Tlumení zvuku z teplovzdušných rozvodů z krbu
Tlumení zvuku z teplovzdušných rozvodů z krbu
Zdravím, please, nemáte někdo zkušenosti s teplovzdušným rozvodem z krbu do celého domu za pomocí vestavěného ventilátoru? Jde mi především o zvukovou stránku věci (... ). Rozvody jsem udělal, zapojil a na zkoušku samozřejmě zatopil. Systém funguje dobře až na hluk, který se tvoří na vyústěních hadic do jednotlivých pokojů. Samotný ventilátor je kupodivu (na plný výkon) daleko míň hlučný, než jsem předpokládal (udávají 65dB), nicméně vzduch vycházející do pokojů je hlučný na můj vkus příliš. Dospěl jsem k závěru, že aluminiové, izolované, potrubí by se nemělo rozpínat úplně (v zabaleném stavu z obchodu má 1m, po rozbalení lze potrubí roztáhnout na 10m), ale třeba jen na délku 5m, aby se vzduch i zvuk procházející skrz lámal o vnitřní vrásnění hadice. Já ji roztáhl úplně a zvuk asi doslova klouže skrz potrubí po celém domě, jelikož nemá uvnitř do čeho narážet. Hadice pro představu viz. obrázekDotaz zní - myslíte, že smrštění potrubí pomůže? (já jo)A nevíte náhodou, jestli existuje speciální tlumič pro tyto účely? Já nic nenašel. Všechny tlumiče zvládnou teplotu cca 50'C , což je nepoužitelné. Popř. víte jak jinak z toho vybruslit? Díky..
Ok, snad se můj popis dá pochopit. Re: Tlumení zvuku z teplovzdušných rozvodů z krbu
muj laickej nazor je, ze predstava o klouzani zvuku uvnitr hadice je dost divotvorna - zvuk prece nemuze klouzat cim vic bude vnitrek hadice hladkej, tim lip bude prochazet ohratej vzduch a tim min se zvuk bude uvnitr lamat. celej problem ale myslim spociva spis v tom, ze hadice rezonuje a zesiluje, nebo spis prenasi v urcite casti spektra zvuky do ni vstupujici (vlastni proudeni vzduchu, hluk ventilatoru). popravde moc nerozumim tomu, proc jsou zapotrebi ventilatory. snad jen jestli je privod vzduchu nedostatecny... nebo by snad ohraty vzduch mel tendence unikat privodem?
Re: Tlumení zvuku z teplovzdušných rozvodů z krbu
Ventilátory jsou potřeba u složitějších, větších rozvodů. Běžná věc, bez nich to nejde. (pouze u malých domků, kdy krb je uprostřed domu a rozvody jsou krátké..) Hadice rezonovat teoreticky může, ale sama o sobě není úplně lehká a navíc je obalená izolací ala Isover..
ja to napsal blbe, ono nejde o rezonanci, tedy rozkmitani a prenaseni toho zvuku mimo rouru pres jeji stenu, ale spis o prenos zvuku vnitrkem. vnitrek funguje jako zvukovod. zkus do zhasnuteho krbu strcit nejaky zdroj zvuku, myslim, ze to v pokojich uslysis docela dobre a mozna jeste vic, kdyz bude vzduch do pokoju proudit popohanenej treba tim ventilatorem. je to teda moje teorie od stolu a nemusi to bejt pravda samozrejme jen se snazim premejslet s tebou
ok, ale ten problém jsem nastínil už v mém úvodním příspěvku.. Jde mi o to, jak to pořešit.
- ReaktoplazmAR
vypínač na ventilátor(y).. ked chceš ticho tak vypnút, inak zapnutý..
no jelikoz jako medium k prenosu tepla pouzivas vzduch, je tezko resitelne zabranit pruchodu zvuku/hluku. zkousel si otvory ucpat necim, co by ten hluk mohlo odizolovat, i vzduch samozrejme? pomaha to? nedovedu si ale predstavit otvory utesnit a spolehat na prenos tepla pomoci teplovodiveho materialu, ktery bude zaroven zvukovym izolantem - vedlo by to asi k velkym ztratam, zpomaleni vyhrivani, velke setrvacnosti (rozehraty teplovodic/radiator).
proste si myslim, ze krom vypnuti ventilatoru se toho opravdu moc jednoducheho vymyslet neda.
proste si myslim, ze krom vypnuti ventilatoru se toho opravdu moc jednoducheho vymyslet neda.
