Ovládání kytarového multiefektu pomocí MIDI

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
Roger3d4
Příspěvky: 8
Registrován: 01 zář 2008 13:09

Ovládání kytarového multiefektu pomocí MIDI

Příspěvek od Roger3d4 » 01 zář 2008 13:32

Chtěl bych, aby se mi při přehrávání midi souboru přepínaly presety na multiefektu. Myslím, že by to mělo jít, jen nevím jak na to. Mám multiefekt Line6 X3 live( http://line6.com/podx3live/ ) a k tomu kytaru variax ( http://line6.com/variax/ ). Při hraní používám podklady v midi, které pouštím v PC. Efekt má midi in/out a lze na něm nastavit číslo kanálu na kterém má přijímat příkazy. Otázka zní, jak zapsat do midi souboru informaci kdy a který preset vyvolat. Nejsem odborník, tak prosím laickou verzi :) Díky

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21306
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 01 zář 2008 13:56

presety = progamy .. potrebujes vyslat event Program Change .. a v nom je cislo od 0-127 .. ak ma ten X3live viac presetov , musis este posielat prepnutie banky .. ale snad 128 presetov staci .. samozrejme musis to vyslat na prislusnom kanale .. a na tom kanale by nic viac nemalo hrat .. aby sa ti dako nemodulovali efekty ..

Roger3d4
Příspěvky: 8
Registrován: 01 zář 2008 13:09

Příspěvek od Roger3d4 » 01 zář 2008 14:28

Díky za odpověď. Sice vím, že něco jako event program existuje, ale nikdy jsem s tím nedělal. Potřeboval bych nějakej příklad. Mohl bych ti poslat manuál od toho efektu ? Je to tam někde popsaný.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21306
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 01 zář 2008 14:45

jasne .. bude tam urcite tabulka .. kuknem manual .

http://line6.com/data/l/0a060072c8d3477 ... nglish.pdf

Tam je popisane uplne vsetko .. Ak nerozumies midi , tak to moc nestuduj, lebo ta to odradi .. Ale je to fajn .. cez midi vies ovladat uplne vsetko .. bohuzial som tam nenasiel tabulku kde by bolo napisane presne ktorej banke co odpoveda .. ale to si lahko zratas .

programy su 1-128 ( x3 live ma 128 presetov) ..
Cize 1 = B1-A
2 = B1-B
3 = B1-C
4 = B1-D
5 = B2-A
6 = B2-B
...

Napis si to v exceli a vytlac na papier ..
Potom v midi sekvenceri vlozis evenr program change ... na kanali , kde je XT .. A das tam cislo prisluchajuce danemu presetu ..

thats all

Roger3d4
Příspěvky: 8
Registrován: 01 zář 2008 13:09

Příspěvek od Roger3d4 » 01 zář 2008 15:35

Zkusím to :) I když pořád moc nevim co znamená "Potom v midi sekvenceri vlozis event program change" ale zkusím to tam někde najít. Co používáš k editaci midi ? Neznáš nějakej freeware a user frendly ? Prostě něco pro pitomý kytaristy ? :lol:

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21306
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 01 zář 2008 15:47

roger : ahh .. ja pouzivam najviac Cubase .. V niecom musis editovat .. aby si tam vedel vlozit dake data .. ak si to v nikdy este nerobil , tak to bude pre teba zmetok mozno trosku :) s free programom poradit neviem .. dakto sa tu najde snad ..

Roger3d4
Příspěvky: 8
Registrován: 01 zář 2008 13:09

Příspěvek od Roger3d4 » 01 zář 2008 15:55

v cubase už jsem něco dělal, ale není tak úplně legální :) Normálně ale k přehrávání používám SynthFont, ten tolik nežere paměť v PC. Kdyby se mi to podařilo nějakým zázrakem naprogramovat, tak jsem uvažoval že bych pořídil pro live hraní Roland Sonic cell. Neznáš to ?

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21306
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 01 zář 2008 16:15

Sonic Cell som videl vo vitrinke :) nehral som sa s nim .. na live moze byt fajn ..

Ak mas cubase , tak je to jednoduche .. proste otvoris midi file .. povies aby ho rozhdodil na tracky .. pridas novy track , nastavis mu midi kanal , ktory je na PODe .. potom mu vlozis na miesta kde potrebujes prepinat tie PROGRAM CHANGE eventy .. a zase to ulozis ako midifile .. neni to zlozite v podstate .. zavisi aky si kamarat s pocitacmi :)

Roger3d4
Příspěvky: 8
Registrován: 01 zář 2008 13:09

Příspěvek od Roger3d4 » 01 zář 2008 16:26

No s počítačem mi to celkem jde, když si s ním vydělávám na chleba. Ale do postele si ho neberu :lol: Díky za rady, kdyby mi to nešlo tak se ještě ozvu. Zdar

Jerry Forester
Příspěvky: 194
Registrován: 23 pro 2004 16:47

Příspěvek od Jerry Forester » 01 zář 2008 18:42

Vždyť to má USB připojení a editační program,na co MIDI.

Roger3d4
Příspěvky: 8
Registrován: 01 zář 2008 13:09

Příspěvek od Roger3d4 » 01 zář 2008 18:54

tím programem se editují zvuky, ale přepínat se to normálně musí nohou. :)

Uživatelský avatar
peteness
Příspěvky: 3668
Registrován: 22 čer 2004 17:31

Příspěvek od peteness » 01 zář 2008 21:01

Roger: musis si vCubase vytvorit MIDI stopu, ktera bude ovladat X3. V ni tuztickou nakreslis midi-event (nebo region ci jak se tomu rika, proste ten chlivek) pres celou pisnicku. Na ten poklepes, otevre se pianoroll. Pod nim je linka pro automatizaci, tu si zvetsis a vyberes aby byla aktivni pro programchange. Nakreslis automatizaci.
Nebo jeste jednodussi (nemusi to vzdycky fungovat) das vystup z MIDI OUT z X3 na vstup tehle stopy (samozrejme pokud mas k tomu naky midiprevodnik) , REC a v realu si to nahrajes.

Roger3d4
Příspěvky: 8
Registrován: 01 zář 2008 13:09

Příspěvek od Roger3d4 » 01 zář 2008 23:15

myslíš tím, že když na efektu přepnu preset, tak se to do tý stopy zapíše ?

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21306
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 02 zář 2008 00:02

Jerry Forester píše:Vždyť to má USB připojení a editační program,na co MIDI.
Niekedy je vhodne si precitat , o com je tema .. nekricat len tak do vzduchu .. napomaha to debate ..

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21306
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 02 zář 2008 00:03

roger : ano .. X3 by ten program change mal vyslat .. Cize si ho v podstate mozes jednoducho nahrat .. Mne to pride jednoduchsie ale vkladat rucne .. raz sa to naucis a potom uz jedes :)

Odpovědět