Zoom Instamic Pro Plus C Stereo

Odpovědět
Miloš Seky Vondráček

Zoom Instamic Pro Plus C Stereo

Příspěvek od Miloš Seky Vondráček »

Nejmenší profesionální a voděodolný rekordér na světě.
20. 5. 2026

Pod tímto velmi záhadným názvem se schovává nejnovější audio rekordér od firmy Zoom. Největší zajímavostí tohoto zařízení je bezesporu jeho samotná velikost. Má rozměry pouhých 3,8 × 2,5 × 1,3 cm a váží jen 18 g, což z něj činí patrně nejmenší rekordér na světě, jak ostatně stojí v záhlaví. Za pozornost stojí také samotný design. Rekordér má tvar kvádru vyrobeného z černého, matného plastu. Díky zaobleným hranám působí velmi elegantním a decentním dojmem.

ObrázekNa horní straně nalezneme trojici LED diod, které mění barvu podle aktuální funkce. Zelenou barvou znázorňují stav baterie, zatímco červená slouží během záznamu jako indikátor vybuzení předzesilovače. Pod nimi se nachází miniaturní tlačítko pro spuštění záznamu, které umožňuje používat Instamic v tzv. stand-alone režimu – tedy zcela bez připojení dalšího ovládacího zařízení. Na jedné kratší straně je umístěn USB-C konektor pro nabíjení či přenos nahraného audia, na protilehlé straně pak výrobce umístil mřížku ukrývající hlavní pole mikrofonů. Delší strany rekordéru patří otvorům pro boční mikrofony a upínacím drážkám pro zacvaknutí speciálního držáku.

Součástí balení jsou hned tři držáky. Jeden je doplněn lepicí fólií, druhý suchým zipem a třetí silným magnetem. Ten se mi líbil asi nejvíce a okamžitě jsem si v hlavě představil, jak jej využiji při testování. V krabičce, která je mimochodem velmi elegantně vyvedena v červeno-černém designu s magnetickým víčkem, nalezneme ještě krátký USB kabel pro připojení k telefonu či počítači.

Instamic zaznamenává audio v rozlišení až 32bit float. Volit lze mezi režimy 32bit Float Mono, 24bit Mono, 24bit Dual Mono, 24bit Stereo a 24bit Mid-Side. Pokud jde o vzorkovací frekvenci, je možné ji přepínat mezi 48 kHz a 96 kHz, avšak 96 kHz lze použít pouze při 24bitovém mono režimu. Ještě je potřeba zmínit, že A/D převodník je zde duální, což má pozitivní vliv na dynamiku záznamu v situacích s proměnlivou hlasitostí. Formátem nahraného audia je WAV a pro nahrávky máme k dispozici interní úložiště o kapacitě 16 GB. Při mono záznamu v rozlišení 32bit float můžeme natáčet až 22 hodin. Při 24bitovém mono záznamu se doba natáčení prodlouží až na 29 hodin a v dual mono režimu natočíme až 14 hodin. Interní baterie poskytne až 4,5 hodiny provozu a plně se nabije asi za 1 hodinu a 9 minut. Rekordér navíc disponuje krytím IP67, což by mělo stačit na 30 minut v hloubce 1 metru pod vodou. Z toho plyne, že Instamic lze směle používat i během špatného počasí a všude tam, kde je mokro, vlhko či prašno. Instamic Pro Plus C Stereo využívá čtyři mikrofony umístěné v MEMS poli a dva mikrofony jsou vestavěny ještě po stranách. Mikrofonní pole MEMS je naprostou novinkou a je chráněno patentem. Směrová charakteristika rekordéru je všesměrová (koule). Frekvenční rozsah se pohybuje od 40 Hz do 20 kHz a Instamic zvládne maximální akustický tlak (SPL) až 135 dB. Zařízení je vybaveno Bluetooth a z App Storu nebo Google Play si lze stáhnout aplikaci pro jeho kompletní ovládání.