- ReaktoplazmAR
upchávat by som to asi neskúšal z bezpečnostných dovodov.. ale imho ked by ten vzduch nebol hnaný ventilátorom tak ten hluk by bol zanedbatelný..
máme rozvody z krbu (pasívne, bez ventilátorov) po celom 2-poschodovom dome a je to absolutne tiché.. ked je to potrubie moc členité tak ventilátory treba, ale imho neni nutné aby stále išli pokial sú plášte krbu, krbová vložka a nasávanie spravené ok a pokial sú tam neni niekde opašné spády..
máme rozvody z krbu (pasívne, bez ventilátorov) po celom 2-poschodovom dome a je to absolutne tiché.. ked je to potrubie moc členité tak ventilátory treba, ale imho neni nutné aby stále išli pokial sú plášte krbu, krbová vložka a nasávanie spravené ok a pokial sú tam neni niekde opašné spády..
Taky myslím, že zde moc možností není. Pouze to eliminovat. Pokusím se, ale asi příští rok, (ještě jsem to neuzavřel do podlahy) ty hadice smrsknout a dokoupit chybějící metry. Výjde to na víc, ale myslím, že by to mohlo pomoci. Našel jsem i na netu řešení jednoho týpka, který si udělal vlastní tlumič hned za ventilátorem a to trubku o průměru cca 2,5x větší než průměr hadice, cca 1m dlouhou, z pozink plechu, do které vsadil dva aluminiové disky, každý do jedné třetiny délky trubice - s mnoha 5 cm otvory po celé ploše disku. Prý to funguje bezvadně.
To video je zajímavý pokus, nicméně průměr hadice vs. tlak vzduchu je zde v uplně jiném poměru. Navíc jí musí mít asi zahnutou, jinak by to ten zvuk nevydalo. V té hadici rezonuje samotný vzduch, né materiál si myslím..
jj, ale dal jsem to jen pro zajimavost. nevim jestli si nekdy slysel jak dokaze hucet komin - asi urcite... a ten je vetsinou uplne rovnej. jinak ten tlumic co si popsal, to by fungovat urcite mohlo - dost mi to pripomina tlumice vyfuku aut.
https://www.google.com/search?safe=off& ... Yb_GugOnz4
http://conawaymotors.com/how-does-a-muf ... arlington/
https://www.google.com/search?safe=off& ... Yb_GugOnz4
http://conawaymotors.com/how-does-a-muf ... arlington/
Uber plyn ... Huci to narazom vzduchu na kazdu hranu a nerovnost. Aj mriezka prieduchu Ti moze hucat. Tazko sa toho zbavis z dovodov, ktore tu boli spomenute. Najednoduchsie riesenie je spomalit tok vzduchu - spomalit ventilator. Na normalne postaveny dom Ti staci uplne slaby prud vzduchu.
Ak je to hlavne kurenie (co nepredpokladam), tak budes musiet vnutri v rozvodoch vyregulovat prietoky tak, aby sa Ti vzduch dostaval aj do vzdialenejsich miestnosti.
Nech sa dari...
Ak je to hlavne kurenie (co nepredpokladam), tak budes musiet vnutri v rozvodoch vyregulovat prietoky tak, aby sa Ti vzduch dostaval aj do vzdialenejsich miestnosti.
Nech sa dari...
jj, dík za odkazy. Zdá se že řešení visí ve vzduchu ...
MDudas: Jasan.., ono to určitě nepojede na full ceres, zkoušel jsem to na full, jelikož jsem ještě nezapojil do obvodu regulátor otáček ventilátoru. Máš zcela recht, že právě ta mřížka umí dělat pěkný bordel taky. Ale i tak bych to celé nejraději ztlumil, co to jenom půjde ..