Dynamický mikrofon určený pro vokály a nástroje, vhodný jak pro živá vystoupení, tak i studiové natáčení.
1. 5. 2026
Opět se nám dostává do ruky tentokráte nový model dynamického mikrofonu od texaských Warm Audio. Tato firma a její produkty jsou častým a vítaným hostem našich recenzí a i autor této recenze je sám šťastným majitelem několika preampů a equalizerů od Warm Audio. Slibuji však na svou čest, že budu maximálně spravedlivý a objektivní.
Mikrofon je uložený do krásného pevného polstrovaného futrálu s logem Warm Audio. Pouzdro je na zip a má držátko, což je velmi praktické a přijde vhod zejména při přenášení. Už když jsem pouzdro s mikrofonem vyndal na světlo Boží, udivila mě jeho hmotnost. Po rozepnutí mě velice překvapilo, co na mě vykouklo z útrob. V ruce jsem posléze držel opravdu, ale opravdu krásnou věc a tou byl velice masívní, černě matný mikrofon velmi zvláštního tvaru.
Retro 64
Tento mikrák je mi sympatický už jen svým typovým číslem „64“. Je to datum mého narození. Ale zpět. Má velice zvláštní a neotřelý tvar, který je jednak „retro“, ale zároveň téměř hypermoderní. Těžko budu jeho vzezření slovně popisovat. Nejedná se o klasický mikrofon s koulí navrchu a s válcovým, kónicky se rozšiřujícím držákem pro ruku. Ten náš má spodní část (tam, kde se dotýká dlaně) sice také kulatou jako všechny standardní mikrofony, ale vrchní část (kde se většinou nachází zpěvákův palec) je asi 100 mm dlouhá rovná ploška, která jakoby vystupuje ze spodní kulaté části. Když si mikrofon vezmu bez přemýšlení do ruky, palec vždy opřu automaticky o tuto plošku.
Ploška na pomyslné vrchní části se na konci těla mikrofonu sníží ještě jednou asi o 15 mm a vytvoří tak jakýsi další schod. Samotné toto snížení je dlouhé asi 30 mm. Uvnitř této části je uložen XLR výstup. Mikrofon je vyveden v elegantní matně černé barvě a samotný materiál těla je velmi příjemný na dotek. Rezonanční otvory po stranách koše jsou zevnitř kryty stříbrným děrovaným kovovým plíškem. Vršek kapsle je pak chráněn klasickým dvojitým grillem, který je velmi odolný jak proti retnicím, tak mechanickému poškození kapsle.

Pokud jde právě o kapsli, je tato (ostatně i celý mikrofon) inspirována broadcastingovým designem 60. let. Výrobce tento mikrofon doporučuje, jak pro standardní živá vystoupení, tak i pro studiové účely. Díky své robustní konstrukci by měl vydržet vše. Mikrofon je vhodný nejen pro snímání vokálů, ale i nástrojů, zejména snare, tomů, kytarových boxů a dalších nástrojů či audio zdrojů, kde je potřeba vydržet vysoký akustický tlak.
Vlastní humbucking - dynamická kapsle disponuje vnitřním odpružením a silným potlačením zvukových vlivů okolí. Právě proto se Retro 64 tak výborně hodí do hlučných prostředí koncertních pódií. Kapsle je díky úzké směrové charakteristice vysoce odolná proti zpětné vazbě. Má zvýrazněné středové pásmo na 5 a 8 kHz, čímž se zvyšuje nejen průraznost zvuku, ale i jeho srozumitelnost. Zhruba od 100 Hz až do 3 kHz je signál frekvenčně velmi vyrovnaný (viz frekvenční graf). Výšky má mikrofon jemné a neagresivní, takže i zpěváci s přebytkem sykavek v hlase mohou zpívat bez obav.
Trocha čísel
Mikrofon měří 185 mm (bez zasunutého konektoru) a váží 545 g (dle mého vlastního měření a vážení). Jeho frekvenční rozsah činí 50 Hz až 18 kHz, frekvenční charakteristiku uvádí sám výrobce jako kardioidní, ale spousta webů jako hyperkardioidní či dokonce superkardioidní, tak nevím? Impedance mikrofonu je 300 Ohmů a maximální akustický tlak činí 135 dB(THD<1%), citlivost je 56 dB +/-3dB at 1Khz (0dB=1V/Pa).
Zpíváme, točíme
Pro lepší seznámení s tímto, více jak půlkilovým dělem, jsem nejprve volil natočení mluveného slova ve studiovém prostředí režie. Abych měl nějaké srovnání, tedy pevný bod ve vesmíru, použil jsem ke komparaci vokální klasiku Shure SM58. Vůbec jsem nechtěl oba mikrofony srovnávat, ale přeci jen: obě jsou dynamiky, obě vokální i nástrojové, tak proč vlastně ne?
