nahravacie spolocnosti vs piratstvo - clanok v SME

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
kexik

nahravacie spolocnosti vs piratstvo - clanok v SME

Příspěvek od kexik »

celkom podnetny clanok, aj s linkom na povodny zdroj:

http://pocitace.sme.sk/c/2232302/RETRO- ... abija.html

delay

Příspěvek od delay »

Článek je to jistě zajímavý, nicméně jediné, co se s tímhle dá dělat je asi masivní snížení cen CD. Já osobně CD stále preferuji před mp3 a ve svém okolí vehementně tvrdím, že rozdíl mezi nejběžnější 128 či 192 kbps mp3 a CDA (WAV) poznám. Nemám mp3 přehrávač ale dismana. Přesto se ke mě 90% hudby dostává na mp3 a to z netu. Naposledy jsem dostal chu? koupit si CD Living Colour - Vivid, což jsem ještě neudělal. A za 500,- Kč asi ani neudělám. Podle mě P2P jentak něco nezastaví a obyčejnej člověk, kterej je v podstatě jen konzumentem ani nemá zájem či čas řešit, jestli náhodou Madonně nebudou chybět nějaký doláče (narážím na zrušení koncertu z její strany, který měl být v Praze. Důvod zrušení je prý proto, že se u nás abnormálně kopíruje hudba... Zde je vidět, že to je jen bussiness a poctivý fanoušek je jí u prd****).

kexik

Příspěvek od kexik »

ja to mam presne tak jak pisu... stahujem spusty muziky a co sa mi paci, z toho si skor ci neskor kupim cd, alebo to prestanem pocuvat. autori sezonnych hitov asi na ludi mojho typu mozu byt nasrani, ale ja som na oplatku nasrany na autorov sezonnych hitov ;)

mna skor zaujali postrehy, ktore som si doteraz neuvedomil, napriklad ta vec so supermarketmi.
fakt je, ze mamuti typu sony music robia cely marketing blbo a potom hysterizuju do medii. hlavna blbost je imho v tom, ze smejdova muzika nie je lacnejsia ako kvalitna, skor naopak. ked chcem predat smejdovy parok, mam jedinu sancu, a sice zatraktivnit ju cenou. oni sa snazia predavat smejdovu muziku tak, ze minu majlant na klipy, abundantnu promotion, clanky v casakoch pre pubertakov, rozhovory na mtv, parties, koks a dom perignon pre kritikov a potom ich sere ze im z toho majlantu niekdo uzdibuje napstrom...

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Clanek jsem jeste necetl, ale urcite to udelam. Jenom chci zareagovat na delaye - souhlasim s tim ze je treba snizit ceny CD, jinak to asi vazne nepujde. Navic kdyz uz se na netu misto mp3ek zacinaji rozmahat bezeztratove kodeky jako flac nebo ape, ze kterych clovek dostane stejnou kvalitu jako z cedecka, ma clovek o duvod min davat nehorazne penize za CD. Ale osobne to mam jako kexik - stahuju a co se libi, koupim.

delay

Příspěvek od delay »

kexik:
Je to tak jak píšeš. Většinu věcí jsem si doopravdy koupil na CD, když mě teď uchvátili Living Colour se svou nejstarší deskou, tak o tom uvažuji taktéž. Kdyby však CD stálo 199 Kč, tak bych hudební společnostem dělal tržby dalkeko větší... Originály ve větší míře si podle mě dnes kupojou jen lidé, kteří nevědí, kde tu hudbu sehnat, nebo vyloženě sběratelé, maximální audiofilové nebo pracháči...

FFoxX

Příspěvek od FFoxX »

CD už moc lidí kupovat nebude i kdyby se zlevnily, protože lidi si už zvykli na stahování z netu, což je pohodlnější. řešením by byla v ČR/SR dostupná možnost placenýho stahování z netu (bez nutnosti kreditních karet a podobnejch bankovně-příživnickejch záležitostí). pro audiofily by stačilo použít bezeztrátovej kodek. kdyby to bylo za přijatelnou cenu, tak by bylo pro spoustu lidí pohodlnější si to stáhnout sice za prašule, ale rychle a se zárukou, než to lovit p2p

FFoxX

Příspěvek od FFoxX »

Jinak to, že si "Madonna" může dovolit zrušit vystoupení z takovýhodle důvodu svědčí jenom o tom, že už těch peněz má opravdu víc než dost.

dj-bobr

Příspěvek od dj-bobr »

Já si CD skoro vůbec nekupuju... když si uvědomím, že koupí CDčka za 500Kč dostanou nejvíc distributoři (kteří mě se*ou, protože mi brání v uskutečnění mých projektů) a skutečný autor dostane tak 40Kč, tak vůbec nemám chu? si to CD koupit.
Kdyby někdo vydal CD, umístil ho na web k veřejnému stahování a dal tam číslo účtu, a? kdo chce, tak mu pošle dobrovolný honorář, tak bych mu klidně nějaké peníze poslal.

