Co za hračku jste si koupili v roce 2025 a nebo plánujete koupit v roce 2026 a netýká se hudby?

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
tony9

Co za hračku jste si koupili v roce 2025 a nebo plánujete koupit v roce 2026 a netýká se hudby?

Příspěvek od tony9 »

Já natáčím videa a taky fotím. Už jsem myslel, že mě posune pouze nějaký parťák do týmu, ale nakonec jsem přišel na to, že super věc na foto i video je kalibrace monitoru.

Řešil jsem to s ChatGPT a teď momentálně mně zajímá tahle kalibrační sonda: https://www.fotoskoda.cz/datacolor-spyd ... cni-sonda/

Čekám, kdyby byla u Foto Škoda nějaká sleva.

MDudas

Re: Co za hračku jste si koupili v roce 2025 a nebo plánujete koupit v roce 2026 a netýká se hudby?

Příspěvek od MDudas »

Neoplati sa. Lepsia investicia je kupit lepsi LCD display. Taketo hracky ti pridaju na beznom slusnom LCD tak 1% presnosti a aj to musis vediet, co od toho cakas.

Kalibracia ti de facto dokaze len nastavit pomer RGB kanalov a strednu hodnotu (mozno jas a teplotu bielej), a toto maju uz stredne dobre LCD pomerne dobre vyriesene.

Cela tato problematika je hodne zlozita. Neviem, do akej miery sa v tom orientujes - aby si nekupil zbytocnost.
Kalibracia je iba 1/3 casti. Dalsou je farebny profil displeja a dalsou je "simulacia" - t.j. aky farebny priestor vlastne chces zobrazovat.
sRGB, Adobe RGB ? Video ma dnes uplne ine priestory. Mohuzial to Windows a vyrobcovia HW tak desne schovavaju, ze farebny management dnes je black-box.

biscuit

Re: Co za hračku jste si koupili v roce 2025 a nebo plánujete koupit v roce 2026 a netýká se hudby?

Příspěvek od biscuit »

Souhlas. Nejprve monitor, který umí ≈100 % sRGB (dneska není tak nákladné pořídit), potom kalibrace. A hlavně, člověka za displejem, který ví aspoň trochu co a jak a taky proč... Samozřejmě pomůže kalibrace i podřadnému displeji (z grafického hlediska), ale spoléhat se na to stejně nedá, protože tam chybí část i toho nejjednoduššího gamutu a o kvalitě gamma nemluvě. Běžnej displej neumí dobře ani stíny, ani světla, ani barvy (zase, bavíme se tady o nějakém refenčním podání) :-)

jackies

Příspěvek od jackies »

A pak to uvidí tak 1% lidí tak jak jsi zamýšlel kteří mají podobné zobrazovací zařízení a z toho procenta se to bude pár promile lidí líbit :wink: A v tisku ve finále všechno zprasí tiskárna :)

Já mám nějaký 32" 10 bit IPS AOC (4K myslím) tuším to bylo kolem 8.000.- a neumím říct že by to nějak nestačilo.
Ale můžu mít jiné nároky než ty.
muzikant

biscuit

Příspěvek od biscuit »

Tak to je bez debat, že tyhle věci se dělají a) pro profesionální výsledek a hlavně b) pro náš dobrý pocit. Já, přiznám se, moc neumím žít s nějakou výrazně kompromisní technikou - samozřejmě v úměrnosti k mým rozlišovacím schopnostem, což je vlastně imho alfa a omega všeho - víš, vidíš, potřebuješ vs. nevíš, nevidíš, nepotřebuješ.

tony9

Příspěvek od tony9 »

Moc vás zdravím, pánové, pokusím se to všechno shrnout a odpovědět.

Jde o to, že na každém monitoru, i tom nejdražším, se postupně hýbou barvy. Pouhým okem si toho nevšimneš, protože se tak děje velmi pomalu.
Další věc je, že každý monitor má trochu jiné podání barev a většinou si ho nastavujeme podle svých preferencí, což v důsledku znamená, že skoro na každém monitoru je jiné podání.

