jaky DAW - jaky workflow ?

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
Uživatelský avatar
spid
Příspěvky: 16
Registrován: 25 lis 2008 07:53

jaky DAW - jaky workflow ?

Příspěvek od spid » 18 kvě 2009 20:28

(..predem nez mne ukamenujete za tento thread - asi hodinu jsem zde na foru hledal a odpoved jsem nenasel, proto ho zakladam )
...
Rozhoduji se mezi Cubase a Sonarem (v nejvyssi verze - zadny orezany). Je to urcite bezna a otravna otazka pro vas ostatni, ale dost se tim ted trapim. V rozhodovani mezi Cubasem a Sonarem hraje roli i workflow a druh hudby, ktereou chci delat, coz se vam ted budu snazit v kostce blize popsat, abyjste mi mohli poradit. Zacnu zamerem, jak k hudbe vubec dojit a jak ji reprodukovat:
Nejakou dobu jsem se motal jako spina v kyblu mezi Reasonem a FLstudiem - u Reasonu jsem vedel od zacatku, ze tudy dal cesta zrejme nepovede a u FLstudia mne odrazuji osobni nesympatie (jednoduchost - hmm nevim jak to popsat.. ). Muziku chci delat od ambientu po tech-trance tanecni, ne jen "tuc-tuc", mam rad komplikovany vnitri prostor skladby - ruchy, vzdalene prolinajici se melodie, ruzne samply kolem od cisteho az po psychoticky modulovany a zefektovany zvuk.. Nyni tedy prichazi otazka k workflow:
- (nejakou predstavu mam, ale budu rad, kdyz mi pomuzete) -
-nejprve vytvorim na pc nejakou kostru (budto jen tak zkousenim, nebo zapracuju na necem, co mne napadlo (melodie, rytmus, apod) a dal to rozvijim.. nakonec koncim u nekolikadesitek stop. Nyni nastava okamzik, kdy jsem s hodbou spokojenej a rad bych ho reprodukoval.. Nemyslim tim ale vypalit na CD a pustit.. Rad bych ho prehral v klubiku live z nejake masinky, potazmo z vice masinek a v tomto okamziku fakt nevim jak na to.. Napada mne z mojeho tracku v DAW vyseparovat bici, melodie, zkratka vse co jde a nadelat z nich smycky, ktere bych pote nahodil trebo do neceho jako je Akai MPC 2500 / 5000 , nebo Roland MV8800 - bojim se ale ze i pres tuto velkou investici, bych nemel az tak velkou kontrolu nad muzikou (realtime pri hrani menit efekty ktere jsem v DAW pouzil apod). Druha moznost jak delat muziku by byla ciste samplovo - synteticka poridil bych treba Korg EMX i ESX a k tomu treba Akai MPC 1000 plus nejaky efekt a mensi mix (napr 16 savli - casem bych masinky dokupoval a tim doplnil savle). V teto variante bych muziku komponoval s ohledem na groove masinky a nastroje, ktere bych mel - bici bych tvoril paralelne v DAW i v Korgu EMX (z korku vych vyjel adio track do DAWu) a obracene samplovany sekvence bych z DAWU nacetl do Korgu ESX.. dalsi udalosti bych pak doponahraval do Akaie MPC 1000. Nyni tuto alternativu vysvetlim: Tento novy track ma v DAWu napr 10 minut, ale kdyz ho budu hrat nazivo, tak ho natahnu treba az na 20minut, diky tomu, ze vse pohraje z masinek a ja jen budu prepinat kdy a jak se ma co spustit... Nastava ale problem, jak vse synchronizovat (abych jednim tlacitkem rozjel vsechny masinky) a taky by se hodilo, aby se dala globalne ovladat kostra skladby (napr, jednim zmacknutiom tlacitka ve vsech masinkach prehral nejaky refrem, nebo automaticky sahralo nekolik po sobe jdoucich paternu apod) v tomhle nemam vubec jasno. Timto to ale nekonci, v pripade, ze budu chtit prehrat skladeb vic, tak jak to cele nazivo zorganizovat, je treba nejake centralni jednotky ( asi ano, myslim) kterou bych ridil tempo a ostatni veci, treba prave prechod do druhe skladby atp..
pokud jsem to tu nenapsal moc zmatene, tak mate zhruba predstavu co je mojim cilem, jeste se zminim, ze zive nastroje zatim nahravat nebudu (vse z banky).
Ted prichazi na radu otazka jaky DAW? Cubase nebo Sonar? Je mi to prakticky jedno, jen mam moznost odskouset si Sonar, ale Cubase ne a nerad bych kupoval zajice v pytli - myslim se cena je nekde kolem 15T. Co by mne dokazalo presvedcit o Sonaru by byla treba skutecnost, ze by mel mnohem levnejsi pocatecni investici (napr vic pluginu v zakladu apod), ale jak rikam.. neznam zadny z techto dvou softu a radeji si necham poradit. Pri odpovedi jaky DAW ale nejprve zhodnotte moje laicke predstavy workflou. Predem diky za odpovedi.