Ovládací aplikace
Nejprve jsem přes svůj Mac stáhl aplikaci Instamic Firmware Upgrade Tool (Pro Plus) a pomocí USB propojení aktualizoval firmware na verzi 2.3.49. Celá operace trvala jen chvilku a proběhla zcela bez problémů. Poté jsem do svého telefonu Motorola Moto G86 Power stáhl a nainstaloval z obchodu Google Play aplikaci Instamic Remote. Aplikace má na domovské obrazovce tři základní režimy, se kterými se dál pracuje: Remote, Wireless a Bluetooth.
Obrázek
Pomocí režimu Remote je možné ovládat až deset rekordérů Instamic současně. Režim Wireless umožňuje nahrávat zvuk přímo do složky v telefonu a dovoluje ovládat pouze jeden rekordér. Volba Bluetooth pak promění Instamic v klasický Bluetooth mikrofon, který je kompatibilní s aplikacemi či hardwarem třetích stran – například FiLMiC Pro, ProCamera či kamerami Insta360.

Na spodní straně domovské obrazovky dále nalezneme pět tlačítek. Tlačítko Home s ikonou domečku slouží pro vyvolání domovské obrazovky. Následuje tlačítko se znakem Bluetooth, které zobrazí dostupné a připojené rekordéry. Logo mikrofonu otevře samotnou stránku pro nahrávání (Capture). Zde se zobrazuje timecode pro synchronizaci s kamerami, timecode samotného záznamu, velké červené tlačítko spouště, tlačítka pro vypnutí/zapnutí LED na rekordéru a pro aktivaci monitoringu. Během aktivního nahrávání se na této stránce zobrazuje také waveform, pod kterým běží sloupcový VU metr. Při vypnuté funkci Auto Gain je zde k dispozici tahový potenciometr pro nastavení citlivosti preampu. Bonusem je miniaturní visací zámek, kterým lze spuštěný záznam uzamknout. To znemožní nechtěné vypnutí nahrávání přímo tlačítkem na těle rekordéru. Záložka Settings, znázorněná ikonou kladiva a klíče, umožňuje detailní nastavení pracovních hodnot. Nalezneme zde položky Auto gain, Rec mode, Sample rate, Auto LEDs off, Sleep mode, Save monitoring session, External Timecode, Bluetooth Connectivity ON, Equalizer, název rekordéru, Track number, Time remaining, Internal storage (zde lze formátovat úložiště), Battery level, Firmware version, App version a Power. Poslední tlačítko se symbolem tří teček zpřístupní stránku s dalšími informacemi o systému Instamic.
ObrázekObrázekObrázek

Držte si klobouky!
Instamic jsem testoval převážně při nahrávání mluveného slova, rozhovorů a exteriérových ruchů. Právě zmiňovaný magnetický držák mě ale inspiroval k jednomu neobvyklému testu. Jistě znáte snímek Dobyvatelé ztracené archy a kultovní scénu, kdy Indyho pronásleduje obří kamenná koule valící se chodbou jeskyně za doprovodu zrychlujícího se temného hučení. Tento zvuk ve skutečnosti vytvořil legendární zvukový designér Ben Burtt. Po několika marných pokusech o záznam reálně padajícího kamení, jehož výsledek postrádal patřičnou dramatičnost, využil zvuk pneumatik své Hondy Civic. Auto nechal volně sjíždět po štěrkové cestě a mikrofonem nahrál zvuk těsně u zadní pneumatiky. V postprodukci pak nahrávku zpomalil a upravil do oné hrozivé podoby, jak ji známe z filmu.
Obrázek
Toliko legenda – a mě nenapadlo nic jiného než tento experiment zopakovat právě s Instamicem a jeho magnetickým držákem. Nemaje Hondu Civic, povolal jsem do akce svůj VW Caddy a vyrazil směrem na ještědský hřeben, ke svahu hory Javorník. Zdejší klesání je dostatečně prudké, aby výsledek stál za to. Předpokládal jsem, že největším oříškem bude nutnost sjíždět s vypnutým motorem, aby hluk agregátu nerušil záznam. To s sebou pochopitelně nese riziko ztíženého ovládání, jelikož bez běžícího motoru nefunguje posilovač řízení ani brzd. Našel jsem si proto co nejrovnější a nejbezpečnější úsek cesty, abych eliminoval případné selhání.

