Troubit na trumpety by se nám líbilo

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
Odpovědět
Yogi
Vybavení

Troubit na trumpety by se nám líbilo

Příspěvek od Yogi »

Ahoj,
Reason a mašinky jedu pořád, ale k tomu jsem se loni v březnu začal učit na trubku a musím říct, že je to velká škola. Nejen pro hudební teorii a hru samotnou, ale i pro výrazně citlivější ucho. A to jak co se týče ladění, tak barvy zvuku nebo třeba víc a víc řeším díky tomu v sekvenceru, jak má být která notička dlouhá, s jakou velocity, jakým výrazem zahraná - byť je to třeba nasekaný v sampleru, nachopovaný a pak hnaný přes MIDI třeba z MPC padů.

Navíc v době, kdy se dere dopředu AI a všechna ta elektrifikace hodně zaplňuje hudební prostor je IMHO akustickej čistě mechanickej nástroj úplnou živou vodou v tom digitálním bahně. Myslel jsem, že nic jinýho než studiová produkce mi takovou tu kreativní radost neudělá. Ale prd, mám z toho hraní hroznou radost, byť jsem po necelym roce stále na začátku. Neumí to moc, žádnej multitimbrál ale 1 tón a šmitec, přesto si to umí člověka povodit. Snad se bude líbit malá ukázka toho, kam se dá dostat zhruba za 10 měsíců v ZUŠce aneb cesta od DAWu k trumpetě. Btw, tak jak jsem vždycky preferoval ambient, triphop, nujazzový downtempo věci, tak poslední rok poslouchám skoro pořád jazz a občas i dechovku, na kterou jsem jako teenager nadával (blbec jsem byl). Holt s věkem se mění chuť i sluch asi :)
Nové EP Leaving Planet Earth na Spotify | Apple Music | YouTube Music | Bandcamp | Juno Download

tony9

Re: Troubit na trumpety by se nám líbilo

Příspěvek od tony9 »

Yogi, už jsem poslouchal na Youtube.

Yogi
Vybavení

Příspěvek od Yogi »

Díky Tondo, za chvíli to bude rok, co se s tím inštrumentem peru. Zatím vyhrává spíš on, ale já ho zlomim :)
Nové EP Leaving Planet Earth na Spotify | Apple Music | YouTube Music | Bandcamp | Juno Download

tony9

Příspěvek od tony9 »

To doufám, že se s tou trumpetou popereš.

jackies

Příspěvek od jackies »

No dobrý! Já to (jako mimojiné trumpeťák) oceňuju hodně. Není to úplně jednoduchý nástroj. Tóny umíš, teď už jen stačí je pouze obyčejně jen nehrát, ale hrát si s nima ;) S každým se hezky pomazlit :)
muzikant

Yogi
Vybavení

Příspěvek od Yogi »

JACKIES díky, když se pak člověk slyší z videa, tak vidí spousty prostorů pro zlepšení ;) Naprosto souhlas, teď je to takový nemastný neslaný, takže pracovat kromě kvality tónu i na artikulaci, intonaci, výrazu, dynamice atd. Netušil jsem, že tady člověk narazí na trumpeťáka :)

jackies

Příspěvek od jackies »

Pár let v dechovém orchestru a občas odskočení od kytary na nějaké štěky v bigbandu. Ale dneska už bych nedal asi ani "hoří" :) Ne asi, ale určitě ne, kvůli zubům a také není už proč cvičit a udržovat nátisk a formu. Je znát prostě každý měsíc co to nevezmeš do huby. U mě to je navíc pár let. Takže spíš bývalý trumpeťák :)
muzikant

Yogi
Vybavení

Příspěvek od Yogi »

Jo to mě vyděsilo dost, když mi pár lidí říkalo tohle. Necvičíš, ztrácíš :) Ale zas na YouTube borci popisují, že techniku víš, jen se dostat zpět do kondice a posílit svaly, u někoho na týden dva, u někoho pár měsíců a může být třeba na 80% toho co byl v top formě. Každopádně je to velká výzva a to mě právě láká :) Už jen to jak to do tej huby strčit, aby člověk našel ten správnej sweet pot, kde je všechno nejpřirozenější, otevřenej tón ideálně dole i v horním rejstříku. O boji s každým vyšším tónem nemluvě :)

krocan

Příspěvek od krocan »

Ja ti neviem brasko.Kebyze mi niekto takto hra pod oknom urcite by letela paradajka.Zachranil by to reverb a delay.

vasek

Příspěvek od vasek »

To je nevýhoda žesťů, no... Dokud to není fakt dobrý, tak se to nedá poslouchat.
A v orchestru stačí, že jeden neladí a je po srandě. Nicméně když to tam je, tak je to síla a všechny synthy světa můžou jít tak leda na párek.
Každopádně držím palce. Já jsem začal hrát ve 40 letech na bicí, nejdřív sám, potom s jednou kapelou, potom už s lepší kapelou... Doporučuju hrát takhle s někým, protože to je vysoce motivační. Každý to má jinak, ale já bych se teda pro hraní si doma ke cvičení nevyhecoval.

Yogi
Vybavení

Příspěvek od Yogi »

Díky no, já si rád s někým zahraju, ale jsem ten typ, že bych se nikam necpal dřív, než trochu subjektivně uznám, že bych byl pro nějakej ansámbl přínosem. Co se týče motivace s tou nemám problém, resp. mám spíš opačnej - už včera večer jsem se nemohl dočkat až si dneska dám session a zkusím něco, co jsem viděl na YouTube a co jsem si vytisknul noty k nějakýmu playalong. Prostě mě to ultra baví, takže se vlastně nenutím vůbec a naopak když musím řešit jeden den děti, práci a nestíhám, tak mě bolí břicho, že jsem si ani nefouknul :) Je to pro mě zároveň hroznej voraz od práce a starostí kolem dětí/rodiny, způsob meditace a duševní potrava.

Ale pro začátek nějaká motivační vize je, že si třeba za rok fouknu pár tónu do svý studiový produkce. To byl taky kromě toho, že mám rád jazz hlavní motiv pro koupi trubky a přihlášku do ZUŠ loni (to mi bylo 44, takže podobný jak u Vaška s bicíma).

tony9

Příspěvek od tony9 »

Já jsem vstoupil do ZUŠ na soukromou konzultaci kvůli houslím poprvé po čtyřicítce.

Yogi
Vybavení

Příspěvek od Yogi »

Tony tak to máme hodně podobně, jen já trochu později ještě. Já tam samozřejmě jako žák být nemohu, prakticky to jsou soukromé lekce v prostorách školy.

Teď řešíme zapeklitost s nátiskem. Asi kvůli zubům mi to hraje dobře s nátiskem, kterej vypadá fakt ultra divně. Z profilu při hře vypadám jak retard. Foukám ne rovně, ale jako by dolů - horní ret víc před spodní. Sice tak vylítnu až na horní C3, ale vím, že mě ten hodně divnej nátisk co jsem si vypěstoval jako zlozvyk dost limituje a taky to vypadá příšerně. Tak teď budu bourat všechno co jsem si zafixoval a snažit se to změnit na rozumnější nátisk, kterej by mohl poskytnout prostor pro lepší tón, flexibilitu, rozsah atd. Myslel jsem, že foukneš a jedeš, ale to šílená věda :)

tony9

Příspěvek od tony9 »

Žesťům skoro vůbec nerozumím. Nevím, jak se nátisk tvoří.
Samozřejmě poznám jestli to hraje nebo ne.

Odpovědět