Poraďte prosím s pájením v C64

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
Odpovědět
Jindy2
Příspěvky: 2039
Registrován: 26 bře 2007 21:26

Poraďte prosím s pájením v C64

Příspěvek od Jindy2 » 24 čer 2009 13:02

Ahoj,

dneska mi přišla konečně čtečka SD karet pro C64. A jak jsem čekal, budu muset něco pájet a tak. Potřeboval bych tedy ujistit, že to napájím správně a také s lokalizací pinů zezadu u Female IEC konektoru - ty já mám lokalizované zepředu, ale zezadu si nejsem jistý, aniž bych ten konektor celý rozebral a zničil, což nemůžu.

Následující obrázek snad vše vysvětluje (dejte si ho zobrazit v plné velikosti, tady se plná velikost už nezobrazuje):

Obrázek

On mi to tedy pán co mi to prodal celkem dostatečně vysvětlil, ale přeci jen, nemám jasno hlavně s tou zadní stranou toho DIN konektoru a zepředu se mi tam strkat drátky nechce.
Uvažoval jsem také ten konektor komplet odpájet od PCB, nebo drátky připájet zespodu k PCB jak je ten konektor, ale mám strach, že tam něco zničim a pak už to vůbec nepůjde.

Také nemám úplně jasno, jaké použít drátky, ale chystám se to všechno spájet z těch barevných drátků od MOLEX konektorů z PC, to by snad mělo být v pohodě.

Ctirad
Příspěvky: 1448
Registrován: 03 říj 2003 13:16

Re: Poraďte prosím s pájením v C64

Příspěvek od Ctirad » 24 čer 2009 13:27

Kup si ten DIN konektor, mají ho normálně v GES/GM. Hloupý je, že na tom není napájení, takže se nedá udělat moc úhledná externí verze. Pokud chceš dělat interní verzi (nebo si uvnitř napájet plochej kabel a ten pak některou dírou protáhnout ven, jako to mám já), tak si vygoogli schémata C64 nebo použij měřák. 5V si můžeš vytáhnout odkudkoliv, nejlíp z nohy nějakýho filtračního koďanu. Akorát bacha na polaritu a šlusnutí proti zemi nebo nějakýmu signálu! Samotné datové signály prohodit můžeš a nic tím neodpálíš.

Jindy2
Příspěvky: 2039
Registrován: 26 bře 2007 21:26

Re: Poraďte prosím s pájením v C64

Příspěvek od Jindy2 » 24 čer 2009 14:18

Ctirad: diky...ja to teda zvenku davat nechci, takze ten DIN kupovat asi nebudu...a zevnitr, nevedel bys mi to podle toho posledniho obrazku popsat, kde ty kanaly presne jsou? ja kdyz uz to tam budu pajet, nechci to dat spatne...

a co si myslis o tom napajeni z toho konektory pro kazetak? ja si myslim, ze by to melo byt v poho, kdyz tu zem pripojim na to minus a plus na ten pin vedle...

Jindy2
Příspěvky: 2039
Registrován: 26 bře 2007 21:26

Re: Poraďte prosím s pájením v C64

Příspěvek od Jindy2 » 24 čer 2009 21:45

Prosím, můžete mi někdo "vysvětlit" DIN konektor zezadu, podle tohoto obrázku, závisí na tom moje celá instalace:

Obrázek

potrebuji nutne vedet, kde je ATN, CLK a DATA v tom zadnim pohledu z fotky, nic vic...

Ctirad
Příspěvky: 1448
Registrován: 03 říj 2003 13:16

Re: Poraďte prosím s pájením v C64

Příspěvek od Ctirad » 24 čer 2009 22:30

Jindy2 píše:Prosím, můžete mi někdo "vysvětlit" DIN konektor zezadu, podle tohoto obrázku, závisí na tom moje celá instalace:potrebuji nutne vedet, kde je ATN, CLK a DATA v tom zadnim pohledu z fotky, nic vic...
Kurňa, donutil jsi mě rozebrat mojí C64 a propískat to měřákem. Žádný špek v tom není. Ty vyšší vnější pásky jsou vrchní piny a ty nižší krajní dva. Prostření je prostřední a ten úplně spodní zezadu není. Je ale na tom keramickym kondenzátoru hned za konektorem na noze veprestřed toho konektoru.

Tedy, takž použiju tvoje číslování na fotce (!), tak ty důležité signály jsou:

DATA - 2
CLK - 4
ATN - na vývodu kondenzátoru úplně na kraji fotky dole uprostřed.

Jindy2
Příspěvky: 2039
Registrován: 26 bře 2007 21:26

Re: Poraďte prosím s pájením v C64

Příspěvek od Jindy2 » 25 čer 2009 02:22

Ctirad: Díky moc! A to ATN jsi myslel tady, nebo kde?:

Obrázek

Já nevim co je vývod kondenzátoru :oops:

Ctirad
Příspěvky: 1448
Registrován: 03 říj 2003 13:16

Re: Poraďte prosím s pájením v C64

Příspěvek od Ctirad » 25 čer 2009 11:49

Jo to bude asi vono. Ale BTW, ty nemáš žádnej měřák, kterym bys alespoň mohl měřit základní věci, jak napětí a "propískávat" co je spojené s čím?

Jindy2
Příspěvky: 2039
Registrován: 26 bře 2007 21:26

Re: Poraďte prosím s pájením v C64

Příspěvek od Jindy2 » 25 čer 2009 22:33

Ctirad: Měřák bohužel nemám, ale kromě toho ATN mám všechno přesně zkontrolované, připájené, čekám jen na potvrzení, kam připájet to ATN. Tak jsem to chtěl vědět jistě, právě kvůli tomu, že nemám měřák, resp. mám ho teď 30 km u otce a tam se mi nechce jezdit.

Odpovědět