Ekvalizer do racku pro korekci akustiky mistnosti
Ekvalizer do racku pro korekci akustiky mistnosti
Ahoj,
resim stale akustiku maleho prostoru a nejhorsi je vyresit basy.
Po vsech akustickych upravach jsem se dostal do stavu, kdy nemam takovy strasny zvukovy propad na basach a zni mi to cca pouzitelne
az na 2 frekvence, ktere mi neprijemne resonuji. Zkousel jsem si je v Room EQ wizzardu najit pomoci generatoru sinusovky.
Kdyz jsem je lokalizoval tak jsem si v DAW dal na master Fabfilter Pro-Q a tyto frekvence jsem si s uzkym Q stahl dolu a najednou je poslech
v basech daleko vyrovnanejsi a hlavne prijemnejsi, ze to cloveku neleze na mozek ta resonance.. je to jeste ke vsemu v basech,
takze to je pak pri praci dost na hlavu.
Ten ekvalizer na masteru tomu dost pomohl a tak me napadlo zaradit mezi poslech nejaky hw ekvalizer, kterym bych s uzkou sirkou pasma
stahl jen ty konkretni frekvence. Otazkou je, jestli je nejaky pouzitelny eq, kterym se toho da dosahnout podobne jako v ProQ.
Staci mi nejaka 4pasma max. 5 na to abych si to tema uzkyma filtrama doladil. Pak je jeste otazka, jak by takovy dsp EQ mel vliv na celkovy
poslech.. vim, ze urcite plug iny barvi zvuk uz sami o sobe, aniz by clovek s cimkoli pohnul uz jen tim, ze je prida.. to bych samozrejme nerad.
Napady?
resim stale akustiku maleho prostoru a nejhorsi je vyresit basy.
Po vsech akustickych upravach jsem se dostal do stavu, kdy nemam takovy strasny zvukovy propad na basach a zni mi to cca pouzitelne
az na 2 frekvence, ktere mi neprijemne resonuji. Zkousel jsem si je v Room EQ wizzardu najit pomoci generatoru sinusovky.
Kdyz jsem je lokalizoval tak jsem si v DAW dal na master Fabfilter Pro-Q a tyto frekvence jsem si s uzkym Q stahl dolu a najednou je poslech
v basech daleko vyrovnanejsi a hlavne prijemnejsi, ze to cloveku neleze na mozek ta resonance.. je to jeste ke vsemu v basech,
takze to je pak pri praci dost na hlavu.
Ten ekvalizer na masteru tomu dost pomohl a tak me napadlo zaradit mezi poslech nejaky hw ekvalizer, kterym bych s uzkou sirkou pasma
stahl jen ty konkretni frekvence. Otazkou je, jestli je nejaky pouzitelny eq, kterym se toho da dosahnout podobne jako v ProQ.
Staci mi nejaka 4pasma max. 5 na to abych si to tema uzkyma filtrama doladil. Pak je jeste otazka, jak by takovy dsp EQ mel vliv na celkovy
poslech.. vim, ze urcite plug iny barvi zvuk uz sami o sobe, aniz by clovek s cimkoli pohnul uz jen tim, ze je prida.. to bych samozrejme nerad.
Napady?
- Pierre niko
Re: Ekvalizer do racku pro korekci akustiky mistnosti
Nevim, jestli si to dobre pamatuju, ale myslim, ze Ivo kdysi davno sveril duveru nejakemu grafickemu Klark-Tekniku. Nevim jak dlouho to mel v retezci a jak byl spokojen, snad se vyjadri... Je to ale analog a navic graficky, nevim do jake miry by to bylo reseni pro tebe. Jinak, ja bych si teda zadne dspcko mezi prvodnik a monitory nedal.
No taky jsem ted prohledaval net a diskuse a DPScko neni asi idealni varianta.. prevod atd. ale veset si neco porad na master savli v projektu taky neni uplne reseni.. jenze mistnost na kazdou stranu alespon o metr nezvetsim
) a kdyz mi tam resonujou dve konkretni frekvence, diky kterejm se fakt blbe pracuje, tak hledam reseni. On EQ na masteru to sice vyresi, ale problem je, ze pak to samozrejme mrsi i ten projekt a navic to je jen v DAW.. kdyz si pak poustis z itunes referencni nahravky, tak je to zase v haji pak.

