RODE RodeCaster Duo

Odpovědět
mirek.pisa
Příspěvky: 65
Registrován: 28 bře 2004 01:36

RODE RodeCaster Duo

Příspěvek od mirek.pisa »

Profesionální podcastové studio v menší verzi.
19. 1. 2024

Když v roce 2019 firma Rode představila první profesionální konzoly RodeCaster Pro pro podcastery, byla to naprostá senzace. Nápad udělat tak propracované zařízení pro, v té době, tak specifickou skupinu lidí jakými byly podcasteři, byl prostě geniální.

Kdo tvoří audio podcasty profesionálně si nedokáže představit lepší zařízení než RodeCaster Pro. Ten za svůj vývoj prošel několika změnami a aktualizacemi softwaru, na kterém to celé běží. Některé připomínky, které jsem měl v testu byly napraveny hned s prvnimi aktualizacemi. V současné době je na trhu již druhá generace RodeCaster PRO II. Ta je vyladěna do nejmenších detailů a z pevných základů vznikly i menší a cenově dostupnější typy RodeCaster Duo a Streamer X. A na prvně jmenovaný se dnes blíže podíváme.

Seznámení
Jak již název napovídá, RodeCaster Duo nabízí dva kombinované XLR/TRS vstupy pro připojení mikrofonu, linky nebo kytary s ultra-nízkošumovými předzesilovači Revolution s možností zesílení až o 76 dB. Díky tomu se skvěle hodí ke kytarám, klávesám a různým typům mikrofonů, bez nutnosti použití předzesilovačů. I takový mikrofon jako je Shure SM7B, který má velmi slabý výstup, bez problémů zesílí.

Hlavní audio výstup pro monitoring je vyveden na dvou TRS konektorech, samostatně pro levý a pravý kanál. Zde je počítáno s připojením audio monitorů ve studiu a jsou také vypínatelné při aktivních mikrofonních vstupech, aby se zamezilo akustické zpětné vazbě.
Obrázek
Hned vedle hlavního výstupu se nachází dva nezávislé sluchátkové výstupy. Ty jsou v podobě dvou 6,3mm TRS konektorů. Oba mají samostatnou regulaci výstupní úrovně na horním panelu. Novinkou je malý 3,5mm TRRS konektor umístěný vpředu. Ten může sloužit jako alternativa pro první sluchátkový výstup a také jako další mikrofonní vstup ze sluchátek s mikrofonem.

Kompletní zpracování zvuku pracuje s rozlišením 24 bitů při vzorkovací frekvenci 48 kHz. To zaručuje dostatečnou čistotu záznamu pro většinu profesionálních aplikací. Všechny parametry se zobrazují na 5,5 palcovém dotykovém displeji s haptickou odezvou. Ten slouží i jako hlavní rozhraní pro veškeré nastavení parametrů v zařízení. Pro jemnější a detailní zadávání hodnot je vedle displeje otočný enkodér.

Proti většímu RodeCasteru Pro zmizelo tlačítko aktivace nahrávání. RodeCaster Duo jej má pouze v levém rohu displeje. Jeho velikost je dostatečně velká a aktivace záznamu výrazná, že to vlastně není problém. Tlačítko bude chybět jen uživatelům PRO verze a ostatním to vadit nebude. Když jsem zmínil záznam, tak ten je možný buď na interní úložiště nebo na SD kartu případně na paměťové médium připojené do jednoho USB-C vstupu.

O nastavení mixu se starají čtyři fyzické fadery a tři virtuální fadery integrované do displeje, kterým můžete přiřadit libovolné vstupní kanály a zdroje zvuku, které lze přivézt z USB, Bluetooth nebo bezdrátového připojení. Pokud je řeč bezdrátovém připojení, RodeCaster Duo má vestavěný dvoukanálový přijímač Series IV, který lze spárovat s bezdrátovými mikrofony Rode Series IV, Wireless Me a Wireless GO II. Tím se rozšiřují možnosti použití RodeCaster Duo jako zvukový pult při natáčení video blogů nebo pořadů, kde host nemusí sedět u stolu s mikrofonem.

