Elektrina a bezpecnost

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
Uživatelský avatar
dano
Příspěvky: 3364
Registrován: 13 kvě 2005 20:37

Příspěvek od dano » 11 led 2007 16:23

Cize kvalitnu UPC a srat na stikace? Lebo fakt je pravda, ze sice vymeni ctikace, no dva droty idu do nich, takze je to onicom. Zajtra idem pozicat jednu UPC asi za 7000Sk, takze ta by uz mala byt slusnejsia.

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 11 led 2007 17:23

dano píše: ja osobne sa na to ani nechystam, aj ked mi v roznych predajnach a firmach tvrdili, ze sikovnejsi clovek si to vymeni aj sam. ved nejde o nic strasne proste vymenis "poistku".

ale ani neriesim co to mam robit sam alebo nie, ale ci to proste pomoze. uz kopeckrat som pocul ze niekomu napriklad vysavac vyhadzoval jeden istic a v druhej izbe kde bol iny okruh to bolo v pohode. tak si nechal vymenit stikac a bolo
Jasne, vymenit jistic si asi muzes, ale jen tak tam frknout vetsi, to zavani pruserem ;) Mozna tak jeste motorovej na stejnej proud, nevim...
Co se UPSky tyce - jestli nepotrebujes zalohovani, tak nema cenu ji porizovat, protoze stejnou funkci ti udela levnejsi prodluzka s filtrem. Leda ze bys poridil online UPS, ale to je na domaci pouziti trochu overkill. Takze prvni co bych zkusil je nejaka prodluzka s prepetovou ochranou a filtrem.

fantozzi
Příspěvky: 313
Registrován: 11 zář 2006 21:25

Příspěvek od fantozzi » 11 led 2007 21:45

UPC je kabelovka... :-)

bluem

Příspěvek od bluem » 11 led 2007 23:21

aby som zacal od zaciatku tohto fora:
- to ze typkovi zhorel byt od zapojenej nabijacky je kludne mozna vec. mohlo sa mu tam nieco prepalit a pod. dokonca najcastejsie poziare su z rychlovarnych konvic - ked ich ludia nechavaju nasadene na podstavci s privodom.
- dano - hlavne prosim ta istice za silnejsie nevymienaj - zavisi od toho ako mas dimenzovany kablovy rozvod - aky priemer zil mas pouzity - k tomu sa dimenzuju istice - kolko maju mat amperov. ak by sa ti stal fakticky poziar z elektriky a poistovna zisti, ze tvoj rozvod bol modifikovany, nezaplatia ti nic:)
- to s tym rusenim v tvojom byte... neviem - je dost mozne, ze mas niekde bud v krabici, alebo rovno v zasuvke povoleny zemniaci vodic. to iste s tou lampou. a vlniaci sa obraz? :) mozno sused ma z druhej strany steny nejaky 500litrovy mrazak:) hehe
- s trovodicovym vedenim nemam doma skusenost - mam a aj som mal vzdy 2oj a nikdy ziadny problem.
este taka poznamka - kto ma hlinikovy rozvod, mal by zacat vazne uvazovat nad rekonstrukciou. bez srandy.

Uživatelský avatar
dano
Příspěvky: 3364
Registrován: 13 kvě 2005 20:37

Příspěvek od dano » 12 led 2007 10:52

fantozzi píše:UPC je kabelovka... :-)
aha tak to mi mierne nevyslo a ja ze ako zadelim nieco odborne:) smola...

Uživatelský avatar
dano
Příspěvky: 3364
Registrován: 13 kvě 2005 20:37

Příspěvek od dano » 12 led 2007 10:55

bluem píše: - dano - hlavne prosim ta istice za silnejsie nevymienaj - zavisi od toho ako mas dimenzovany kablovy rozvod - aky priemer zil mas pouzity - k tomu sa dimenzuju istice - kolko maju mat amperov. ak by sa ti stal fakticky poziar z elektriky a poistovna zisti, ze tvoj rozvod bol modifikovany, nezaplatia ti nic:)
- to s tym rusenim v tvojom byte... neviem - je dost mozne, ze mas niekde bud v krabici, alebo rovno v zasuvke povoleny zemniaci vodic. to iste s tou lampou. a vlniaci sa obraz? :) mozno sused ma z druhej strany steny nejaky 500litrovy mrazak:) hehe
- este taka poznamka - kto ma hlinikovy rozvod, mal by zacat vazne uvazovat nad rekonstrukciou. bez srandy.
vdaka za rady. uz som sa to ozvedel ze je to konina davat silnejsi a nebudem do toho hrabat. ta zastrcka kde mam teraz vsetko napichane fici v poho a este som to doriesil aj UPSkou na vyrovnavanie vykyvov.

