4k monitory & DAW
-
- Profesionál
4k monitory & DAW
nemate uz nekdo nejakou praktickou zkusenost s 4k monitorem (PC) a DAW?
technologie se stava celkem dostupnou, zatim jsem toho moc nenacetl, ale jedno vlakno na foru steinbergu moc povzbudivy nebylo (kvuli nutnosti grafiky, ktery snad zatim nepodporuji nejaky novejsi format hdmi ci co, uz presne nevim...).
technologie se stava celkem dostupnou, zatim jsem toho moc nenacetl, ale jedno vlakno na foru steinbergu moc povzbudivy nebylo (kvuli nutnosti grafiky, ktery snad zatim nepodporuji nejaky novejsi format hdmi ci co, uz presne nevim...).
Re: 4k monitory & DAW
no hlavne mi pride ze to na tom monitore bude tak strasne male , ze to fakt bude nepouzitelne .. uz pri FHD monitore je to moc male ..
-
- Profesionál
pytkin: spekuluju podobne (prijde mi, ze pouzitelne by mohly byt tak od 32" vys); na druhou stranu ted vyrobci pumpuji 4k (nebo 'ultra hd') s uhloprickou 28", proto jsem zvedavej na pripadnou osobni zkusenost.
no mne sa zda 2k na 27" , pripadne 30" moc male .. cize 2x hustejsie rozlisenie bude peklo 
a teda 32" monitor .. to uz je problem so sirkou bazy reprakov .. alebo sedis meter od toho monitora .. a potom na nom fakt vidis prd .. Mne stale pripada najlepsie riesenie 24" s 1920x1200 .. to je proste rozlisenie na ktorom vsetko vidis .. mame takto 3 monitory na nuage teraz (jeden je na video nahlad) a podla mna to je uplne optimalne .. iste je rozdiel , kto ako vidi .. ja som cely zivot videl dobre , a uz na blizko zacinam zle vidiet ..

a teda 32" monitor .. to uz je problem so sirkou bazy reprakov .. alebo sedis meter od toho monitora .. a potom na nom fakt vidis prd .. Mne stale pripada najlepsie riesenie 24" s 1920x1200 .. to je proste rozlisenie na ktorom vsetko vidis .. mame takto 3 monitory na nuage teraz (jeden je na video nahlad) a podla mna to je uplne optimalne .. iste je rozdiel , kto ako vidi .. ja som cely zivot videl dobre , a uz na blizko zacinam zle vidiet ..
-
- Profesionál
2k na 30" je pro mě třebas na metr už trochu problematický. Je to prima, vejde se tam toho hromada, ale v momentě kdy u toho sedim tři dny, je to unavující. Ale já nejsem žádnej bystrozrak resp. vidim na dálku dost blbě. 4k bych klidně bral. Takhle to měl jeden muj US klient, když bylo MS. Může to bejt supr. Ale mrkni na to meníčko. Musíš bejt fakt ostrovid.

Freelance film scoring engineer, producer, senior sound engineer & editor, Wwise apprentice
vitekkral.com | IMDb | ALLMUSIC
vitekkral.com | IMDb | ALLMUSIC
Juanita: potrebujes hdmi 2.0 nebo display port, abys umel krmit 60 Hz monitor. Dalsi problem je ten, ze 60 Hz 4k monitory jsou zatim drahy jak blazen, ty levnoucky umej jen 30 Hz. Imho jeste cas nedozral.
-
- Profesionál
kermitak: dik. vypada to (podle clanku z cervna), ze zadna graficka karta hdmi 2 ani nepodporuje... zvlastni.
ja myslim, ze pockat minimalne rok se vyplati. a to bez nejakejch padnejch argumentu, jentak sedlackou uvahou 

