RightMark Audio Analyzer mi hází blbosti

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
Odpovědět
Uživatelský avatar
KUMA
Příspěvky: 72
Registrován: 22 srp 2010 22:03

RightMark Audio Analyzer mi hází blbosti

Příspěvek od KUMA » 06 úno 2011 16:26

Známý získal po likvidaci skladu spoustu zvukových karet - herních i trochu serióznějších. Poprosil mě, abych mu je otestoval a vybral mu pár těch, které dopadnou v testu analogového loopbacku nejlépe. No a já si také nějaké nechám, pro děcka do počítačů.

Problém je, že ačkoliv jsem všechno připojil a nastavil správně, vyhazuje mi RMAA podivné výsledky - Dynamic range a Noise level se nikdy nepřehoupne přes zhruba +/- 90 dB. Ostatní hodnoty jsou víceméně docela dobré, ale tohle nechápu.

Kde může být problém? Myslel jsem si, že je něco špatně s mou EMU 1616m, ale i když jsem zkoušel interní loopback pouze na dané zvukovce, vyšly mi opět hodnoty kolem -90 dB. Stejně tak, když zkusím, aby se loopbackem otestovala sama 1616m. Všechno hodnoty kolem 90 dB. Problémy s drivery nebo Windows jsem eliminoval reinstalací systému, zkoušel jsem i jiný počítač, XP i 7, v tom to není. Jsem z toho vážně zoufalý :(

Uživatelský avatar
nixx
Příspěvky: 753
Registrován: 25 led 2008 23:18

Re: RightMark Audio Analyzer mi hází blbosti

Příspěvek od nixx » 06 úno 2011 16:41

To je vcelku normalni hodnota, ne? http://audio.rightmark.org/test_results.shtml

Uživatelský avatar
KUMA
Příspěvky: 72
Registrován: 22 srp 2010 22:03

Re: RightMark Audio Analyzer mi hází blbosti

Příspěvek od KUMA » 06 úno 2011 17:44

Normální to u lepších zvukovek není. Vychází mi zkrátka o zhruba 25 dB(!) horší hodnoty, než by měly, viz zde - http://benchmarkreviews.com/index.php?o ... mitstart=6

Tam jim u Xonar Essence STX vychází Noise level / Dynamic range na cca -/+ 113 dB. Mně to vychází na cca -/+ 90 dB a to je zcela špatně, ta zvukovka tak špatné hodnoty mít nemá. A jelikož mi takhle podobně vycházejí všechny zvukovky, není chyba v nich. Není chyba ani v připojení nebo mém nastavení. Někde je něco špatně. Napadá mě rušení ze sítě, přetížení zdroje (docela nepravděpodobné, mám ho dostatečně dimenzovaný), nebo potíže RMAA se čtyřjádrovým procesorem. Prostě nevím, ale rád bych ten problém odhalil, protože může souviset i s něčím jiným v mém audio setupu a to mi nedá spát.

Zde je shrnutí výsledků (grafy nevím, kam mám nahrát, abych je tu mohl zobrazit):

Frequency response (from 40 Hz to 15 kHz), dB - +0.02, -0.01
Noise level, dB (A -90.3
Dynamic range, dB (A) 90.3
THD, % 0.0008
THD + Noise, dB (A) -84.1
IMD + Noise, % 0.0082
Stereo crosstalk, dB -84.5
IMD at 10 kHz, % 0.0086

Špatně je Noise level, Dynamic Range, IMD + Noise atp.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: RightMark Audio Analyzer mi hází blbosti

Příspěvek od kexik » 07 úno 2011 08:09

1. asus je presne ten typ firmy, ako creative, ktory posle do casopisov pre-release verziu karty s uplne inymi prevodnikmi a operakmi, nez pojde nakoniec do skatuli v obchodaku (viz kedysi creative audigy, ktora mala v recenzovanej verzii prevodniky cirrus logic a na pultoch tam boli wolfsony)
2. prinajhorsom, hentake screenshoty z RMAA premalovat v editore obrazkov zvladne aj zaskolak
3. pri internych kartach je strasne dolezity kvalitny napajaci zdroj. ak mas lacnu skrinku s embedovanym zdrojom, moze byt problem tam. mozno staci kupit nejaky znackovy zdroj tak za 80-100eur a dociahnes na tych -110...

takze snad si sa poucil... mimochodom odstup nefiltrovaneho sumu 90dB je stale super hodnota. to je -104dBA.