Já jsem poměrně nedávno zjistil, že i levné monitory se dají kalibrovat.

Co mně to přinese?
Přinese mně to jistotu v podání na mém monitoru. Takže to nechci udělat kvůli lidem, ale kvůli sobě, abych měl nějakou jistotu v nastavení.

Pokud vím, tak některé profi monitory, například Eizo, mají v sobě už zabudovanou sondu a kalibrují se automaticky. Nicméně já v dohledné době nechci jít do monitoru za několik desítek tisíc korun.

Tuhle investici do sondy vidím jako dlouhodobou, na několik let. A samozřejmě až budu vybírat další monitor, tak zohledním všechno, co budu v té době vědět.

Abych nezapomněl – chci kalibrovat do sRGB a mám úplně obyčejný monitor ASUS.

Profi monitory, pokud vím, mají jednu velkou výhodu mimo jiné v tom, že mají lehce dosažitelné ovládací prvky zepředu.

V minulosti jsem byl také maximalista, co se týče mašinek a softwaru. Nicméně časem jsem se naučil – a stále se učím – mašinky a software co nejlépe ovládat.
Trošku teď odbočím: to byste možná nevěřili, o kolik se posunou obyčejné housličky, když jim jenom vychytáte struny.

Hodně čerpám k fotografování od Honzy Rybáře, pak dost často sjíždím videa od Lukáše Fronka.

A nakonec vám sdílím video od Petera Brichty o kalibraci. Na Peterova videa se dívám také dost často. Jen pozor – on tam vlastně doporučuje levnou kalibrační sondu a ta umí jen pár základních věcí.

Chlapi, mějte se. Kdyby něco, tak komunikuju, a hlavně taky nahoďte nějaké hračky.

Tony

biscuit

Příspěvek od biscuit »

Integrovaná kalibrace je už jen taková blbůstka. Většina lidí stejně používá větší množství displejů a chce mít třeba kvalitní displej (zkalibrovanej samozřejmě) i na notebooku - na place i na cestách. Je to jako se vším, zvykneš si na nějakej standard a potom ho prostě potřebuješ všude, takže externí sonda je základ. Ale znova opakuju, jako první má význam investovat do displeje(ů) s alespoň pokrytým sRGB. A jestli si od toho nemůžeš pomoct a myslíš si, že tu sondu opravdu potřebuješ nejprve, tak potom hlavně koukej na něco, co je podporovaný různejma softama. Ono se může stát, že danej výrobce třeba skončí a pak oceníš, když se ten hardware nestane bezcennou starožitností. Já jsem to zažil s X-Rite - naštěstí to je jedna z nejvíc rozšířenejch sond a podporuje jí kde co (včetně fajn freeware DisplayCAL), takže můžu používat možná dalších deset let...

A hračky mimo hudbu? Co se počítá? Jenom technologický blbůstky, nebo třeba i čajové nádobí?

tony9

Příspěvek od tony9 »

biscuit: díky za aha moment. Příští rok chci jít do notebooku a kalibrace se bude hodit.

Tak samozřejmě technologické blbůstky se počítaji. To že si pořídí někdo třeba propisovačku sem dávat nemusí. Pokud teda nebu nějak extra, super. smart AI.
Čajové nádobí mě zajímá.

Ještě doplňuju, že v loni v lednu jsem si pořídil domácí pekárnu firmy ETA a je super. I když je to pekárna, tak se v ní dá dělat například jogurt, chutney a mnoho dalších věcí. Někdy v ní dělám třeba 3X do týdne.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

No tak když už tady bylo nakousnutý to focení taky trošku, tak já jsem si letos po dlouhé době dokoupil ještě něco, co mi chybělo - a to zoom širokáč. Doposud jsem měl jen pevnejch 14 mm a pak mohl pokračovat "až" na 24 mm na zoom univerzálu 24-70, nebo na pevným dokonce až 35 mm. Vybral jsem nakonec tenhle kompaktní 16-30 mm Tamron a jsem s ním moc spokojenej. Vzhledem k ceně k tomu asi nejde mít vůbec žádný připomínky.