Já bojuju s pirátstvím tak, že veškerou svoji hudbu šířím volně a její kopírování a stahování podporuju :)

recis

Příspěvek od recis »

suhlasim s vami ze keby sa znizila cena cd na nejaku rozumnu uroven, tak by stupol predaj, ale nemyslim ze by sa to nejak zasadne otocilo.
platene stahovanie povazujem v principe za dobry projekt, takto by sa aspon (teoreticky) dala oddelit kvalitna hudba od shitu, ale prax je ovsem ina. Za stahovanie hudby platia v nasich koncinach akurat profesionalni dji ktori hraju napr. z FS (aj to silno pochybujem ze vsetci) a potom ti co by si hudbu aj tak kupovali. Napriklad ja (odhadom) si mesacne stiahnem cca 20-30 albumov + nejake free tracky navyse, kebyze mam platit za kazdy album (ktory som este nepocul a nemusi sa mi pacit) cca 10eur o xvilu by som zarabal len na poskytovatela internetu a internetovych predajcov hudby..

kexik

Příspěvek od kexik »

pre ludi na zapade cena cd nie je nijak drasticka suma... a aj tak stahuju
myslim ze cena nie je najpodstatnejsia vec v tomto probleme

recis

Příspěvek od recis »

mozno nie je, ale na zapade maju ludia (predpokladam) tiez trochu v hlave a nebudu platit za nieco co mozu mat zadara ;)

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

recis: To je trochu divnej pristup nemyslis ? To je jako "prece nebudu platit za sampus, kdyz ho muzu mit zadara" a sup s nim pod bundu. On je rozdil stahovat mp3ky, kdyz jsou drahy CDcka a clovek si je nemuze dovolit a stahovat mp3ky jenom proto, ze za CDcko nechci platit tech par supu a radsi si koupim par piv. Pravne v tom tedy rozdil neni, ale zatimco ta prvni moznost se da moralne jeste jakz takz ospravedlnit, ta druha uz je normalni zlodejna.

kexik: Spis bych rekl, ze lidi na zapade stahuji, protoze maji vsichni ty svoje "ajpody" a jsou liny to grabovat z CDcka a komprimovat. Samozrejme cast jich to taha jenom proto aby usetrili, ale zase si myslim, ze oproti nam je tam vetsi cast tech, co si pak to CDcko koupi.

BTW co rikate na ten novy zakon (v CR), ktery zakazuje delat si zalohy z CDcek, ktere maji nejakou ochranu proti kopirovani ? To je ale kokotina na entou, co ?

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

mne pripadaju ceny stahovanej hudby vysoke .. osobne preferujem radsej CDcka ...

recis

Příspěvek od recis »

Kermitak > si ma nepochopil, kupovanie cdciek by bolo v pohode ved ked som este nemal net tak som hudbu zbieral takmer vylucne na cds, originaliek mam habadej (ale nakupene za podtsatne menejako v obchodoch), druha vec je ze na cdckach taku hudbu aku ja vyhladavam castokrat ani nezozenies, mp3k som zatial nasiel vsetko co som kedy xcel... teda az na par vynimiek, ale aj to bude :) mozno keby som nasiel niektory z tych ktore mi v archive xybaju na platenej stranke tak by som si za tu mp3 aj s radostou zaplatil to euro dve ci kolko stoji download, ale ked neni ponuka, neni dopyt z mojej strany xapes..

btw. zlodejina je to tak ci onak, moralku do prava neplet ;)

Solarfall

Příspěvek od Solarfall »

mam dojem (ale nie som si isty) ze legalne kupovane mp3 su ako kusovky cigarety...
je to tak ze ked kupis cely album v mp3 vyde ta to rovnako alebo dokonca drahsie nez keby si kupil cele CD v obchode?

ale ked sa ti z albumu paci jedna pesnicka tak predsa nebudes platit za vatu...

ja osobne preferujem mp3, bez bookletov sa zaobidem a hlavne je to pohodlnejsie a nemusim sa stale hrabat v stojane s CD....

Odpovědět