Vzdycky kdyz jsem neco takovyho zkousel, tak me to tak znejistovalo, ze jsem to pak raci prestal pouzivat. Vzdycky to byl teda normalni plugin na mastru.
HW ekvalizery. Ty extra cisty stojej obrovsky penize a stejne maj svoji barvu.
Existujou DSP korekcni reseni. Lowendovej bude treba ikmultimedia arc2, coz je plugin kterej ti zmeri mistnost ve vice bodech a pak z toho vytvori korekcni profil, kterej aplikuje. Myslim ze Brooklyn s tim ma zkusenosti nejaky.
A drazsi HW reseni (samozrejme stale digital) znam Trinnov Optimizer. To tu a tam pouzivaj i nektery mastering lidi. Ale vzdycky to ma svoje nevyhody...
Co takhle pekny sluchatka na kontrolu? Pred casem jsem si koupil sony MDR 7520 a ocenuju jejich konzistentni rovnost/presnost od 40 do 1000hz (i nahore nejsou zly, jen ten spodek je pro me zasadnejsi).
HW ekvalizery. Ty extra cisty stojej obrovsky penize a stejne maj svoji barvu.
Existujou DSP korekcni reseni. Lowendovej bude treba ikmultimedia arc2, coz je plugin kterej ti zmeri mistnost ve vice bodech a pak z toho vytvori korekcni profil, kterej aplikuje. Myslim ze Brooklyn s tim ma zkusenosti nejaky.
A drazsi HW reseni (samozrejme stale digital) znam Trinnov Optimizer. To tu a tam pouzivaj i nektery mastering lidi. Ale vzdycky to ma svoje nevyhody...
Co takhle pekny sluchatka na kontrolu? Pred casem jsem si koupil sony MDR 7520 a ocenuju jejich konzistentni rovnost/presnost od 40 do 1000hz (i nahore nejsou zly, jen ten spodek je pro me zasadnejsi).
Jasny patral jsem celou noc po mecem - nakonec se mi povedlo neceho se zbavit na eq co ma v sobe motu karta. Ale je to jen provizorni reseni.Premyslim jeste nad Hafo basstrap nebo Vari Bass od vicoustic. Ze bych zkusil jeste neco pridat do mistnosti. Taky jsem na zkousku poridil subak. Ale jak zjistuju, tak rozmer mistnosti je natolik limitujici vec, ze zkratka se asi neda dosahnout rovnyho zvuku basech a vzdycky to bude spis pocitove a naucit se tu mistnost a hodne porovnavat.. Paradoxne v mym pokojiku o stejne velikosti, ktery mel jen dve valendy a rohovou vestavenou skrin, tak jsem mel daleko min problemu s basou nez ted kdyz mam prazdnku mistnost plnou akustickejch pravku vcetne corner basstrapu a monitorech umistenych na stojanech s antivibracnimampodlozkama apod. Zbytek je samozrejme lepsi.. echo mistnosti, stereoobraz a stredni a vyssi pasmo, ale basy to je vecnej problem.
Mistnost neprekonas jen tak, zkus este hejbat pozici monitoru. V malejch mistnostech s velkou pravdepodobnosti budou hrat nejrovnejc narazeny co nejbliz ke zdi. Profi akustika zabira hodne prostoru, treba zadni basovy pasti bejvaj metr hluboky a tak... a i v takovejch mistnostech lidi radi zkontrolujou veci na dobrejch sluchatkach.
Jojo ja sem musel otocit o 90stupnu celou mistnost + narazit vse skoro az na zed pak uz je tam absorber. Jeste me zajima - tim, ze se basy siri vsesmerove a kumulujou se nejvic v rohach a u zdi, tak jestli je jedno do jakych rohu dam dalsi material.. tzn. tim, ze jim seberu vic energie jak by celkove v cele mistnosti meli dojit k tomu, ze tam bude min energie v basech.