Jindy2
Příspěvky: 2039
Registrován: 26 bře 2007 21:26

Re: jaky DAW - jaky workflow ?

Příspěvek od Jindy2 » 18 kvě 2009 21:05

Cubase je osvedceny standard...

Sonar je jiny a v necem (64-bit, multicore) dost dal...

Osobne bych vzal Sonar...
Naposledy upravil(a) Jindy2 dne 18 kvě 2009 21:05, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Re: jaky DAW - jaky workflow ?

Příspěvek od Cyril » 18 kvě 2009 21:05

Ja si predevsim myslim, ze bys mel zkusit i jiny softy, nechapu, proc se chces omezit jen na tyhle dva tezkotonazni programy. Podle me bys pro sebe nasel vhodnejsi. A proc taky utracet takovy prachy za neco, co nevyuzijes ani zdaleka naplno a mozna se ti v tom ani nebude delat pohodlne. Doporucil bych ti zkusit veci jako Reaper, Magix Music Maker, Tracktion (tady doporucuju tvoji pozornosti moznost modularniho spojovani efektu dratkama, je to tam hezky pohodlne udelany), Ableton Live. Pokud by ses chtel poustet nekdy do hardcore detailu (jak rikas slozita vnitrni struktura skladby), neni problem tyhle programy v budoucnu doplnit treba o VST verzi Sensomusic Usine. Dokonce bych ti jak to tak ctu mozna doporucil na Cubase a Sonar se uplne vykaslat. Ostatni treba poradej jinak, tohle je ale muj nazor. V Sonaru jsem nakou dobu delal a opustil ho, protoze mi prisel zbytecne slozitej a zmatenej a omezovalo to moji kreativitu... cubase si myslim, ze je totez v blede modrym.
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: jaky DAW - jaky workflow ?

Příspěvek od Pytkin » 18 kvě 2009 21:56

spid : podla toho co pises , tak by bol pre teba uplne najvhodnejsi ABLETON LIVE .. http://www.ableton.com/

to je vymyslene na pracu zo smyckami , natahovanie , modulovanie .. myslim ze to je najvhodnejsie .. optimalny by bol nejaky slusny notebook .. na ktorom by si robil doma a neskor by si ho zobral so sebou na live .. dalsie HW krabice by mozno ani neboli treba .. to uz ti tu napisu ludia , co do ABLETONu viacej vidia ..

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Re: jaky DAW - jaky workflow ?

Příspěvek od Cyril » 18 kvě 2009 22:43

Tak tak, presne jak pise Pytkin...
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

Uživatelský avatar
peteness
Příspěvky: 3668
Registrován: 22 čer 2004 17:31

Re: jaky DAW - jaky workflow ?