Napájení je zajištěno přibaleným 9V adaptér, který má na RodeCaster Duo vlastní USB-C vstup a vypínání. Může být také napájen z USB powerbanky, pokud bude mít dostatečný výkon, ideálně aspoň 30 W.
Obrázek

Hlasové procesory
O zpracování zvuku se stará integrovaný procesor od firmy Aphex. Oba mikrofonní vstupy mají k dispozici procesor Aphex VoxLab, což je zjednodušené rozhraní ve kterém se nastavují základní parametry pro zpracování zvuku. Uživatel si nejprve volí typ mikrofonu. Kromě již zmíněných bezdrátových systémů je na výběr skoro kompletní sortiment mikrofonů firmy Rode, ale se v menu najdou i nejběžnější mikrofony konkurence. U každého typu mikrofonu je zohledněn frekvenční průběh, jeho výstupní citlivost, tak aby uživatel jen stiskl tlačítko a nemusel se složitě probírat dalšími parametry. Pokud není mikrofon v nabídce, stačí aby uživatel vybral zda má dynamický nebo kondenzátorový mikrofon.

Nehledě na typ mikrofonu lze přes rozhraní VoxLab jemně upravit zvuk pomocí tří parametrů. Depth jemně zvýraznění spodní pásmo pro lepší basy. Sparkle se naopak stará o přidání jasu a detailů. Parametrem Punch se přidává komprese pro vyváženou dynamiku, zároveň přidá i šumovou bránu pro potlačení zvuku v pozadí v tichých místech. Tak to je možné jednoduše nastavit zvuk v 90% případů. Pokud chce uživatel mít zvukové procesy více pod kontrolou, stačí stisknout Advanced režim a dostane se na detailnější nastavení procesorů kompresor, ekvalizér, De-esser, Aural Exciter, Noise gate, Big Bottom, High-pass Filter a panoramy. Díky tomu lze zvuk dotáhnout k úplné dokonalosti. Nastavení parametrů je možné uložit do uživatelských presetů, nebo využít přednastavených presetů.

Aby byl výčet efektů úplný, na master sekci jsou vloženy dva efekty. Compellor je výstupní kompresor, který se stará o celkovou dynamiku záznamu nebo streamu. Druhým efektem je Output Delay, který dokáže zpozdit zvuk o nastavený čas, pro dokonalou synchronizaci zvuku s obrazem.
Obrázek

Smart Pads
Horní panel doplňuje šest Smart padů na kterých, díky sloučení do osmi bank (přepínatelnými dvěma tlačítky pod pady) může být definováno až 48 akcí. Akce mohou být vybírány ze čtyř kategorií: Sound, Effect, Mixer a Trigger.

Kategorie Sound umožňuje uživateli spouštět zvuky, znělky, podkresy nebo nahrané rozhovory rovnou klepnutím na pad. Zvuky je možné poslat na pady pomocí softwaru Rode Central, nebo je nahrát rovnou v RodeCasteru.

Software Rode Central je program na kompletní zprávu Smart padů. Zde je možné zvuky importovat nebo vkládat přetažením na konkrétní pady. Jsou podporovány pouze formáty WAV a MP3. Každému padu lze přiřadit libovolnou barvu a popisek, který se zobrazí na displeji RodeCasteru. V programu je možné zvuky i z padů exportovat pro archivaci.

Pro přehrávání je možné přiřadit tři parametry, první určuje, co se bude dít po klepnutí na pad. Toggle jedním klepnutím zvuk spustí, druhým zastaví. One Shot zvuk spustí od začátku do konce a opětovné klepnutí jen znovu spustí a Hold přehrává zvuk po dobu stisknutí padu. Druhým parametrem je možné aktivovat Loop a zvuk se bude přehrávat v nekonečné smyčce. Třetí parametr určuje, zda zvuk po zastavení bude spuštěn od začátku nebo bude pokračovat od místa zastavení. Zvuk je možné i editovat. Lze určit počáteční a koncové body a vytvořit Fade In na začátku a Fade Out na konci zvuku.

Kategorie Effect dovoluje na pady vložit některý z vestavěných efektů. Uživatel zde najde Reverb, Echo, Megaphone, nebo třeba efekty pro změnu barvy hlasu jako je Robot, Voice Disguise nebo Pitch Shifter, které mají za úkol změnit hlas k nepoznání. Efekty je možné kombinovat a díky tomu vytvářet barevné kombinace hlasu.

