Studio vznikne na našem pěkném tichém lehce svažitém pozemku v Jablonci nad Nisou - spíše na vesnici u lesa (kde - snad - časem vznikne i náš nový domek). Na pozemku zbyla po předchozích majitelích veliká garáž na nákladák 5x7x 3,7 m, takže co jiného než z ní vybudovat nahrávací studio !

Celému projektu a jeho prvnímu udeření kladívkem předcházela dlouhá doba plná všemožných konzultací a následně též "kocourkovská" (zatím neskončená) kalvárie na stavebním úřadě.
Posláním tohoto studia bude možnost nahrávání, míchání a masteringu vlastní akustické hudby (studio nebude komerční pro "klienty"). Celý projekt bude určitým kompromisem, poněvadž oddělená "režie" a nahrávací místnost prostě nejsou a nebudou možné (ale i doted jsem to měl tak ve svém mnohem menší místnosti). To je prostě fakt.
Hlavní prioritou je zde příjemné nahrávání akustických nástrojů (housle, viola, flétny, kytara, etnické nástroje a bubny, vokály atd.) v inspirující (nepříliš mrtvé a utlumené) akustice. Zároveň by bylo fajn mít v rámci možností též vyvážený poslech (B W Matrix 801 S3).
Kromě základních stavebních úprav zajiš?ujících izolace, teplo atd. jsou tedy speciálními projekty vnější a vnitřní akustika.
To vše jsem dlouhodobě konzultoval s mistrem Matuchou, na zahraničních akustických fórech a v poslední fázi se mi poštěstilo, že mi kamarád domluvil soukromé konzultace přímo s expertem ze Soningu (dr.Sýkora).
Na technicko-stavební stránku mám odborný stavební dozor a stavbu bude realizovat lokální firma (bylo velmi obtížné v této době někoho sehnat).
A) Vnější akustika: je třeba do nejvyšší možné míry izolovat veškeré okolní zvuky (i když je místo relativně tiché). V tomto bych nerad dělal kompromisy, čili se zvolila naprosto razantní plná metoda - místnost v místnosti.
Jak vyplývá z náčrtu níže, k vnější stěnám přibude vrstva rockwoolu a pak se vybudují nové 15cm stěny z plných cihel v celé místnosti. Okno bude jediné 80x140 cm - budou to dvě 2vrstevná silná vakuová okna. 2 dveře. Pro další světelný efekt bude na protilehlé užší stěně nahoře zhruba 300x40 cm pruh sklobetonových cihel (luxfery) - cihly budou dvojité
Podlaha - stávající beton - izolační vrstvy orsilu atd., sádrokarton - plovoucí dřevěná podlaha (zatím je nevyřešená otázka zda topení v podlaze nebo ne)
Strop 10 - 20 cm rockwool, stropní kazety
B) VNITŘNÍ AKUSTIKA - jemné doladění a proměření bude následovat až v závěru. Nyní se využije výhody budování nových stěn a stropu - přizpůsobí se optimální akustice (ušetří se tím spousta dodatečných panelů): Základním nepřítelem akustiky jsou rovnoběžné stěny. Proto budou stěny po úhlem 5 stupňů (zlomené uprostřed) a strop bude "padat" s rozdílem 30 cm. Na vnitřních stěnách bude vrstva 5cm rockwoolu (optimalizace vnitřní akustiky) a na něm sádrokortonové stěny (mají velmi příznivé akustické vlastnosti)
Na zadní užší stěně budou ve výšce 1,30 m 4 speciální dřevěné difuzéry 1x1 m dle projektu Dr.Sýkory.
Po dokončení se zváží nutnost přidání akustických panelů, případně zavatování všech rohů.
Takže to jen tak povšechně. Pokud k tomu budete mít nějaké poznámky, připomínky, návrhy nebo dotazy, budu rád

Momentálně řeším dilema topení:
a) elektrické podlahové (problém: ne moc kompatibilní s dřevěnou podlahou)
b) akumulační radiátory - www.topení.cz (velmi dobré, levné , účinné, ale zásadní problém - vydávají zvuky při přechodu z napájení do akumulace)
c) elektrický kotel - vodní podlahové topení (otázka účinnosti a pořizovacích + provozních nákladů)
d) elektrický kotel + 2 radiátory - asi nejlevnější na pořízení. Otázka tepelné účinnosti při vytopení relativně vysoké místnosti
Uvidíme, co řeknou topenáři - odborníci. Asi každý něco jiného ...