Uživatelský avatar
KUMA
Příspěvky: 72
Registrován: 22 srp 2010 22:03

Re: RightMark Audio Analyzer mi hází blbosti

Příspěvek od KUMA » 07 úno 2011 11:12

1. fakt? to zni jako konspirace :) ale to nemusí být ten důvod, protože v podstatě mi přes loopback podobné hodnoty hází i moje E-MU 1616m (pravda, ona sice má lepší převodníky, ale zrovna SNR má papírově docela podobné, jako některé ty karty, které s ní projíždím RMAA). Ty testy, co jsem různě náhodně na internetu našel, ale nejsou všechny od časopisů, jsou i od normálních lidí, kteří si ty karty koupili v obchodě

2. mně se ani ty výsledné grafy nezdají zlé (zkusím je někam dnes nahrát a hodit sem). Netuším přesně, podle čeho RMAA nakonec vydedukuje tu hodnotu do tabulky, ale v grafu zasahují špičky šumu tam, kam přibližně ideálně mají, tj. na asi -114 dB, ale většina "zvukové vlny" se drží na -120 a víc dB.

3. zdroj mám docela dobrý, Fortron BlackPower 550W. Spíš mám podezření na elektroinstalaci, v níž pokud je něco zle a projde to přes zdroj, je to ten důvod. Například se děje divná věc - mám v místnosti víc zásuvek, které ale tuším jsou na stejné fázi. Zkoušel jsem jednou víc monitorů a pokud zapojím jeden do jedné zásuvky a další do jiné, začne blikat obraz. Jakoby chytaly nějakou nízkou obnovovací frekvenci (podle rychlosti blikání bych tipnul 20 - 30 Hz...divné, a mně ve výsledcích RMAA schází 20 - 30 dB!). Zde tedy může být nějaký problém a ačkoliv samozřejmě PC nemám takto blbě připojené, tak té elektrice nevěřím.
Zdroj možná koupím ještě lepší, asi nějaký top model Seasonic, ale určitě pořídím přepěťovou ochranu / filtr, což doufám, že snad tenhle bordel pochytá.
Asi jednu z těchhle, zatím nevím kterou:

http://www.mall.cz/prepetove-ochrany/be ... -tel-tv-7z
http://www.mall.cz/prepetove-ochrany/ap ... v-ethernet
http://www.mall.cz/prepetove-ochrany/ac ... 9-3m-cerna

Snad by to mohlo můj problém řešit. Líbí se mi víc modely s filtry i pro TV, ethernet a telefon, abych tam narval všechny tyto konektory, po nichž potenciálně mohou jít špatné proudy, či nějaké ty frekvence, co já vím. Jen nevím, jestli to pomůže.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: RightMark Audio Analyzer mi hází blbosti

Příspěvek od kexik » 07 úno 2011 11:24

no, instalacia moze byt tiez vo veci, ale spinany zdroj v pc fakticky z tych 220V co do neho ide neponecha ani kamen na kameni. v podstate hlavny vplyv na vysledok maju potom vystupne filtre v zdroji. dalsi mozny zdroj nepeknosti moze byt zle navrhnuta zakladna doska napriklad...

Uživatelský avatar
KUMA
Příspěvky: 72
Registrován: 22 srp 2010 22:03

Re: RightMark Audio Analyzer mi hází blbosti

Příspěvek od KUMA » 07 úno 2011 12:39

Aha, no já si říkal, že by mi zdroj k citlivým součástkám jako je procesor, RAM atp. nepustil žádné vyloženě "zlé věci", to už by tam dávno něco odešlo.

Ani deskou to není, zkoušel jsem provozovat tuhle "zábavu" ve více počítačích (tzn. na více deskách / procesorech / RAM / zdrojích), na více OS, i se starší verzí RMAA...zkoušel jsem snad vše.

Tuším, že tu asi už nic zázračného nevymyslíme, ale alespoň sem ještě dám - až dorazím odpoledne z práce - ty grafy. Třeba je v nich něco, co já nevidím a co poukáže na zdroj možného problému.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: RightMark Audio Analyzer mi hází blbosti

Příspěvek od kexik » 07 úno 2011 12:47

skus sem nejak nazdielat tie tvoje vysledky...

Uživatelský avatar
KUMA
Příspěvky: 72
Registrován: 22 srp 2010 22:03

Re: RightMark Audio Analyzer mi hází blbosti

Příspěvek od KUMA » 07 úno 2011 22:16

Uff...tak znovu raději načisto naměřeno a hozeno na web. Vzal jsem namátkou pravděpodobně tu "nejlepší" z oné hromady zvukovek - Xonar Essence - která alespoň disponuje RCA výstupy namísto 3,5 mm.