Kategorie Mixer umožňují přiřadit na pady funkce mixu. V nabídce je pět funkcí: Censor, Trash Talk, Fade In/Out, Back Channel a Ducking. Funkce Censor stiskem umlčí všechny kanály a nahradí je zvukem. Základní zvuk je pípnutí a uživatel má možnost jej nahradit vlastním zvukem. Funkce Trash Talk umlčí mikrofon na sběrnicích USB a Bluetooth. Funkce Fade In/Out zesílí nebo naopak zeslabí kompletní mix podle nastaveného času. Je možné z této funkce vyřadit mikrofon na prvním kanálu, který bude stále aktivní. Tato funkce se hodí například na živém pořady či diskuze, kdy je potřeba streamovat jen určité části. Funkce Back Channel nabízí možnost komunikace mezi vybranými zdroji, aniž by byly součástí mixu či nahrávky. Například moderátor se může domlouvat s hostem na telefonu o dalším vstupu, zatímco hraje hudba. Poslední funkce Ducking sníží hlasitost všech kanálů, kromě prvního mikrofonu. To se hodí například pro získání kontroly nad vášnivou debatou nebo utlumení podkresu při vstupu, aniž by bylo potřeba stahovat fadery. Většině funkcí potažmo padům je možné nastavit aktivaci buď jen při drženém padu nebo jako vypínač, kdy jeden stisk funkci aktivuje a druhý vypne.

Poslední kategorie MIDI bude zajímavá pro všechny uživatele, kteří chtějí pomocí RodeCaster Duo ovládat externí programy v počítači. MIDI kategorie dovoluje přiřadit padům MIDI povely a poslat je po USB do počítače. Standardně jsou přiřazeny kontinuální kontroléry CC1 až CC48 a výchozí hodnoty jsou 127 pro zapnutí a 0 pro vypnutí. Uživatel má možnost nastavení změnit a na místo kontrolérů vybrat MIDI Note On/Off, přiřadit číslo MIDI kanálu a rozsah hodnot. Díky tomu je možné například spouštět samply z hudebního programu nebo přepínat scény ve streamovacím programu.
Obrázek

USB konektivita
RodeCaster Duo nabízí uživateli dva USB-C konektory na propojení konzole s počítači nebo mobilními telefony. I když jsou fyzické konektory jen dva, k dispozici jsou celkem tři USB kanály. Na konektoru USB 1 jsou dva a na USB 2 jeden. Obecně platí, že USB 1 by měl být připojen k primárnímu počítači. USB 2 pak lze připojit k sekundárnímu zařízení, jako je telefon, druhý počítač apod. Hlavní Main USB výstup může pracovat nejen ve stereu, ale také jako multikanálový výstup, se kterým je možné v hudebním program zaznamenávat jednotlivé kanály mixu samostatně a posléze v postprodukci vytvořit zvukově dokonalý podcast.

Bluetooth
RodeCaster je vybaven i modulem Bluetooth pro vysoce kvalitní telefonování nebo videohovory s mobilním zařízením nebo počítačem. Párování s telefonem nebo počítačem se nastavuje pomoci menu na displeji a a probíhá stejně jednoduše, jako kterékoliv jiné zařízení. Stačí jen v telefonu najít RodeCaster Duo a spárovat zařízení. Poté je možné Bluetooth kanál přiřadit jednomu z faderů a nastavit základní citlivost. Překvapivě je možné i Bluetooth kanálu využít procesor Aphex VoxLab pro zlepšení kvality zvuku.

Využití
RodeCaster Duo je ideálním společníkem pro všechny tvůrce. Nezáleží na tom, zda tvoří jen podcast nebo videoblog, RodeCaster se hodí i jako malé ministudio pro záznam nástroje a mikrofonu a ze své profesionální praxe jej vidím i jako mix pro malé (internetové) rádio.

Zvukový procesor pracuje výborně s jakýmkoliv mikrofonem a krom profesionálních mikrofonů Rode Broadcaster a Shure SM7B, jsem zkoušel i noname mikrofon okolo 100 Kč. Kupodivu i tímto levným mikrofonem byl výsledek dobře použitelný.

Ovládání RodeCasteru Duo je promyšlené a logické, takže ani začátečník nebude mít s prvním nastavení žádný problém. I díky integrovanému průvodci, který jej provede počátečním nastavením. Navíc na webu firmy Rode je i podrobný návod s obrázky a v dnešní době integrovaných překladačů v prohlížeči vůbec nevadí, že je jen v angličtině.
Závěr
RodeCaster Duo je výbornou alternativou pro všechny tvůrce, který hledají profesionální techniku při zachování kompaktních rozměrů. Perfektní mechanické zpracování a softwarové podpora zaručí dlouhou životnost. Skvělý zvuk, Aphex procesory a Bluetooth připojení se hodí všem kdo tvoří podcasty, videoblogy nebo i internetové rádio. Prodejní cena okolo jedenácti tisíc není pro každého, ale tomu, kdo tvoří audio nebo video obsah profesionálně, se vyložené náklady několikanásobně vrátí.

Výrobce: RODE
Zapůjčil: Disk Multimedia s.r.o.

Mirek Píša

Odpovědět