No a k tomu čaji. Loni jsem objevil a pořídil futanashi konvičku. Což je jakýsi moderní pojetí konvičky bez pokličky z Tokoname. Okamžitě jsem si jí oblíbil a používám suverénně nejvíc. Je lehká, elegantně se s ní pracuje i nalívá, a i když to není klasická plně ruční práce a je předlisovaná a ručně jen dotvářená, tak má rozhodně i duši (i když takovou moderní japonskou - trošičku průmyslovou). Nejlepší je na sencha, ale dělám si v ní i čaje, které po zalití nevypadají jako špenát a lístky se k sobě nepřilepí (prostě při dokapávání a úplném překlopení zajístím vrch na moment dlaní). Protože jsem maniak, tak loni to byla ještě litrová Hario láhev na mizudashi (cold brew) a později ještě cestovní sada gaiwanu a šálků z titanu na osvěžení v přírodě :-)

jackies

Příspěvek od jackies »

Objektiv jsem ještě dal a pochopil, ale futanashi, Tokoname, sencha, Hario, mizudashi, gaiwanu je už moc :)
muzikant

biscuit

Příspěvek od biscuit »

Ty jo, myslel jsem, že Hario znají i kafíčkáři. Já teda taky samozřejmě mám rád i dobré kafe, ale svět čaje je daleko pestřejší. Zajímavé je, že i tady jsou to jen dva druhy rostliny s velkou převahou jednoho druhu, podobně jako u toho kávovníku.

tony9

Příspěvek od tony9 »

To čajové nádobí si budu googlit, je to pro mě španělská, teda pardon vlastně japonská vesnice.
Já si dávám ráno a večer hrnek zeleného čaje. Úplně obyčejného co k nám dodává Aphoteka.
Hrnky mám Nordic Eva Solo, ale vyměním je protože mají malou základnu a snadno se převrhnou.

V zásadě jsem ale kafíčkář. Mám kávovar od Philips a používám tuhle kávu https://www.kamikava.cz/k1-espresso-smes
Servis mám po rodičích.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

U toho čaje doporučuju se trochu dovzdělat. V případě kafe se to plošně docela zlepšilo od dob, kdy se u nás dělal téměř výhradně ten prokletej českej turek z šílené suroviny. Ale v případě čaje si většina lidí pořád vybavuje nějakej podivnej pytlíček skoro stejně jako za toho bolševika. Přitom jsme určitým způsobem čajová velmoc (navzdory tomu, že se u nás čaj nepěstuje, ani jsme neměli žádnou kolonii). Díky tomu se tady dají sehnat opravdové pecky. Trošku stinnou stránkou pro mě je, že velká skupina lidí kolem čaje jsou pošahaní ezouši. Ale za to čaj jako takový prostě nemůže :-)
Život je příliš krátkej na to, abyste pili výluh z nějakýho pytlíku, věřte mi ;-)

tony9

Příspěvek od tony9 »

Ti ezouši mně vadí ne jen kolem čaje.

Nicméně po těch létech na Audiozone, vám na sebe prásknu, že jsem katolík.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

Já to ani nemyslel tak, jako že mi vadí. A priori mi nevadí ani ezouši, ani katolíci. Dokud se tedy nezačnou projevovat jako vyložení blbci nebo manipulátoři - což neplatí jen o těhle dvou skupinách lidí, ale úplně o všech :-)

Co otočit list od duchovna zpátky ke konzumu? :mrgreen:
Dříve jsem hodně toužil po lávové lampě. Od malička mě fascinovaly. Jenže mi vadilo, že se to voskové médium časem začne rozpadat a taky jsem byl vždycky nespokojenej s tím, že má jedna lampa jenom jeden vzhled a mně se vždycky nejvíc líbilo, když jich bylo v prostoru víc různých, což by zase v mém malém bytečku vypadalo úchylně :-) Čas to možná vyřešil, zítra by mi snad mohlo dorazit toto:
Obrázek

Tak uvidíme, jestli to bude mít aspoň trochu z ducha klasické lávovky :-)

Odpovědět