Sorry ze se do toho pletu, na korekci problemu frekvencni odezvy mistonsti je pro pouziti EQ velky NENE. Pokud resis jen urcite nizke frekvence (jak jsi psal) tak se podivej na netu na Bass Tunable Helmholtz Resonator. Jsou dost drahy ale resi prave tvuj problem. Daji se samozrejme i postavit ale je to dost pracne a zaruka ze se trefis je 50/50. Zalezi na tom co preferujes. Tady je jeden link na predstavu co zrejme potrebujes. http://arqen.com/store/vicoustic-vari-b ... resonator/
To je asi vse, ber to jen jako muj amatersky nazor.
To je asi vse, ber to jen jako muj amatersky nazor.
Jasne po tom koukam. EQ si zkousim ale nedela to uplne to, co sem myslel :c))
S helmholzema opatrne, to je vyssi divci si davat do mistnosti nejaky uzce orientovany prvky. Na prvni pohled to muze vypadat jako dobrej napad, huci mi tam ta frekvence, takze na ni zautocim a tim se to vyresi. Se samodomo akustikou je dobry zustat spis u sirokopasmovejch reseni. Totiz ty boule a diry vznikaj tak ze se odrazeny vlny potkavaj s primejma. V miste poslechu mozna muze byt boule na 120hz, ale o metr dozadu to bude uplne jinak a to ze das helmholtz do rohu aby pohlcoval 120hz vubec nevyresi problem kterej spociva v kombinaci odrazu od celni steny s primym... to vyresi nejvic geometrie nebo treba to prirazeni beden na stenu, kdy se zvednou basy celkove bez interference no a nebo zruseni odrazu basu celni steny (coz vezme hodne mista). Tj kdyz nevis cim je ta boule zpusobena, tak neni dobry se poustet do chirurgie.
Vseobecne cpani rockwoolu do vsech dostupnejch rohu je dobra strategie pro DIY. A nejdulezitejsim cilem je zamezit dlouhymu dozvuku basu, s tim ze nechces mit v mistnosti zadny zasadni anomalie jako vyrazne kratsi dozvuk na nejakejch frekvencich a vyrazne delsi na jinejch. Ideal je mirne rostouci dylka dozneni plynule smerem k basum.
Vseobecne cpani rockwoolu do vsech dostupnejch rohu je dobra strategie pro DIY. A nejdulezitejsim cilem je zamezit dlouhymu dozvuku basu, s tim ze nechces mit v mistnosti zadny zasadni anomalie jako vyrazne kratsi dozvuk na nejakejch frekvencich a vyrazne delsi na jinejch. Ideal je mirne rostouci dylka dozneni plynule smerem k basum.
-
- Profesionál
tohle ma (jako jedinej) testimonijaal od boba katze, treba to neco znamena...
http://www.audiovero.de/en/index.php
arc2 obcas zapnu na 'novej pohled na vec', ale uz mam mistnost v takovym stavu, ze si tim spis skodim. nicmene to audiovero bych rad zkusil.
http://www.audiovero.de/en/index.php
arc2 obcas zapnu na 'novej pohled na vec', ale uz mam mistnost v takovym stavu, ze si tim spis skodim. nicmene to audiovero bych rad zkusil.
Vim neni to vcerejsi tema ale za predpokladu, ze je mistnost rozumne vytlumena, grafickej ekvalizer pomuze hodne.
Lepsi trochu barvy nez 10dB propad na basech. Koneckoncu barveni neni u grafickejch eq ucelem tedy jestli to trochu zabarvi, je to jen trochu.
Mne to s poslechem udelalo divy a bez toho si uz zivot nedokazu predstavit.
Rezonanci to sice nezastavi, ale potlaceni aspon psychicky pomuze.
Jinak rezonance je resitelna obtizne a pod 200hz to kus molitanu nespravi. Je to vlastne soucet odrazu, tedy je potreba zkusit eliminovat ty odrazy.
Chce to ale velky a tezky veci jako treba kus polstrovany obyvaci sedacky a postavit na vejsku apod.
