Dotaz pre odbornika v PC grafike

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Uživatelský avatar
bassline
Příspěvky: 2737
Registrován: 22 zář 2005 16:21

Dotaz pre odbornika v PC grafike

Příspěvek od bassline »

Ktory graficky soft (freeware/funkcne demo) umoznuje vlozit do GIF89a suboru plain text extension/block ?

Zatial som sa nedopracoval k tejto informacii, mozno niekto z miestnych bude vediet...

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6603
Registrován: 12 led 2005 22:43

Re: Dotaz pre odbornika v PC grafike

Příspěvek od Kermitak »

Nejsem odbornik na grafiku a treba ti nekdo poradi neco lepsiho, ale jako nouzovka:
1) zkusil bych se mrknout, jestli to nezvladne imagemagick
2) Tady http://www.onicos.com/staff/iz/formats/gif.html a tady http://www.matthewflickinger.com/lab/wh ... _bytes.asp je pekne popsana struktura GIFu, takze bych to v nouzi oeditoval primo v hexa editoru, nebo si na to nejakej jednoduchej editor napsal (nebo nechal napsat).

Uživatelský avatar
bassline
Příspěvky: 2737
Registrován: 22 zář 2005 16:21

Re: Dotaz pre odbornika v PC grafike

Příspěvek od bassline »

Kermit: Ano, tie stranky co si pastol som si uz prestudoval a presne som sa chcel vyhnut binary editacie suboru, tak preto zistujem ci neexistuje nejaka utilita ktora to zvladne.
Ale dik za odpoved :)

Inac kludne by mi stacilo iba vlastnit subor, ktory ten block v sebe uz obsahuje. Potrebujem len otestovat ci mi to GD funkcia v PHP pri ulozeni resource stripuje alebo nie...Ale obavam sa ze asi nie, kedze to ma sluzit pre render grafiky...

PS: Skusim pozriet ten Imagemagick. Narazil som par dni dozadu na neho v suvislosti s API extension pre PHP a z tohto mi vpodstate plynie dalsia ale nesuvisiaca otazka ohladne PHP:

- Mate niekto skusenosti s ImageMagick extension pre PHP ?
Chcel by som to pouzit pre spracovanie BMP a TIFF obrazkov, ale obavam sa ze podpora ceskych hostingov pre tuto extension bude asi nulova :(...
Naposledy upravil(a) bassline dne 14 úno 2014 15:17, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 13813
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: Dotaz pre odbornika v PC grafike

Příspěvek od dendy »

ak pises kod pre standardne hostingy, radsej sa orientuj vyhradne na PHP GD kniznicu http://www.php.net/manual/en/book.image.php (je celkom silna - sice je pomala ale to ta nemusi az tak trapit pokym nejdes robit web s tisicmi visitov za minutu) .. na veci ako ImageMagick zabudni, to ti 80% hostingov nebude ochotne naisntalovat


my sme vo firme prve 2-3 roky ficali na GDlib.. az zala rast zataz, presli sme na imagemagic .. nakoniec nam ani ten nestacil tak sme si cele spraovanie grafiky nakodili sami v jave :-)

Uživatelský avatar
bassline
Příspěvky: 2737
Registrován: 22 zář 2005 16:21

Re: Dotaz pre odbornika v PC grafike

Příspěvek od bassline »

dendy: medzitym som este upravil moj prispevok ked si vlozil ten svoj :)

Uživatelský avatar
charonme
Příspěvky: 1261
Registrován: 01 říj 2008 09:26

Re: Dotaz pre odbornika v PC grafike

Příspěvek od charonme »

taketo nieco myslis?
Obrázek
skusal som v gimp 2.8, funguje to

skusal si toto? http://www.imagemagick.org/script/comma ... hp#comment
Naposledy upravil(a) charonme dne 14 úno 2014 15:32, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
bassline
Příspěvky: 2737
Registrován: 22 zář 2005 16:21

Re: Dotaz pre odbornika v PC grafike

Příspěvek od bassline »

Ako prvy som samozrejme skusal GIMP, ale ja tam nikde nevidim moznost vlozit ten plain text extension/block pre GIF subor.

Uživatelský avatar
charonme
Příspěvky: 1261
Registrován: 01 říj 2008 09:26

Re: Dotaz pre odbornika v PC grafike

Příspěvek od charonme »

aku mas verziu? daj screenshot ako to vyzera ked das ulozit nieco ako gif. pozor musis napisat meno suboru bodka gif a potvrdit a az vtedy to vie ze chces ukladat gif a zobrazi ti tamtie optiony

jackies

Re: Dotaz pre odbornika v PC grafike

Příspěvek od jackies »

nepřeji si zveřejnit můj příspěvek
Naposledy upravil(a) jackies dne 18 úno 2014 18:07, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
bassline
Příspěvky: 2737
Registrován: 22 zář 2005 16:21

Re: Dotaz pre odbornika v PC grafike

Příspěvek od bassline »

charonme píše:aku mas verziu? daj screenshot ako to vyzera ked das ulozit nieco ako gif. pozor musis napisat meno suboru bodka gif a potvrdit a az vtedy to vie ze chces ukladat gif a zobrazi ti tamtie optiony
Asi sa nerozumieme. Ja nemam na mysli comment extensions , ale plain text extensions blok v GIF subore...