Příspěvek od peteness » 18 kvě 2009 23:01

U Cubase na live si neumim predstavit, jakym zpusobem by se do nej naskladaly tracky - bud celou show dat do jednoho projektu, uz to by byla dost drbacka a mozna by byl i problem s vykonem/nestabilitou....nebo co track to projekt, jenze to je taky blbost, to uz by te asi lidi vypiskali, nez by se to nacetlo. Jedine mit 2 notasy a zjednodusene projekty s par stopama, hotove wavky, pokud mozno bez pluginu......aspon teda nevim, ze by to slo nejak jednoduse......ale dalo by se to nejak takhle vymyslet, system by byl podobny jako v Abletonu

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: jaky DAW - jaky workflow ?

Příspěvek od delay » 19 kvě 2009 07:26

Taky jsem při čtení tvého dotazu nezávisle na ostatních myslel na Ableton Live. K tomu bych doporučil sofistikovaný kontroler, nebo přímo nějakej speciální pro Ableton. Poslední Cubase je pro mne TOP soft, ale opravdu není vhodný na živou produkci, na druhou stranu, pro "domácí" tvorbu bych asi jinej soft nechtěl. Pro změnu bych doma nevyužil Ableton, ale to asi pro to, že jsem tomu programu nijak nepřišel na chuť.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: jaky DAW - jaky workflow ?

Příspěvek od kexik » 19 kvě 2009 07:43

mam taky dojem ze vlado durajka (autumnist, abuse) kedysi hraval zivaky z cubase. co sa tyka hrania z FL, pokial v projekte neni resamplovane audio a na mixeri nejake pomale externe vst efekty, tak sa projekt otvori v ramci 5 sekund a pekne sa to da v pauze medzi pesnickami stihnut. ked ma samozrejme frontman nachystane nejake pokecy a gitaristi si ladia nastroje ;)
FL ma navrch live mode, kde ide z midi klavesu spustat patterny, podobne ako v abletone (so zarovnanim na takty)

Uživatelský avatar
BS
Příspěvky: 992
Registrován: 23 kvě 2006 12:17

Re: jaky DAW - jaky workflow ?

Příspěvek od BS » 19 kvě 2009 15:25

jednoznacne ableton live. tam udelas uplne v klidu vse co jsi vyse popsal.at uz dohravani do zaloopovanyho materialu, jednoduche prepinani scen v tracku. i nasledna priprava pro zive hrani, ktere zase muzes udelt v abletonu, takze mas na skladani i na vystoupeni stejnej sw. stahni si demo abletonu, a neco si v nem zkus uvidis, ze te to chytne..

Uživatelský avatar
spid
Příspěvky: 16
Registrován: 25 lis 2008 07:53

Re: jaky DAW - jaky workflow ?

Příspěvek od spid » 20 kvě 2009 21:56

Dekuju vsem za odpovedi, jen jsem az tak nutne nepotreboval soft ve kterym bych delal a ve kterym bych reprodukoval, jen jsem hledal zpusob jak track prehrat live tak, abych do nej mohl vstupovat a realtime modifikovat..
...
Jindy2> Sonar jsem zkousel a jsem i ochotny prekonat tak trosku zmatek a "nelogicky" veci (clovek se holt musi ucit furt), jen mne zarazilio jaho padani.. jsou veci na ktery proste nesmim kliknout, jinak program spadne.. :( takze nic no.. Cubase jsem nezkousel (alespon ne ted.. nemuzu sehnat jedinou verzi, kterou bych rozjel na zkousku, coz mne mrzi) - kdysi daaavnu jsem si s cubasem hral, ale to uz je vic jak 10let, to uz jakobych ho ani neznal.
...
Cyril> Ja se rad "omezuju tezkotonaznima" softama - pack kdyz se je clovek nauci, tak se karty vetsinou obraci a omezujici softy jsou nejednou ty jednoduzsi, ktere nemaji funkce, ktere jsou naopak v tech tzv. "tezkotonaznich" :) (co se tyce penez - o tom nize) (doporucovany softy - krome Abletonu - budu testovat v pristich dnech)
...
Pytkin> ad Ableton ( k tomu se vyjadrim nize)
...
Peteness> To bylo spatne pochopenu, nechci hrat "live" z cubase :)
...
Delay> presne to potrebuju slyset :) (cubase =top soft) (.. ad Ableton nize)
...
kexik> jak uz jsem psal nahore..
...
BS> tak a jadro pudla je tu:

Ableton jsem zkousel, ale pokud muzu o necem tvrdit, ze mi nesedlo, tak je to prave ableton.. takova ta jeho zdvojena tvar (live a komponovani) a navic vsechno tak hodne nasilu (aby to mohlo byt pouzity pro live) nejak jsem v tom plaval a nemohl se s tim stotoznit.. a pak ta hromada malickosti clovek se treba musi trefovat na mikro sipku aby si prehral prirazenej sampl atd.. pak mne pobavila vec v helpu, ze VST podpora je jen ve verzi mack?! ctu dobre? tzn, ze bych si musel poridit notebuk od applu abych rozjel vst pluginy? (tak to ani omylem - pokud se milim, tak fajn).. no ale neni to jediny problem, na ktery jsem pri testovani Abletonu narazil.. To workflow.. to je priserny (pro mne) Pokud bych ale nekdy hral nazivo z pc, tak si ho poridim, pac je pro tento ucel zajiste vychytanej, (a k tomu asi ten Akai kontroler) ale co se tyce komponovani, tak e-e.. jsem navyklej na klasickou podoby programu a prez to se proste nedostanu. Stejne jako jeho cena (je stejna jako cubase) - do toho nepocitam ty nizsi verze samozrejme..
Pokud bych mel zodpovedne napsat neco o Abletonu, musel bych v nem delat aspon tyden - mesic nonstop, jenze an to nemam cas a asi bych nemel ani nervy :) Mozna by stacilo nekomu koukat pres rameno, jenze nikoho neznam :(
Takze.. Muj momentalni stav je takovej: Koupim si naslepo cubase, budu si v nem hrat (kdyz nebudu neco vedet, tak si proctu tento web - je tu mega podpora pro tento soft) a jakmile nasetrim nejaky penizky, mile rad bych si poridil Akai MPC 5000 jakozto hlavni workstation ktery bych mel prospikovanej
(freezlejma) wavkama - loopama atd, optimalizovanyma prave pro Akai a tak bych mohl svoje veci hrat live a bez pc.. (nemam rad pc - mc - cokoliv na live
:) ) ale to je daleka hudba budoucnosti.. pocitam ze se budu par mesicu teprve cubase ucit.. Kazdopadne nechci predbihat a budu testovat jeste ty dalsi softy, co mne doporucoval Cyril.. Tak zatim diky a pokud mate neco co by mne melo od Cubase (krome ceny) odradit, tak napiste.. samozrejme muzete psat i z jinyho duvodu :) diky..

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: jaky DAW - jaky workflow ?

Příspěvek od Pytkin » 20 kvě 2009 22:23

spid : no . so softami je to tak .. oni dnes skoro vsetky vedia to iste .. skorej ide o ovladanie .. to je zasadny rozdiel medzi nimi .. a preto niekomu sadne cubase , niekomu sonar , niekomu protools, .... atd .. cize v prvom rade ide o to , co preferujes .. Ja cely zivot robim s Cubase (20 rokov?) .. Takze je logicke , ze jeho ovladanie mi vyhovuje .. Trebar Sonar sa mi zdal trochu neprehladny .. Ale to je to o com som pisal ..

Cubase 5 mi pripada ze uz je skutocne dost seriozny software na muziku .. nove veci su fajn , vsetky stare otravne veci su uz odstranene .. atd ..

listonos
Příspěvky: 314
Registrován: 08 říj 2006 07:29

Re: jaky DAW - jaky workflow ?