Lepsi trochu barvy nez 10dB propad na basech. Koneckoncu barveni neni u grafickejch eq ucelem tedy jestli to trochu zabarvi, je to jen trochu.
Mne to s poslechem udelalo divy a bez toho si uz zivot nedokazu predstavit.
Rezonanci to sice nezastavi, ale potlaceni aspon psychicky pomuze.
Jinak rezonance je resitelna obtizne a pod 200hz to kus molitanu nespravi. Je to vlastne soucet odrazu, tedy je potreba zkusit eliminovat ty odrazy.
Chce to ale velky a tezky veci jako treba kus polstrovany obyvaci sedacky a postavit na vejsku apod.
No ono to neni sranda. Hlavne kdyz mas malou mistnost. Ja jsem si naivne myslel, ze do rohu nacpu basstrapy, a zbytek absorbery zrcatkovou metodou. Sice to na stredy, vejsky zabira logicky.. ale basstrapy v rohach podle me nedelaj skoro nic. Resil jsem tedy wall bounce, prirazeni beden a zmenu pozice poslechu, pak jsem nakonec uplne otocil poslech. Normalne ve vsech studiich vetsinou vidite, ze stul je na kratsi strane mistnosti, jenze u me to zpusobovalo to, ze sem ve finale sedel presne uprostred mistnosti a navic na basech jsem mel velke propady a jak znamo propady a diry tezko kompenzovat, takze jsem otocil pozici o 90stupnu a mam vse na delsi strane, ale v basech je to mnohem vyrovnanejsi. Za sebe jsem misto klasickyho absorberu koupil udajny basstrap absorber, ktery je asi tusim 3x tak tlusty jako klasicke absorbery, ale porad tam jsou resonance na urcity frekvenci a ta vyssi je vylozene neprijemna. Takze mam proto jeste druhej par beden, mensich se subwooferem a hraje to jinak nez 8" bedna. Ale je to takove polovicate reseni. Jenze v male mistnosti delat nejaky geometricky zmeny atd., tak to se uplne neda. Navic v klasickym pokoji v panelaku te limituje i okno, dvere, topeni. Pokud tu nezustanu a prestehuju se, tak budu zase resit odznova. Akusticky materialy me zustanou, jsou vesene na zed jako obraz a navic bych si tam troufl i treba jine reseni tzn. spis stavebni upravu. Ale takhle je to vcelku problem tam neco vetsiho vymyslet. Od te doby, co jsem to nejak tam DYI upravil, tak jsem si precetl par dalsich clanku a hlavne si znova ctu od nuly knizku od Seinera (ten cesky preklad mixovani v domacim studiu) a tam sem se zase neco navic docetl. Zil jsem v dojmu, ze abych neco udelal s basama hlavne tou nejnizjsi frekvenci, tak musim mit hodne tlusty absorber (1/4 vlny alespon a pri delce vlny na nizkych frekvencich to jde do metrů...) ale docetl jsem se i to, ze nejde jen o tloustku, ale i hodne o typ materialu, ze na basy jsou dobre tezsi, hutnejsi absorbcni materialy. Do difuzoru a rezonatoru bych se zatim urcite sam nepoustel. Taky bych dost uvazoval o nejakym profi mereni. Jedna vec je, ze se clovek neco nauci a neco usetri, ale druha vec je ta, ze chce hlavne delat hudbu a zvuk a ne resit do nekonecna techniku, akustiku, bedny atd. Pak zjisti, ze vetsinu casu stravi resenim tehle veci a vubec se pak nevenuje samotny hudbe. Takze tod nejake poznatky s odstupem casu.
No a používáš ten ekvalizer v racku?
Nepouzivam, bojim se, aby mi to nezmrsilo signalovou cestu a navic otazka jak to zabere na prubeh... tzn. waterfalll kdyz si vygenerujes, tak jaky to bude mit vliv. Navic nejaky laciny od Uliho si myslim, ze by mel na zvuk vliv... a pak uz to je asi ranec predpokladam. Dat 40k do eq, tak mozna zauvazuju nad prodejem vsech beden a koupi dynaudio air s korekci mistnosti.