Namluvil jsem krátký úryvek (stejně jako jindy) z knihy Daniela Forró: Domácí nahrávací studia. Nahrávka byla provedena bez jakýchkoliv preampů či kompresorů. Prostě jen mikrofon, kabel a záznam samotný. SM58 má plné basové pásmo a měkké výšky.
Celková zvuk je příjemně teplý a dynamický. Retro 64 (ukázka 02) má proti Shure méně basů, zvýrazněné středy a méně výšek. Ty jsou jinak postavené než u předchozího audia. Celkový zvuk tohoto mikrofonu je rovnější a jakoby vzdušnější. V nahrávce ani postprodukci nebyly použity žádné equalizery ani dynamické procesory. Nedá se říci, který zvuk je lepší. Oba jsou výtečné a oba mají hodně do sebe. Pokud bych měl provést krátké hodnocení našeho Retro 64, řekl bych, že jeho zvuk je hodně referenční, tedy rovný s jemně přidanými vyššími středy.
Jako druhé testování jsem si zvolil náběr vrchní blány malého bubnu (snare). Jednalo se o kovový signovaný snare od Pearl, model Chad Smith. K náběru jsem využil tentokráte nástrojovou legendu SM57 a proti ní postavil náš Retro 64. Oba mikrofony byly umístěny asi 25 centimetrů nad blánou. Spodní blána bubnu nebyla snímána vůbec. Celý záznam i postprodukce proběhla opět bez korekcí a dynamických úprav.
Opět se zde projevilo to, co u první ukázky. Záznam pořízený pomocí SM57 je kulatější a basovější, zatímco záznam přes Retro 64 má drobný středový zdvih, méně plné basy, ale je průraznější a v náhrávce se jistě bude více tlačit dopředu a bude zřetelnější. Velmi jsem litoval, že se s tímto mikrofonem minula kapela s velmi zdatným bubeníkem, která dotočila bicí těsně před dodáním Retro 64.
Okey, mluvené slovo a nástroje bychom tedy měli. Ale je potřeba Retro 64 ještě vyzkoušet přímo na živém bojišti, kde se chyby neodpouštějí a vítězí jen ti nejlepší (a ti co jsou více a lépe slyšet). Proto jsem Retro 64 vnutil své dceři, která se zpěvem (včetně jeho výuky) živí a zpívá každý týden několikrát. Když jsem jí mikrofon předával, byla hodně překvapena jeho hmotností. Po akci mi následně poreferovala, jak byla spokojená. Nejprve si myslela podle neobvyklého tvaru a vizáže, že se jedná o studiový mikrofon. To jsem jí ale vymluvil.
A její raport? Začnu negativy: asi největší problém měla s váhou mikrofonu. Je zvyklá mít mikrofon v ruce, nikoliv na stojanu. Váha Retro 64 ji však po hodině třímání v drobné ruce přeci jen zmohla. Druhá věc, která jí vadila, byla ona ploška na pomyslném vrchlíku držadla. Je zvyklá právě na SM58 a nezvyklý hranato-kulatý tvar ji trochu znervózňoval. Mně osobně však při držení tato ploška nevadí, naopak jsem k ní hned přilnul a palec tam přikládal reflexivně. Dovedu si však představit i držení obrácené, tedy ploškou do dlaně.
Co velmi ocenila, byly uhlazené výšky. Sama má hodně sykavek a říkala, že ji mikrofon přišel šetrný k vyšším frekvencím. Naopak jí přišlo že ve zvuku je méně basů než má SM58. Já osobně si myslím, že kdyby mikrofon měla delší dobu, asi by si na tvarové speciality zvykla. Jen ta váha bude asi u všech zpěvaček trochu problém. Dal jsem ho ohmatat několika dalším a všechny byly zaskočeny hmotností mikrofonu
Závěrem
Co dodat závěrem? Po podrobném zkoumání a testování jsem se rozhodl, že Retro 64 už nebudu vracet, nýbrž ho přiřadím do svém mikrofonní studiové sbírky. Bude se tam dobře vyjímat. Není nad to, mít dobrý dynamický univerzální mikrofon této kvality. Myslím, že toto dělo mě přežije. Málem bych zapomněl. K mikrofonu je samozřejmě přiložen i velmi bytelný plastový holder (korunka) s polohovacím kloubem, sloužící k připevnění mikrofonu ke stojanu.
PS: Už se těším na natáčení elektrických kytar...
Výrobce: Warm Audio
Zapůjčil: Disk Multimedia s.r.o.
Petr Los