Výsledky jsou zde:

Xonar Essence -Overall comparision
Xonar Essence - 44/16
Xonar Essence - 48/24
Xonar Essence - 96/24
Xonar Essence - 192/24

Pod "Overall comparision" je celkové srovnání výsledků při různých vzork. frekvencích / bitové hloubce. Nejlepší hodnoty to nyní vykazuje při 48/24.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: RightMark Audio Analyzer mi hází blbosti

Příspěvek od kexik » 08 úno 2011 08:57

ako som si myslel, ten noise je v podstate dakde na -104dB (co je -118dB s A krivkou) ale je tam nejaka jedna frekvencia s vyssou intenzitou (dokonca je to tak uzky pik ze na grafe to ani nie je vidiet, len na hodnote maxima) ktora to kazi. urcite nejaky hnus z pc. co je dolezitejsie, ma to solidny vystupny filter (i ked aj krajsi graf som videl, ale aspon tam nie su ani naznaky vf zaznejov) a aj intermodulacny test nie je spatny. horsi je stereo crosstalk, zrejme karta pouziva dvojkanalove operacne zosilovace na oba kanaly... ale pri nahravani jedneho stereo alebo mono nastroja to musi byt celkom fajn karta

Uživatelský avatar
KUMA
Příspěvky: 72
Registrován: 22 srp 2010 22:03

Re: RightMark Audio Analyzer mi hází blbosti

Příspěvek od KUMA » 08 úno 2011 10:16

Děkuji moc za rozbor. Bordel z PC - to je divné, v PC mám kvalitní a poměrně drahé komponenty, což by ale nic nezaručovalo, kdyby mi to na jiných PC nedělalo v šumu úplně to samé. Tím si myslím, že jsem eliminoval interní vlivy z počítačů a prostě mám podezření, že je chyba někde venku, v síti. Je to divné a onen problém bych stejně rád lokalizoval, jenže nevím jak. Můžu akorát slepě odhadovat, osciloskop nemám.

Tahle Xonar Essence je asi docela dobrá karta, alespoň pro poslouchání hudby (i ASIO vykazuje použitelné latence, ale ne lepší, než u EMU). Asus jí označuje jako "referenční" kartu pro audiofily :) Nahrávání ale nebude mít stejně kvalitní, jako výstup, má tam jiné (horší) převodníky a jiné vstupy (Line + Mic v jednom 6,3 mm stereo, pochopitelně unbalanced). Přednostmi jsou spíš slušný RCA stereo výstup a sluchátkový zesilovač od Texas Instruments. Ten jsem ještě přes RMAA neprojel, ale možná zkusím. Je na separátním odepínacím okruhu karty a má jiné D/A, o něco horší, než ty pro RCA výstup, tak jsem se jím teď nezabýval.

Stereo crosstalk se mi také moc nelíbil a zrovna ten u namátkového zkoušení těch jiných karet vycházel jinak. OPAMPy nejspíš budu mít jiné, lepší, čili je tam zkusím vrazit, jsou výměnné.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: RightMark Audio Analyzer mi hází blbosti

Příspěvek od kexik » 08 úno 2011 10:42

aha, to je ta karta co ma patice... uz si spominam
jasne, tam vymen operaky a premeraj s RMAA. to je super upgrade za par korun. ale ono vacsina dvojitych OZ ma crosstalk okolo -90dB, s tymto parametrom tam moc nenarobis

Uživatelský avatar
KUMA
Příspěvky: 72
Registrován: 22 srp 2010 22:03

Re: RightMark Audio Analyzer mi hází blbosti

Příspěvek od KUMA » 08 úno 2011 11:07

Zkusím, pak to sem případně taky dám, kdyby tě to zajímalo. Mimochodem, patice mají skoro všechny ASUS Xonar karty, i ty nejlacinější, jenže tam solidnější operák vzhledem k jiným mizerným součástkám nemá moc smysl.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: RightMark Audio Analyzer mi hází blbosti

Příspěvek od kexik » 08 úno 2011 12:01

a co tam pchaju standardne? 5532? ak ano, tak to je pre pci kartu kvalitativne optimum, presne ako pises. pripadne vymen za LM833, tie maju aspon crosstalk o 10dB vyssi

Uživatelský avatar
KUMA
Příspěvky: 72
Registrován: 22 srp 2010 22:03

Re: RightMark Audio Analyzer mi hází blbosti

Příspěvek od KUMA » 08 úno 2011 12:47

Ano, standardně dávají většinou jeden 5532D. U téhle Essence jsou dva 2114D, plus ještě LM 4562. Na výměnu k tomu budu mít LME49720NA, který se ale tuším týká části se sluchátkovým zesilovačem, ne toho RCA line-outu. No to je jedno, já si to nekupuju ;)

Odpovědět