Hele fakt v rychlosti. Musim taky ještě něco dělat, ale zkusim to aspoň v nějakejch extra zkratkovitech bodech, z mýho
subjektivního pohledu.
- Prvně nejsem majitel žádnýho studia a ani nebudu. Nemám to v plánu, mám jinej model práce, kterej se mi zdá smysluplnější. Navíc jsem značně skeptickej co se týče budoucnosti celé audio recording branže. Pro jedno studio jsem kmenovej pracovník, pro další dvě jsem úzce spolupracující a až potom beru všemožný zakázky bokem, když mám čas a chuť.
- To že si udělá někdo studio, nakoupí gear, udělá web, "něco" umí, nemusí znamenat vůbec nic. Tečka. Zaprvé takovejch lidí jsou na trhu rozhodně desítky a dost možná stovky a odpovídá tomu pravděpodobnost, že by ho oslovil někdo "z ulice". Zadruhé zadavatelé s nějakym stálym objemem zakázek (ti zajímaví) vůbec takový novorozený studia nebudou kontaktovat. Neni proč. Když se objeví někdo z ulice, tak pravděpodobnost že na natáčení bude mít nějakej slušnější budget tj. třebas 100k je imo nulová. Malá studio se tak plácá v tisícikorunovejch zakázkách a to je tak leda pro entusiasty. Jsou stovky profesí, kde se dá uživit snadněji.
- Tvoje teze předpokládá to, že lepší (asi ve smyslu známější) klienti rovná se jsou ochotni utratit více peněz. Tohle je trochu problém. Řekněme že známejch kapel co objížděj velký festy neni nekonečnej počet. To je ostatně vidět na skladbě festivalů. Všechny jsou (až na žánrovky) úplně stejný a protočí se na nich odhadem třebas stopadesát dvěstě kapel a mezi nima jsou superznámý, kterejch je dvacet. Tahle klientela nemá důvod proč by šla do malýho neznámýho studia. Jedou na jistotu a zjednodušeně řečeno
jdou tam, kam choděj všichni. Malý nový studio jim může nabídnou leda extrémní riziko průseru. Když už by se ve dveřích nějakýho novorozenýho studia objevil někdo známej nebo superznámej, ví v jaký je pozici a tu asymestrii pochopitelně využije. Ví že dá credit studiu a že to má spíš cenu pro to studio. Jak to bude postupovat a jak se bude vyjednávat o zakázce je nabíledni.(Navíc i superznámí lidé chtějí v zavedenym studiu slevu. Je prostě móda žádání slev i bez smysluplého důvodu a pro leckoho je to taková hra.)
- Přirovnáváš studio/zvukaře k právníkovi. You wish. Nevim proč zrovna k němu, ale okej hrejme tuhle hru. K právníkovi choděj lidi když jsou ve svrabu. Jde o nezbytnou profesi, jejíž zakázky se generujou samy. Navíc se problém nedá nijak obejít resp. motivace jít k právníkovi sama nezmizí. Jde o tzv. inkorporovaný kulturní kapitál

. Nemůžeš si náhle koupit právnický znalosti, titul a zastupovat se sám. Můžeš ale jít a koupit za pár korun čínskej mikrofon a nahrát si kytaru se zpěvem doma, problém zmizel. Z tohohle pohledu je funkce studia a zvukaře rozhodně zbytná.