Jakou foukací harmoniku pro "kompozici"

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
Mr. Wolf

Jakou foukací harmoniku pro "kompozici"

Příspěvek od Mr. Wolf »

Ahoj,
snad jsem nevytvořil téma ve špatné sekci, hudební nástroje nevidím. Předem pardon, pokud jsem něco přehlédnul.

Na internetu marně hledám zdroj, kde by se nacházel dostatek informací pro výběr foukací harmoniky (portál HAAF je za peníze). Jde mi zpočátku o co nejnižší cenu (pár stovek) a především aby bylo možno za pomoci této harmoniky "komponovat", skládat písničky. Chtěl bych něco malého laciného, na co si budu moct zkoušet libovolné tóny a akordy, tzn. jak znějí pohromadě a tak, a pak je zapisovat.

Zatím jsem zjistil akorát, že nejprodávanější jsou (pochopitelně) C Dur verze. Já bych rád, aby to mělo rozsah dvou oktáv a bylo možno hrát v dur i moll, kvůli tomu skládání, protože když nebude možné zahrát křížkované noty, bude to celkem zlé.

Poradíte prosím vás?

martinrx
Vybavení

Re: Jakou foukací harmoniku pro "kompozici"

Příspěvek od martinrx »

To je nějaká sranda? celkem jsem se zasmál :D
Skládat hudbu na foukací harmoniku.... super :mrgreen:

Kelley

Příspěvek od Kelley »

Například http://hudebniforum.cz/dechove-nastroje-f77/
A s tou pochopitelností C Dur by se dalo polemizovat... V county půjde na odbyt víc géčko a pak možná na druhém místě A. Já mám v blues a bigbítu rozhodně největší spotřebu déček (diatonické richterky), protože většinu bluesovek hrajeme pochopitelně v A (crossharp).
Ale hlavně - harmonika je doplňkový nástroj. Na sóla a vyhrávky. I když né že by na ni vůbec skládat nešlo, jen je to hoodně neobvyklé a půjde to dost ztuha... Na kompozici bych radil spíš kytaru nebo piano. Ale dá se to i v PC v sekvenceru bez hudebního nástroje přímo naklikat myší do MIDI.

Dreamgate

Příspěvek od Dreamgate »

martinrx píše:To je nějaká sranda? celkem jsem se zasmál :D
Skládat hudbu na foukací harmoniku.... super :mrgreen:
Co je na tom tak k smíchu? Když se hudba skládá i jen za pomocí myši. Nebo myslíš že se hudba musí skládat jenom stylem F.L. Věk? V té době by jim třeba přišlo divný skládat hudbu na syntezátorech, myších.
Sorry za OT.

Fractal

Příspěvek od Fractal »

Mr. Wolf píše:Zatím jsem zjistil akorát, že nejprodávanější jsou (pochopitelně) C Dur verze.
Na to jsi přišel kde? To "pochopitelně" nechápu.

Některé harmoniky mají z každé strany jinou tóninu, nejčastěji je ta druhá o kvintu vyšší. Jiné mají přelaďovač, takové malinké táhlo, které ti posune tóninu. Můžou být chromatické (náročné na hráče) nebo diatonické.

Dost lidí to řeší tak, že si vyberou levnější model (okolo 500kč, nebo i levnější) a koupí si ho v různých laděních. Se zavedenou značkou Hohner nebudeš mít problémy.

Ze zkušenosti vím, že se nejvíce prodává E a G ladění.

Mr. Wolf

Příspěvek od Mr. Wolf »

Děkuji. Už jsem se včera mírně dovzdělal, a chci rozhodně chromatickou, asi koupím Tombo S-50, která je tříoktávová bez onoho tlačítka, je bytelnější. Snad nebude moc velká.

Na to, že nejprodávanější jsou C Dur verze laciných diatonických jsem přišel podle prodejů prodejců, různě to ve článcích na netu uvádějí. Jestli je to pravda nevím, ale vím, že C Dur představuje základní začátečnickou tóniku a proto i nejpoužívanější v popové hudbě.

Nevím, jestli v případě, že člověk chce zahrát skladbu v C Dur na diatonickou foukačku má vybrat tu nebo E Dur (jak jsem se někde dočetl), ale to je mi zcela lhostejné, zajímala mě možnost "kompozice", kde mi chromatika se svou možností velkého rozsahu a produkce jednotlivých přesných tónů bude zcela vyhovovat.

Fractal

Příspěvek od Fractal »

jde o to, že když si otevřeš já písnička, tak je tam většina písníček v G, D, A, E, (stejně tak jiné další písníčky "k táboráku") což se právě hraje dobře na G a E harmoniky

Mr. Wolf

Příspěvek od Mr. Wolf »

Aha, rád se něco přiučím, jsem rád, že jsem tu našel tolik vzdělaných lidí.

Mě šlo hlavně o to najít něco malého, skladného, co nepotřebuje baterie, a na co si mohu průběžně zahrát noty zapisované do notové osnovy. Nedisponuji totiž schopností "slyšet v hlavě" melodie nebo delší hudební úseky. Neumím to. Chci si komponovat svou hudbu i na delších pobytech mimo civilizaci, kde nemám a nechci mít žádnou elektroniku.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Neni lepsia potom ta fukacia harmonika s klavesnicou.. Kde mozes hrat aj akordy..

vasek

Příspěvek od vasek »

Přesně... Klasická foukací harmonika je nástroj zajímavej zvukem a možnou expresivitou při hře, ale jako pomůcku pro komponování si ho představuju hodně těžko. A co se týče akordů, tak to je úplně zabitá věc, že. Takže pokud to musí nutně být foukací, tak s klávesnicí. Naposledy si ji pamatuju ze školní družiny :-)

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

ano presne take ..

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

vasek píše:Klasická foukací harmonika je nástroj zajímavej zvukem a možnou expresivitou při hře, ale jako pomůcku pro komponování si ho představuju hodně těžko.
nepride ti to lepsie , ako bezne fukacia harmonika ?

vasek

Příspěvek od vasek »

nechápem :)

Odpovědět