Jak udělat z audio vzorků (tónů) samply ?

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Jak udělat z audio vzorků (tónů) samply ?

Příspěvek od Ivo » 27 črc 2011 11:27

Mám nahraných x jednotlivých tónů (různého druhu), též dvoj a trojzvuků apod. našich "koncertních" sklenic (dlouhé táhlé tóny). Napadlo mě že pro vytváření více komplexních a tvůrčích podkladů by bylo asi hodně praktické a zajímavé udělat z toho samply (více druhů) a pak si to pěkně ovládat, hrát a skládat přes MIDI keyboard (spíše než házet myší pod sebe waveformy).

Ale nemám vůbec tušení jak se ze vzorků wav udělají samply :) (které se pak otevřou třeba v kontaktu, bylo by tam víc skupin (dlouhé, krátké, dvojzvuky atd.) a hrály by se libovolně.

Je to jednoduché a někdo by se mohl podělit o přesný postup ? Nebo lépe to někomu v tom zběhlém dát aby to udělal a převedl do toho .nki formátu apod ?

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Jak udělat z audio vzorků (tónů) samply ?

Příspěvek od biscuit » 27 črc 2011 11:35

ivo, ty asi myslis vytvoreni presetu pro sampler.. samply uz to jsou - sampl je jeden vzorek / jedna wavka.

presety se tvori tak, ze danej sampler nechas nacist vzorky a rozmistis je na "klaviature" kam patrej - tzn. nastavis root note a rozsah o kolik a jakym smerem ma sampler vzorky "preladit" i na sousedni "klapky" od te root. mas-li napr. pro jednu notu vic vzorku, muzes nastavit napr. pro ruznou velocity jinej vzorek. taky se pouzivaj ruzny nastaveni, aby se potom pri hrani na klavesach dalo docilit urcity expresivnosti - bud podle prirozenosti (tzn. napr. vztah velocity / hlasitost, velocity / cutoff, velocity / tremolo (lfo), velocity / envelope decay...) nebo podle fantazie ;)

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Jak udělat z audio vzorků (tónů) samply ?

Příspěvek od Ivo » 27 črc 2011 11:38

Nepojedeš někdy kolem ? :)

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Jak udělat z audio vzorků (tónů) samply ?

Příspěvek od delay » 27 črc 2011 11:40

Nebo jeslti používáš Cubase a nechceš se s tím moc párat, tak použij ten vestavěnej sampler Groove Agent, je jednoduchej a beztak nestojíš o žádný velký obálkování a speciální efekty. Stačí tam ty soubory jen načíst...

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4612
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: Jak udělat z audio vzorků (tónů) samply ?

Příspěvek od Amorph » 27 črc 2011 11:40

jednoduse ty wavy pretahnes mysi do Kontaktu. Resp. v kontaktu si vytvoris novy prazdny instrument, otevres editaci, v ni pak otevres Mapping a do te mapovaci stranky ty samply pretahnes a rozmistis jak potrebujes.

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Jak udělat z audio vzorků (tónů) samply ?

Příspěvek od Ivo » 27 črc 2011 11:43

díky zkusím :)

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Jak udělat z audio vzorků (tónů) samply ?

Příspěvek od biscuit » 27 črc 2011 11:44

je to brnkacka, uvidis ;)

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Jak udělat z audio vzorků (tónů) samply ?

Příspěvek od Ivo » 27 črc 2011 11:47

A když to je třeba trojzvuk D -Fis - A , tak na další klávese to ten sampler přemoduluje na E - Gis - H apod ? :) (nebo u dvojzvuků)

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Jak udělat z audio vzorků (tónů) samply ?

Příspěvek od biscuit » 27 črc 2011 11:49

ano, on to preladi o interval mezi klapkama a samozrejme celej sampl jako celek..
Naposledy upravil(a) biscuit dne 27 črc 2011 11:49, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Jak udělat z audio vzorků (tónů) samply ?

Příspěvek od delay » 27 črc 2011 11:49

Ivo píše:A když to je třeba trojzvuk D -Fis - A , tak na další klávese to ten sampler přemoduluje na E - Gis - H apod ? :) (nebo u dvojzvuků)
Není jednodušší si ten trojzvuk namíchat ze sigl samplů?

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Jak udělat z audio vzorků (tónů) samply ?

Příspěvek od biscuit » 27 črc 2011 11:50

delay mysli nahrat jednotlivy noty ;) ono je vubec dobry mit nahranou kazdou notu celyho rozsahu, aby to znelo aspon trochu hezky.. pokud se teda nebavime jen o spousteni samplu tak jak byly nahrany (root) klapkama
Naposledy upravil(a) biscuit dne 27 črc 2011 11:52, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Jak udělat z audio vzorků (tónů) samply ?

Příspěvek od Ivo » 27 črc 2011 11:51

To už by bylo něco jiného ... tohle je hodně živý organismus :) Pošlu schválně ukázky později odpoledne, co mám na mysli

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Jak udělat z audio vzorků (tónů) samply ?

Příspěvek od delay » 27 črc 2011 11:57

Mě jaksi nedošlo, že ty sklenice asi nebudou mít chormatickou stupnici, jeslti vůbec aspoň 8 různých tónů, pak tedy chápu potřebu nasamplovat a využít možnost posunout tóninu uměle... zde bych však možná doporučil originální samply nejdříve převádět (tónově měnit) externě s dobrým algoritmem, nebo nevím jak je na tom třeba Kontak s pitchshiftingem ale těch metod je několik a dost se výsledkem liší (artefakty v sustainu hlavně)...

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4612
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: Jak udělat z audio vzorků (tónů) samply ?

Příspěvek od Amorph » 27 črc 2011 12:14

Kontakt je na tom s resamplingem pri hq algoritmu docela dobre, ale samozrejme to neni uplne vsemocny a taky to pak trochu vic zere cpu. A to presamplovani se da samozrejme i vypnout, takze si muzes dat na kazdou klavesu jinej sampl, aniz by se ti stretchovaly. Dalsi vec je, ze muzes dat na jednu klavesu vic velocity vrstev a za dalsi muzes dat i nekolik vrstev pres sebe, moznosti je spousta.

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Jak udělat z audio vzorků (tónů) samply ?

Příspěvek od Ivo » 27 črc 2011 12:30

Co se v tomto případě míní pod pojmem "velocity" ?

Odpovědět