Zapojení nahrávacího studia

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
Odpovědět
triplfox
Příspěvky: 22
Registrován: 11 črc 2012 18:06

Zapojení nahrávacího studia

Příspěvek od triplfox » 21 led 2018 03:24

Ahoj lidi, asi mě teď všichni vynadáte, proč sem lezu, když tomu nerozumím, ale už se tak stalo a kozla udělali zahradníkem a postavili mě do audio studia, abych ho zapojil. Jsem sice muzikant, nějaké zkušenosti ve studiu mám, ale fakt to nedokážu zapojit. Takže pokud by se našla dobrá duše a poradila mi, jak to zapojit, tak bych byl opravdu šťastný. :roll:

O co jde konkrétně. Mám DAW Presonus 16, ten chápu, že se zapojí do Macu do USB a je to hotové, pak se to nastaví jen v Cubasu. Nicméně, dále mám zvukovku, limiter, kompresor, ekvalizér a předzesilovač. Jak tohle po sobě zapojit?

Dále - musí být limiter, ekvalizér a kompresor na každé lince? Nebo jen stačí na lince, kde se budou točit zpěvy?

Budou se natáčet i bicí, takže i na mikrofony, které budou snímat bicí se musí dát kompresor, ekvalizér a limiter?

Jinak - nebude se používat žádný mix, vše jde přímo do zvukovky, má 8 analogových vstupů a míchat se to bude v Cubasu. Nebo je to hloupost a musí být vždy mix?

Ještě jednou se omlouvám za pro Vás asi stupidní otázky a třeba se najde dobrá duše, která poradí.

Díky moc!

Honza

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 2330
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: Zapojení nahrávacího studia

Příspěvek od Stan » 21 led 2018 12:13

Tech verzi presonusu 16 je vic a nektere (ne-li vsechny) presonus mixy maji integrovanou zvukovku. Takto vagni popis nikomu nic nerekne aby jsme ti mohli poradit. Mimochodem zadne DAW Presonus 16 neexistuje pokud je mi znamo bud je HW "Fader Port 16" nebo "StudiLive 16" a SL ma navic nekolik verzi, to jen pro zacatek. Informace ktere podavas by mely byt pokud je to mozne co nejpresnejsi.

Jinak co jsem ted koukal tak manualy pro vsechny presonus mixy jsou dost podrobne jak pro soft tak mix HW samotny. Pokus se precist si manualy (daji se zdarma stahnou) a venuj nejaky cas jejich precteni, verim ze na vetsinu tvych otazek v nich najdes odpovedi. Jinak externi FX patri do insertu ale vetsina Presonus mixu ma i on-board FX. Vse odvisi od typu a tim padem vybaveni tveho mixu.

Opet chci zduraznit ze precteni manualu je nejzakladnejsi predpoklad k porozumeni jednotky, specialne u mixpultu nebo zvukovky protoze moznosti jednotlivych jenotek se lisi nejen svoji vybavou ale i ovladanim ci zpusobem routingu.

Pokud ti po precteni manualu a tam popsanych postupu zapojeni neco nebude jasne tak se klidne zeptej. Neuvadej ze mas zvukovku a kompresor, tech je zilion, ale bud konkretnejsi a napr. uved znacku a typ, protoze pak se da kouknout do specifikaci a tim odpovedi budou vice presne.

Aby jsem to shrnul tva klicova slova ktera poskytujes jsou :
DAW presonus 16 - ktery neexistuje
Cubase - ok
zvukovka - typ neuveden
FX - neuvedeny

z takovych vstupnich dat se tezko neco vycist.

Neber to osobne ale uz jsi nekdy nahraval, vis jak funguje kanal na mixu, co je to gain a k cemu slouzi, co je to phantom power ect. ect? Mixpult neni zesilovac kde je jeden vstup a knoflik s hlasitosti.

triplfox
Příspěvky: 22
Registrován: 11 črc 2012 18:06

Re: Zapojení nahrávacího studia

Příspěvek od triplfox » 22 led 2018 01:06

Ahoj, díky za odpověď. Tak nějaké zkušenosti mám, ale abychom si rozuměli úplně, tak já to mám jen zapojit tak, aby to v pátek bylo nahrávání schopné. Obsluhuje to kolega, který musel do Švýcarska a nechal mě tady se slovy, však si nějak poradíš. Takže hledám na všech fórech kde co se dá. Jinak tady je to co vše máme:

Zvuková karta - Focusrite Scarlett 18i20 2nd Gen
Předzesilovač - Focusrite Scarlett OctoPre
Sluchátkový zesilovač - ART Headamp 6 Pro
Presonus Fadeport 16
Monitor kontrolér - Mackie ig Knob Passive
Limitér - the r.racks Limit 2/2 3x
Kompresor - DBX 266 XS 3x

Každopádně díky za odpověď.

Honza

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 2330
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: Zapojení nahrávacího studia

Příspěvek od Stan » 22 led 2018 02:56

Zkus tohle treba nekdo poradi neco jineho, snad jsem v tom nenadelal paseku. Nestudoval jsem manualy jen jsem mrknul na zadky tech jednotek takze to zapojeni nemusi byt 100% spravne.
Artboard 1_idea.jpg
Artboard 1_idea.jpg (161.32 KiB) Zobrazeno 417 x

triplfox
Příspěvky: 22
Registrován: 11 črc 2012 18:06

Re: Zapojení nahrávacího studia

Příspěvek od triplfox » 22 led 2018 03:07

Super, díky moc! Už na to pomalu nevidím, tak to zkusím zítra, vlastně dneska. Ale děkuji moc!

Honza

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 2330
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: Zapojení nahrávacího studia

Příspěvek od Stan » 22 led 2018 10:57

Jeste me ted napadlo ze by jsi se mel podival do manualu tech FX zda LINE I/O jsou balancovany, nebalancovany nebo akcepuji oba typy. Pokud kazda jednotka bude akceptovat rozdilny typ pak budes muset prepajet (upravit) 3 kabely na propojeni BAL <-> UNBAL. Co jsem vcera koukal tak 1820 akceptuje oba typy kabelu takze tam je to v pohode.

Mel jsem clanek na webu ohledne typu zapojeni ale ted jsem koukal ze jsem ho na "novou" stranku nedal protoze jsem predelaval nakresy a uplne jsem na ten clanek zapomel, no snad se k tomu nekdy dostanu.

Tady je puvodni grafika neni to nic moc ale zapojeni je dane, tak snad ti to k necemu bude ;)
Zapojení kabelů copy.pdf
(152.7 KiB) Staženo 41 x

Odpovědět