Pomocí magnetického klipu jsem Instamic velmi pohodlně a pevně přichytil přímo na kovový blatník nad kolo, pomodlil se a nechal vůz samospádem rozjet z kopce. Jak se záhy ukázalo, největším nepřítelem nebylo řízení, nýbrž okolní hluk a silný poryv větru v mikrofonech. Pokus jsem několikrát opakoval, dokud jsem nebyl s výsledkem jakžtakž spokojený. V DAW jsem pro vás následně připravil audio ukázku – najdete v ní jak surovou originální nahrávku, tak finální, postprodukčně upravenou verzi. Jak moc se tento poněkud bláznivý experiment vydařil, můžete posoudit sami. Pro serioznější výsledek bude potřeba příště eliminovat denní ruchy, natáčet třeba v noci a v každém případě použít windscreen. Mým cílem bylo demonstrovat, kam až lze s možnostmi tohoto miniaturního rekordéru zajít.

Práce se samotným rekordérem je velmi jednoduchá a lze jej pohodlně ovládat přes již zmíněnou aplikaci pro Android a iOS. Současně je možné Instamic ovládat ve stand-alone režimu pomocí hardwarového tlačítka přímo na těle. Jednotlivé nahrávky lze snadno přesouvat do počítače pomocí přiloženého USB-C kabelu. Po připojení se na ploše mého Macu objevila ikona externího disku, po jejímž otevření byl ihned přístupný kořenový adresář. V nahraném zvuku jsem nezaznamenal žádný technický problém; velmi mě překvapilo, jak realisticky a detailně nahrávky znějí. Pokud bych měl najít nějakou drobnost, pak hardwarové tlačítko na těle rekordéru mi přišlo až příliš malé pro pohodlné stisknutí. Je to však otázka zvyku a také daň za extrémní miniaturizaci. Dále by bylo skvělé, kdyby výrobce do balení přidal tzv. „mrtvou kočku“ (windscreen) pro natáčení v exteriérech, kde může být problém s větrem. Drobná výtka směřuje také k Android verzi aplikace, kde jsou některé hodnoty v nastavení hůře čitelné – konkrétně jde o nastavování gainu a časovače vypnutí rekordéru. Verze pro iOS naopak zobrazovala vše perfektně. Na druhou stranu musím velmi pochválit přiložené držáky, zvláště pak ten magnetický.
Tradiční slovo na závěr
Rekordér Instamic míří hlavně na tvůrce videí a podcastů, kteří často pracují v terénu mimo studiové prostředí a ocení snadnou přenositelnost i realistický zvuk. Současně ho však mohu doporučit muzikantům, dirigentům, sbormistrům, divadelníkům, filmařům, zvukařům či reportérům, kteří ocení jednoduchou a pohodlnou konektivitu. Za cenu pohybující se lehce přes 5 000 Kč dostanou uživatelé velmi schopný nástroj pro záznam zvuku, jehož hlavními přednostmi jsou zvuková kvalita, miniaturní rozměry a skvělá konektivita.

Výrobce: Zoom
Zapůjčil: Sound Service

Miloš Vondráček
PROFIL AUTORA: Miloš Vondráček
O zvuk a zvukové aparatury se zajímá od chvíle, kdy pořídil první elektrickou kytaru Jolanu Galaxis. Koncem 90. let se dostal ke zvukařině a FOH mixu live koncertů. Z velké části v jabloneckém klubu Na rampě. V roce 2004 objevil kouzlo divadelního světa a stal se zvukařem divadla F. X. Šaldy v Liberci. O rok později začal vést zvukařský tým stejného divadla. Od roku 2005 se podílí na provozu hudebního studia WonderLost v České Lípě.

Odpovědět