Příspěvek od listonos » 20 kvě 2009 23:40

Ak to neponahla, tak skus pockat na Presonus Studio One, niekedy v lete ma byt vonku http://www.presonus.com/products/Softwa ... twareId=11 - tiez cakam ze co z toho vylezie. Ten Cubase si urcite skor vyskusaj, lebo sa moze stat ze ti nesadne ako mne, ta ich koncepcia "tisic plus jedno" okno ma najlepsie roky davno za sebou. Z toho co je momentalne na PC trhu sa mne pozdava najviac asi Sonar - sice je to tiez same okno ale aspon sa daju dokovat - akurat so stabilitou keby nieco spravili.

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12764
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: jaky DAW - jaky workflow ?

Příspěvek od dendy » 21 kvě 2009 00:00

pripadne si nedaj od nikoho radit, vyskusaj si co najviac sposobov a co ti sadne najviac pri tom ostan.. je to mozno trosku zdlhavejsia cesta, ale ako vedlajsi efekt bude napr. kopa muziky ktoru popri skusani vyprodukujes :-)) napr. ja som posledne roky slapal v cubase, najvpr cisto len s VSTi, neskuor som stale viac prechadza na extrene HW synthy ktore som si nahraval do audio stop (kratke sekvencie), tam potom strihal, vrstvil, finalizoval..

... potom sa mi komp prejedol (kedze ma zaroven zivi takze za nim sedim fakt cely den) a teraz mam maximalne minimalisticky setup - EMX & ESX & KP3 - na malom stoliku pri posteli - a takmer kazdy vecer si stym uzijem kopec srandy :-) aj ked viem ze az budem chciet zase viac "seriozne" produkovat, asi sa zase vratim ku kompu..

tym chcem povedat - lepsie ako 100x pocut rady je kazdy sposob si odskusat na vlastnej kozit a tak postupne prichadzat na to co ti vyhovuje iac a co menej...

ak si sam - na live je dolezite aby si toho nemal prilis vela - udrzat pod kontrolou vela masiniek na livke je problematicke, ak nechces pri tom posobit ako typek co si tam kuti nieco medzi spletou kablov a nevsima si publikum - teda neviem co presne za styl riesis ale pri livke hlavne pri tanecnej muzike je dost dolezita aj komunikacia s publikom a ta sa realizuje dost tazko ked musis udrzat pod kontrolou XY masiniek ... takze na livko by som vzdy volil radsej minimalistickejsi setup, pripadne nejake semi-live (podklady napevno a do toho improvizacia na 1 - 2 synthy)

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12764
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: jaky DAW - jaky workflow ?

Příspěvek od dendy » 21 kvě 2009 00:12

este ti poviem priklad ako som riesil live-ky ja ... notebook + midi kontroler .. na notebooku TRAKTOR .. mixoval som hotove tracky, ktorych niektore pasaze som mal umyslene vystavane tak ze boli prazdnejsie, pripadne som si realtime zaloopoval nejaku prazdnejsiu cast, a do toho som vzdy improvizoval na nejaky synth co som mal zo sebou k setupu ... a potom som sa uz len hral s efektami, filtrami, obcas som na master napr. hodil kaoss pad ... ukazalo sa mi to ako efektivne, sice som nemohol az tak zasadne menit strukturu skladieb ale ludom sa to pacilo, vnimali tam urcitu pridanu hodnotu a mna to tiez celkom bavilo :)

kombinateur
Příspěvky: 45
Registrován: 16 pro 2008 23:22

Re: jaky DAW - jaky workflow ?

Příspěvek od kombinateur » 21 kvě 2009 09:12

spid: ad ableton a trefovani na malou sipku) Ableton 8 ma konecne resize elementu v Gui

Odpovědět