pár lidí po mně chce vytvořit beat, nebo celkově produkci tracků na rap, hiphop apod. Zajímá mě jestli je nějaký zavedený systém, jak se postupuje? Myslím v tom smyslu, jestli se nedřív dělají vokály a do nich se tvoří hudba, nebo naopak. Nebo jestli rapper pošle, jak by si představoval refrén (zarapovaný třeba jen do clicku ve stejným bpm) atd.
Pro mě jako pro producenta by bylo ideální udělat beat, poslat vokálistovi, ať do něj zarapuje song nebo aspoň naznačí co by do toho kterého místa dal a já se tomu zase přizpůsobil a dodělal hudbu tak, aby to sedělo a hodilo se k sobě. Ale většina lidí, kteří po mně chtějí produkci postupují stylem něco udělej a pošli mi to, chci do toho něco zarapovat.
Naskýtá se mi otázka, jestli je něco se mnou blbě, nebo dělám pro nesprávný lidi. Přece když si někoho najdu, aby pro mě udělal hudbu, tak bych měl vědět, co bych chtěl zhruba udělat, měl bych mít představu o tempu, náladě tracku příp. nástrojích atd.
Abych to shrnul, otázka pro ty, co pro někoho skládají beaty nebo dělají celou produkci: Jaký je váš workflow?
Snad pochopíte, co jsem se snažil popsat a nepošlete mě do prdele za debilní dotazy, fakt mi to vrtá hlavou