A ty monitory dneska ještě blikaj? Já myslel, že to svítí konstantně nebo aspoň neznatelně bliká a ne jako ty CRT.
Tak je potřeba pořád vysoká frekvence zobrazování???
No... ono hlavne dnes uz nikto poriadne netusi, co vyrobcovia SKUTOCNE myslia, ked napisu 30Hz.
Ake to ma skryte neostatky, zadrhely, technicke obmedzenia, a co vsetko spotrebitelom radsej zamlcali.
Preto je vzdy dobre pockat, kym nova technologia "dospeje".
...
V tomto konkretnom pripade - na staticke aplikacie je to mozno fajn, ale video trebars moze byt neprijemne trhane.
To je iba moja osobna spekulacia, osobne tiez nechapem, naco su nam take obrovske rozlisenia.
Uz aj pri HD je hercom vo filme "vidiet kazdy chlp", straca sa caro predstavivosti a nastupuje kruta dokumentarna realita...
Ake to ma skryte neostatky, zadrhely, technicke obmedzenia, a co vsetko spotrebitelom radsej zamlcali.
Preto je vzdy dobre pockat, kym nova technologia "dospeje".
...
V tomto konkretnom pripade - na staticke aplikacie je to mozno fajn, ale video trebars moze byt neprijemne trhane.
To je iba moja osobna spekulacia, osobne tiez nechapem, naco su nam take obrovske rozlisenia.
Uz aj pri HD je hercom vo filme "vidiet kazdy chlp", straca sa caro predstavivosti a nastupuje kruta dokumentarna realita...

no .. pri 100" televizore bude 4K rozlisenie zaujimave .. pri 30" tazko povedat , ci to bude mat daky prinos .. na pocitaci bude vsetko strasne male .. staci si odfotit obrazovku DAW , zmensit na 50% a zamysliet sa , ci toto chceme ;D
Myslím, že ta frekvence, o které je řeč, nevyjadřuje periodu blikání obrazovky, ale periodu překreslení obrazu. Bude to spíš o datovým toku, kterej musí ta soustava (grafická karta - HDMI - monitor) přenést. Je něco jinýho přenášet 60 snímků za sekundu ve FullHD a 60 snímků za sekundu ve 4K...Poklop píše:A ty monitory dneska ještě blikaj? Já myslel, že to svítí konstantně nebo aspoň neznatelně bliká a ne jako ty CRT.
Vzhledem k tomu, že většina filmů je točená se snímkovací frekvencí 24 Hz, moc bych to neřešil (pokud nepaříte 3D střílečky

Opravte mě, jestli se pletu...
No já měl taky pocit, že se mě to jako pro DAW nijak netýká.(frekvence)
pytkin, ale ... 100" televizor budes mat doma? Ja urcite nie. A ak nahodou vyhram Lotto, tak budem mat k tomu televizoru taku obrovsku obyvacku, ze TV budem sledovat z 5 metrov a zase ziadne neostrosti na HD neuvidim.Pytkin píše:no .. pri 100" televizore bude 4K rozlisenie zaujimave .. pri 30" tazko povedat , ci to bude mat daky prinos .. na pocitaci bude vsetko strasne male .. staci si odfotit obrazovku DAW , zmensit na 50% a zamysliet sa , ci toto chceme ;D

A k tym pracovnym obrazovkam a malemu DAW - toto je urcite vec dizajnersko-vyvojarska. Nikde neni napisane, ze vsetko musi byt tak male. To je len dedicstvo minulosti, ze su zobrazovacie a ovladacie prvky napevno naprogramovane v nejakej velkosti. Podla mna sa casom programatori zobudia a zistia, ze 1024x768 uz nikto nepouziva a zacnu vsetko robit vacsie.

Dodatocne rozlisenie by sa praveze dalo perfektne vyuzit na to, aby veci boli vykreslene jemnejsie a ostrejsie (t.j. treba ich v buducnosti primerane zvacsit). Rozlisenie je prave SUPER PRILEZITOST, ako dostat na obrazovku viac dizajnu - potrebne veci velke a jasne, menej potrebne veci zmensit. K velkym informaciam a textom pridavat miniaturne poznamky, medzi informacie pridavat "prazdne zony" na sprehladnenie obrazovky, atd, atd... Momentalny dizajn DAW skor pripomina system "dajte-tam-vsetko-co-sa-zmesti"...
MDudas : no 100" tv nebudem mat doma .. ale uz dnes mam 120" projektor doma ..