Živák s elektronikou

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
Odpovědět
Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4613
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Živák s elektronikou

Příspěvek od Amorph » 21 srp 2008 16:55

Nevim, jestli to tu uz nekdo resil, aspon jsem po kratkem hledani nic nenasel. Kazdopadne je to tema, ktery me aktualne zajima a uvitam jakekoliv zkusenosti a postrehy.

Jak resite zive vystupovani s elektronickym projektem?

Moje situace je nasledujici. Do projektu jsem sel s tim, ze mam v pocitaci hotovou hudbu a chci na tom vystavet koncertni podobu. Takze jsem skladby vyexportoval do nekolika stop - bici, basa, synthy, fx, atd a ty davam znova do cubase na notas. K notasu je pripojeny Presonus Firebox, do nej wavestation (ze ktereho beru nekdy zvuk, nekdy MIDI) a mikrofon. Ten efektuju v cubase a poustim zase ven. Z fireboxe jde linka do PA a click do sluchatek bubenikovi. Dalsi hraci jsou tedy jiz zminene bubny, dale basa (btw. hraje ji Kermitak:-) a kytara, ktere jedou pres svoje komba.

Zatim resime ve zkusebne hlavne problem s nekvalitnim PA, ale to se snad casem spravi. Vetsi problem je ale v tom (a dalo se to cekat), ze cim vic toho jede z podkladu a cim vic se do nej hraci musi trefovat, tim je to mrtvejsi a strnulejsi. Na druhou stranu, kdyz se ty veci z kompu odeberou, tak se ztrati atmosfera, ktera v tom zvuku je. Pocitam, ze si to casem nejak sedne a najdem nejaky zdravy kompromis.

Jestli ma nekdo s podobnou produkci zkusenosti, tak bude fajn, kdyz se o podelite.
Naposledy upravil(a) Amorph dne 21 srp 2008 17:26, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4613
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Příspěvek od Amorph » 21 srp 2008 17:25

Jeste bych dodal, ze Firebox se neprojevil jako zrovna bezproblemovy. S jednim notasem jsem zkousel vsechno mozny i nemozny, ale nepodarilo se mi to rozchodit bez dropoutu a bez viseni MIDI eventu. Ted s jinym notasem to jde relativne v pohode, ale obcas se dropout objevi. Oboje je c2d a na prvnim byly xp, na tomhle jsou visty. Doma s desktopem ale jede uplne v klidu. Tyhle problemy a pak jeste hrozna doba, nez se v cubase nastavi projekt, me trochu viklaj, jestli by nebylo lepsi hrat bez notase a poustet podklady live treba ze sampleru, ale jeste to nevzdavam:)

Uživatelský avatar
Cundo
Profesionál
Příspěvky: 607
Registrován: 15 pro 2007 17:44

Příspěvek od Cundo » 21 srp 2008 23:37

Akutat riesim podobny problem.Zatial nemam konecne riesenie,lebo nehori,v kapele je nas 9ks a notebook zavadzame len pokusne,ale mam ten isty postreh.Ked je aranz plna zvukov,je tam farba a atmosfera,ked dame uplny live,je tam zas viac energie aj chyb,ale nevadi.Asi treba spravne zvolit party,ktore pojdu z compu.Nemali by byt nosne,podstatne.Take perkusie,pady,duplovacky zivych dychov,nehratelne slacikove behy ci sekvencie syntakov su uplne v pohode.
Tiez som nie ochotny riskovat"visiace tony"a pod.preto radsej z compu pustim predmiesane audio a midi necham len napr.problematicke party,ktore sa napr.saxofonista este nestihol naucit na klavesy,alebo ich mam zamutovane pre pripad,ze by sa vypilo vac fernetu,co sa stava casto. :D

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 21 srp 2008 23:45

podla mna je optimalne si vsetko pripravit doma a pouzivat na live daky HDR system .. kde su veci v stopach a podla konkretneho obsadenia hudobnikov sa stopy mozu vypnut .. trebars ked hostuje saxofonista , tak stopa so saxofonovymi solami sa mutne .. toto celkom funguje ..

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4613
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Příspěvek od Amorph » 22 srp 2008 00:43

Pytkin: no akorat by ten prehravac musel mit moznost poslat jednu stopu do sluchatek jako click bubenikovi. Nemluve o tom, ze tyhle hracky byvaji na moje pomery dost drahy. A navic ja si se zvukama z wavestationu nevystacim, takze hodne veci hraju z VST. To bych musel jeste dokoupit nejakej sampler a do toho se mi zatim nechce. Ale uvidime, zatim doufam, ze se mi notas podari uplne stabilizovat (mozna s jinou zvukovkou).