Uživatelský avatar
dano
Příspěvky: 3364
Registrován: 13 kvě 2005 20:37

Příspěvek od dano » 12 led 2007 11:00

Kermitak píše: Co se UPSky tyce - jestli nepotrebujes zalohovani, tak nema cenu ji porizovat, protoze stejnou funkci ti udela levnejsi prodluzka s filtrem. Leda ze bys poridil online UPS, ale to je na domaci pouziti trochu overkill. Takze prvni co bych zkusil je nejaka prodluzka s prepetovou ochranou a filtrem.
co sa tyka UPS tak som dost prekvapeny tym co si napisal, nakolko je to rozhodne kvalitnejsi vyrovnavac napatia. som to zapojil a fici to ovela lepsie.

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 12 led 2007 11:31

dano píše:
Kermitak píše: Co se UPSky tyce - jestli nepotrebujes zalohovani, tak nema cenu ji porizovat, protoze stejnou funkci ti udela levnejsi prodluzka s filtrem. Leda ze bys poridil online UPS, ale to je na domaci pouziti trochu overkill. Takze prvni co bych zkusil je nejaka prodluzka s prepetovou ochranou a filtrem.
co sa tyka UPS tak som dost prekvapeny tym co si napisal, nakolko je to rozhodne kvalitnejsi vyrovnavac napatia. som to zapojil a fici to ovela lepsie.
Ne, UPS (rozhodne ne ty domaci) "lepsi vyrovnavac napeti" nejsou ;) V podstate je v nich to samy jako v tech prodluzovackach + akumulator ;) Jestli jsi mel prodluzku s prepetovkou a filtrem (ne jen s prepetovkou) a nepomohlo ti to, tak to byl pekny klumpr.
Jina vec jsou online UPS, kdy jedes vlastne porad z akumulatoru. Velky UPS to asi maji poreseny kvalitnejc, prestoze jsou vetsinou offline. V praci mame 350kVA macka u pocitacovyho salu a prestoze je offline, leze z nej sinus jedna basen ;)

Uživatelský avatar
dano
Příspěvky: 3364
Registrován: 13 kvě 2005 20:37

Příspěvek od dano » 12 led 2007 11:39

aha som si nevsimol ze hovoris aj o filtri nie len o prepete. tak taku predlzovacku som nemal.

tento model je Trust 600 UPS Energy Protector a mam ho od kamarata za dost dobru cenu, asi by ma predlzka s filtrom nevysla ovela lacnejsie.

fantozzi
Příspěvky: 313
Registrován: 11 zář 2006 21:25

Příspěvek od fantozzi » 12 led 2007 13:13

ja si myslím, že takovýto domácí UPS má ještě jednu výhodu. Když vypadne elektrika, stačíš všechno hezky uložit a bezpečně vypnout počítač.

Uživatelský avatar
dano
Příspěvky: 3364
Registrován: 13 kvě 2005 20:37

Příspěvek od dano » 12 led 2007 13:19

fantozzi píše:ja si myslím, že takovýto domácí UPS má ještě jednu výhodu. Když vypadne elektrika, stačíš všechno hezky uložit a bezpečně vypnout počítač.
jasne suhlasim v tomto je to parada

Uživatelský avatar
Venti
Příspěvky: 798
Registrován: 20 dub 2003 10:50

Příspěvek od Venti » 13 led 2007 00:32

ved to je primarnym ucelom zaloznych zdrojov :).
Moja zvukovka ma vyhodu ze normalne pustim si hudbu a hra to :))..

fantozzi
Příspěvky: 313
Registrován: 11 zář 2006 21:25

Příspěvek od fantozzi » 13 led 2007 03:32

Venti píše:ved to je primarnym ucelom zaloznych zdrojov :).
no né, psalo se tady, že off-line UPS je zbytečnost, protože lepší je prodlužka s přepěťovkou a filtrem. Tak já jenom poukazoval na to, co dělá UPS UPSem :-) páč prodlužka tě neochrání před výpadkem proudu a off-line UPS zase před okamžitou špičkou a nefiltrovaným napětím. Ale nevím, nejsem z oboru :-)

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 13 led 2007 12:13

fantozzi píše:no né, psalo se tady, že off-line UPS je zbytečnost, protože lepší je prodlužka s přepěťovkou a filtrem. Tak já jenom poukazoval na to, co dělá UPS UPSem :-) páč prodlužka tě neochrání před výpadkem proudu a off-line UPS zase před okamžitou špičkou a nefiltrovaným napětím. Ale nevím, nejsem z oboru :-)
Ja jsem psal, ze off-line UPS je zbytecna, pokud nepotrebujes zalohu (ja ji treba nepotrebuju, protoze ukladam prubezne), cela tahle nasledujici diskuse tohle evidentne prehlidla ;) Jinak slusna UPSka by te samozrejme mela taky ochranit pred spickou a bordelem v siti.

Odpovědět