No nic, asi sa budem musiet popasovat s tou binary editaciou aby som mal taky GIF pre testovanie...zatial som nenasiel ziadny software ktory tie metadata vie do GIFu jednoducho vlozit...

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 13813
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: Dotaz pre odbornika v PC grafike

Příspěvek od dendy »

Pockaj ale aby som to teda cele pochopil.. ty sa teda primarne pytas v akom softe si vyrobit GIF ktory obsahuje plain text extensions blok, koli tomu aby si potom mohol testovat pracu s tym v raci PHP ?? Cize tebe ide len o to ze si potrebujes nejak vyrobit takyto gif za ucelmi testovania ?

Uživatelský avatar
bassline
Příspěvky: 2737
Registrován: 22 zář 2005 16:21

Re: Dotaz pre odbornika v PC grafike

Příspěvek od bassline »

dendy: Ano.

Ak som dobre pochopil, tak GIF subor moze obsahovat 2 typy metadat s plain text v ASCII:

- comment extensions
- plain text extensions

Ak do tejto casti GIFu niekto vlozi nejaky neziadany PHP, JS alebo iny skript moze to byt prva/zaciatocna cesta ako sa pokusit o nejaku nadvladu nad cudzim webserverom pokial poskytujes verejny upload.
Takze na webserveri si ponecham iba obrazky ktore zprocesujem cez GD funkcie, ktore orezu(teda by mali, testujem to) povodne metadata zo suboru a vytvoria iba cisty image resource. Ten potom ulozim namiesto povodneho obrazku. Ak sa teda v metadata objavi nejaky neziadany skript, procesovanim cez GD sa ho zbavim. A to je prave otazka ohladne plain text extension meta data v GIF subore. Chcem vediet, ci to GD funkcia z povodneho suboru oreze alebo nie. Kedze tie metada maju sluzit pre render grafiky, tak tipujem ze sa to ponecha ako sucast. To prave potrebujem otestovat s nejakym GIF ktory to v sebe ma. Na zaklade tohto zistenia budem nasledne uvazovat o dalsej validacii GIF suboru pre tento typ metadat, ak bude treba...

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 22150
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Dotaz pre odbornika v PC grafike

Příspěvek od Pytkin »

bassline : ako sa da potom ten php kod spustis z toho gifu ?

Uživatelský avatar
bassline
Příspěvky: 2737
Registrován: 22 zář 2005 16:21

Re: Dotaz pre odbornika v PC grafike

Příspěvek od bassline »

No napriklad tak, ze si nechas upload folder priamo vo www roote, PHP interpreter ma nastavene handlovanie suborov s dvoma bodkami a subor nepremenujes...Ale urcite je vela dalsich sposobov ako by sa k takemu skrytemu kodu dalo dostat, takze preventivne to chcem pred ulozenim odstranit z upload suborov :)

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 13813
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: Dotaz pre odbornika v PC grafike

Příspěvek od dendy »

no prave az tak vela sposobov ako to spustit nieje :-) spravne nakonfigurovany web server vykona php kod len v suboroch .php (pripadne phtml) ... takze aj keby si mal gif v ktorom je php kod, ked das <img src="subor.gif"> nic sa nedeje ... toto bol problem tak 8-10 rokov dozadu, v temnych dobach PHP, ked aj kopa hosting serverov mala uplne naprd security.. dnes uz nie...

pokial nemas niekde v kode nemas prasarny ako require "subor.gif" tak si zbytocne komplikujes pracu... neuploaduj subory do www rootu (to je sialene), nerequiruj priamo gif/png/jpg subpry, uploadnuty subor si otestuj cez getimagesize() pripadne cez fileinfo (http://www.php.net/manual/en/ref.fileinfo.php) - kazda robota nad ramec tohto si zbytocne komplikujes pracu...

hlavne si davaj pozor na SQL a XSS injecty z GET/POST dat, tam je 99% chyb ktore realne skusaju ludia ked chcu hacknut web...

inak k tvojej otazke - otvor gif v GIMPe, napis si php,kod ako komment k obrazku a sejvni ... ale hovorim - zbytocne riesis veci ktore nie su issue...

a btw. samozrejme kazde procesovnie ce gdlib, aj ked len vytvorismsubor a hned ho sejvnes ci posles do browsera, tieto metadata samozrejme odpali...

Odpovědět