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 22 srp 2008 01:22

amorph : no iste .. to bud riesi priamo ten prehravac .. Alebo ma bubenik daky maly mixacik , do ktoreho sa natiahne jedna stopa s klikom .. na mixaciku si bubenik riadi aj hlasitost .. VST si predsa zhras do harddiskovej stopy .. ci ty chces hrat na zivo , cez to VST asi , co ?
Hmm .. Kachna to pouziva .. Ma PC s dakym softwarom .. Tusim som to sem uz daval .. Ktore sa tvari ako VSThost ..
Obrázek
Obrázek
na podklady pouzivaju daky yamaha 8 stopy hdr .. kedysi to robili .. tusim na MODky to bolo .. bubenik si to sam ovlada ..
Obrázek

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 22 srp 2008 01:26

Aby bola galeria kompletna , tak este komarov rack:
Obrázek

Acid Punk
Příspěvky: 2444
Registrován: 23 srp 2006 19:55

Příspěvek od Acid Punk » 22 srp 2008 02:11

Mno chtelo by to proste midi trigger, napr. neco ve stylu ze po seslapnuti by to poslalo napr. 24 pulzu do DIN2MIDI prevodniku, coz je jeden takt=1 bpm.
Peace
'mentalita kulturnich okruhu'
edit: "nekteri slusni moderatori mohou byt slusni tak jako nekteri populisticti slovensti premieri..."
Obrázek

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I » 22 srp 2008 15:10

s timhle uz nejakou zkusenost mam, hrajeme takhle uz asi 10 let a vicemene jen elektronicky projekt, druhy projekt s kytarou a driv sem hral elektroniku a el. bici s jinak klasickou metalovou bandou, takze bodove:

1) zaklady predmichany doma ve stereu (prehravani z CD apod) = naprosta tragedie, at to doma smichate jakkoliv, na lajfku je to priserny, ma na to vliv zvukar, vybaveni, prostor a vubec vlivu je spousta, je to peklo, takhle uz nikdy

2) predmichany groupy (bici zvlast, basa zvlast atd atd) - toto je asi nejlepsi, jak uz se tady reklo, jednotlivy groupy se daji vypinat a menit pomery atd, je potreba aby hdr mel odpovidajici pocet vystupu a zvukar mel odpovidajici pocet volnych savli a nebal se toho

zasadni je vyhnat bici zvlast, konkretne kopak a virbl separe + zbytek muze byt ve stereu, pokud jedou bici elektronicky, pokud ne, jedine dobre

zasadni je taky udelat si koncertni verze skladeb, zjednoduseny a nepreplacany elektronikou, pak to na lajfku splyne do hlukovy koule a je z toho nois jak ma bejt :mrgreen: doporucuju nechat jenom hlavni motiv + nejdulezitejsi zvuky a vystrihat to v pasazich pod zpevem a tvrdsi kytarou, jinak je to konec

vetsina zvukaru neumi zvucet elektroniku a vetsinou to pojmou jako bigboš a cely to poserou i kdyz jim date jasnou nalejvarnu ze "kopak musi kopat, kytaru trochu potlac, zvemu min nejsme kabáti apod.... " stejne to vetsinou psychicky nezvladnou.... a nazvucej to jak sou zvykli, tj. udelaj z vas tri sestry, alkehol apod poklesly zabavovy kapely :twisted: je potreba se obrnit a venovat trochu casu zvukovy zkousce

zalezi samozrejmne na jakych aklcich se hraje, v malych klubech a na levnejsich akcich je to vetsinou spatny, na velky akci sem jeste nehral takze nevim 8) kdyz teda pominu par festaku v nemecku a polsku, tam to celkem slo, tam sou precejenom trochu jinde nez u nas...

vasek
Příspěvky: 1864
Registrován: 11 úno 2005 12:04

Příspěvek od vasek » 22 srp 2008 16:14

amorph: doporučuju kontaktovat onehalpha, ten takhle hraje a můžu říct, že jim to docela šlape. Celkem to chápu, že se potýkáte s rytmem, hrát bubny s klikem není zas tak jednoduchý... ale ani ne nemožný.
Z pozice zvukaře (občasného) bych řekl, že je dost důležitý chápat, co leze z podkladu a co ze živých nástrojů. Ono to není vždycky jasný a pak se to dost blbě zvučí.
Taky chceme tohle s kapelou zkusit, ale zas trochu jinak. Chci si koupit workstation a pouštět podklady z interního sekvenceru.

LUPO
Příspěvky: 840
Registrován: 19 lis 2002 10:57

Příspěvek od LUPO » 22 srp 2008 16:39

mit vlastniho zvukare je zaklad veskereho uspechu.

aum generator
Příspěvky: 869
Registrován: 01 bře 2005 03:46

Příspěvek od aum generator » 22 srp 2008 22:04

my to riesime tak, ze vsetko ideme bez podkladov. vsetko ide v podstate nazivo z reaktoru, vacsina priamo generovana, sem tam nieco zo samplera (s ktorym sa ale tiez zabavame nazivo). z podkladmi som skusal hrat nazivo raz a strasne som sa pri tom nudil.
aj ked ako tak citam, tak v tvojom pripade by vas asi na to muselo byt viac aby ste to stihali vsetko.
jihad on riaa & soza.

Odpovědět