance 10 Ω.

ObrázekUber komfortně a s přehledem
V příslušenství Uber Mic je, kromě kovového nástavce na mikrofonní stojan, ještě USB kabel se zalomeným konektorem, který se zapojuje do mikrofonu. Takto zalomený kabel tak lehce neukroutíte, neboť je navíc potažený látkovou izolací, která je pevná a nešpiní.

Na čelní straně má uživatel před sebou tři ovládací prvky v podobě dvou otočných potenciometrů, jednoho modře podsvíceného tlačítka a podsvíceného display (též modře). Tento ukazuje jednak celkovou úroveň signálu jdoucího do sluchátek a též uživatelem zvolenou jednu ze čtyř výše zmiňovaných směrových charakteristik. Potenciometr pro celkovou pracovní hlasitost se nachází přímo pod tímto displayem. Je to vlastně takový Master Volume. Směrem dolů pak následuje funkce Mute a další otočný potenciometr. Tím ovládáme poměr mezi natáčeným signálem z mikrofonu a playbackem jdoucím z počítače například při záznamu zpěvu.

Na odvrácené straně mikrofonu je čtyřpolohový potenciometr, určený k přepínání jednotlivých směrových charakteristik. Zvolená charakteristika se objeví v podobě piktogramu v pravé části displaye na přední straně. Kromě tohoto přepínače je zde ještě otočný potenciometr, kterým nastavujeme vybuzení signálu mikrofonu posílaného do příslušného softwaru. Výrobce zde nabízí jako bezplatnou možnost Pro Tools First. Použít můžete stejně dobře jakýkoliv jiný software. Na spodní straně mikrofonu je kromě USB zdířky i 3,5“ zdířka pro připojení sluchátek (alternativně i monitorů). Jak jsem se již zmiňoval, je mikrofon i zvukovou kartou.

Na ty hory radši autem
O svém překvapení jak z velikosti, tak i kvality provedení a možností mikrofonu Uber jsem se již mezi řádky zmínil. Větší překvapení však mělo teprve přijít, a to při nahrávání. Protože jsem mikrofon rozbalil ve škole, hned jsem ho tam i použil. Mikrofon jsem měl během pár vteřin připravený k natáčení. Stačilo ho prostě jen zapojit do USB mého starého MacBooku Black s macOS X 10.6.8. Nic jsem nikde nemusel přenastavovat, pouze jsem v softwaru Audacity zvolil Uber jak pro nahrávání, tak i přehrávání. Výrobce píše, že Uber běhá na macOS X od verze 10.5. Takže jen dobře. (Samozřejmě jsem ho doma připojil k MacBooku Pro a vyzkoušel ho i v Logicu.) Nahráli jsme s kolegou bubeníkem jen tak zkusmo kousek bicích v prostoru, který dříve sloužil jako nahrávací studio. Točil jsem na osmičkovou charakteristiku (osobně se mi líbila více než stereo). Nahrávali jsme na jazzovou soupravu drahých Sonorů. Celkový obraz záznamu byl velice vyrovnaný a zřetelný. Ze záznamu nic netrčelo, náhrávka byla konkrétní, ale přitom uhlazená. Vybuzení mikrofonu pracovalo spolehlivě zrovna jako poměr záznam/playback. Jen jsem trochu postrádal hluboké basové pásmo u velkého bubnu. Ale určitě by se toto dalo vyřešit dodatečným použitím EQ. Kolega byl jednoduchostí tak nadšen, že mě požádal o zapůjčení mikrofonu na zkoušku. Nahráli pak s použitím osmičkové charakteristiky několik demonahrávek nápadů své kapely. Přestože bych třeba já osobně preferoval méně basy a činelů v nahrávce, není toto způsobeno mikrofonem, ale nevyrovnaným poměrem hlasitostí nástrojů. Jinak je nahrávka krásně čitelná a dynamická (opět trochu více plechů a méně šlapáku).
Další testování jsem udělal na mluveném slovu přímo v režii našeho studia. Tentokráte jsem vyzkoušel kardioidu. Zvuk mluveného slova byl plný a prokreslený. Velká vložka zde velice dobře odvedla svou práci a za zvuk by se nemusel stydět ani profesionální studiový mikrofon. Škoda jen, že nahrávající nemůže využít studiové preampy ještě před záznamem, ale je odkázán pouze na softwarovou postprodukci. Pokud by záznam byl opravdu hodně povedený (například díky inspiraci horským prostředím) a měl třeba vysokou míru originality, pak není problém udělat následně ve studiu přepis přes analogový řetězec a záznam ještě více zkvalitnit přirozenou cestou. Uber Mic je však tak kvalitní, že pro mnoho projektů a demonáhravek bude stačit už jeho přirozená síla...
Slovo poslední
Uber Mic je kvalitní USB mikrofon, který pracuje jak v operačním systému Windows, tak i v macOS X. Jeho velkou silou je poměr ceny versus kvalita záznamu, a i provedení mikrofonu a příslušenství. Cena je totiž pod třemi tisíci korunami, což je za mikrofon se čtyřmi směrovými charakteristikami opravdu velmi výhodné. Takže, jdeme natáčet...

Oficiální video výrobce
Výrobce: M-Audio
Zapůjčil: Disk Multimedia s.r.o.

Petr Los


Ceny můžete porovnat na Zbozi.cz
PROFIL AUTORA: Petr Los dipl.um.
Navštěvoval Pedagogickou fakultu v Ůstí nad Labem. Zde intenzivně studoval hru na klavír a kompozici. Po revoluci přesedlal na baskytaru a kontrabas a vystudoval Státní konzervatoř v Teplicích, obor Hra na kontrabas. V 90. letech se věnoval tvorbě filmové a scénické hudby. Vytvořil hudbu pro film několikanásobného cyklotrialového mistra světa Josefa Dresslera – Golden Bike a pro mnoho dalších výukových a reklamních filmů a spotů. Jako baskytarista a kontrabasista hrál v kapelách St.Woody a Lingers, se kterou vydal tři alba u společnosti Indies Records. V současnosti vyučuje v ZUŠ Česká Lípa hru na kontrabas, baskytaru a klávesy, příležitostně hostuje v symfonických orchestrech, a spoluprovozuje nahrávací studio WonderLost.

Odpovědět