Vektorova grafika - vyzna sa niekto ?
Vektorova grafika - vyzna sa niekto ?
Potreboval by som zistit, ako uzavrety tvar v ramci ineho uzavreteho tvaru je mozne vymazat, tak aby po nom ostala 'diera'. Dieru tam chcem mat preto aby tam ostala transparentna oblast (bez pozadia).
V rasteri to ide jednoducho urobit cez nastroj magicka hulka a zmazanim oblasti. Ostane tam pozadie. Vektor pracuje ale uplne inak a zatial sa mi nepodarilo prist na to, ako to je mozne docielit...
V prilohe je konkretna ukazka. Potrebujem aby ta sipka v kruhu bola transparentna oblast.
Dik
V rasteri to ide jednoducho urobit cez nastroj magicka hulka a zmazanim oblasti. Ostane tam pozadie. Vektor pracuje ale uplne inak a zatial sa mi nepodarilo prist na to, ako to je mozne docielit...
V prilohe je konkretna ukazka. Potrebujem aby ta sipka v kruhu bola transparentna oblast.
Dik
- Přílohy
-
Re: Vektorova grafika - vyzna sa niekto ?
Ak robis v illustratore, tam je to uplne jednoduche:
- Compound Path je nedestruktivne - skombinuje dva objekty, kde jeden je vyrezom do druheho (zalezi, ako su zoradene nad sebou)
- paletka Pathfinder robi toho este ovela viac...
Precitaj si:
http://help.adobe.com/en_US/illustrator ... 6462a.html
- Compound Path je nedestruktivne - skombinuje dva objekty, kde jeden je vyrezom do druheho (zalezi, ako su zoradene nad sebou)
- paletka Pathfinder robi toho este ovela viac...
Precitaj si:
http://help.adobe.com/en_US/illustrator ... 6462a.html
mj, to patri i do kategorii maskovani, tedy Layer, Vector and Clipping Mask...
zalezi vzdy na tom, co ma byt vysledkem...
zalezi vzdy na tom, co ma byt vysledkem...
my recent channel https://www.youtube.com/playlist?list=P ... Hn7Qs-kECD
hlavne kazdy program to ma asi trosku inak .. najlepsie by bolo povedat , v com to bassline robi ..
Přesně tak. Ale obecně by se dalo říci, že spojení těch dvou křivek by měla fungovat vždy a všude; jen je otázka, jak to ten který program udělá (příkazy).
P.
P.
Robim v Inkscape. Su tam funkcie pre paths, ale zatial som neprisiel na to ako to pouzit pre pozadovany efekt...
Inak ten symbol - to telo sipky nie je uzavrety tvar, ale iba krivka s tucnym okrajom.
Inak ten symbol - to telo sipky nie je uzavrety tvar, ale iba krivka s tucnym okrajom.
- Přílohy
-
ved tam mas "stroke to path", a potom si oznacis aj ten kruh a najdes "Compound Path"...
EDIT:
Tak uz som na to prisiel
Snad som postupoval spravne:
Sipka sa skladala z dvoch objektov - uzavrety tvar(hlavicka) a tucna krivka (telo). Telo som prekonvertoval cez Stroke to Path na uzavrety tvar a skombinoval som to cez Union s druhym uzavretym tvarom (hlavicka sipky). Sipku som teda zmenil na jeden celistvy objekt - uzavrety tvar. Nasledne bolo mozne oznacit kruh + spiku a cez Difference vyseknut do kruhu dieru.
Diky za podnety
Tak uz som na to prisiel

Snad som postupoval spravne:
Sipka sa skladala z dvoch objektov - uzavrety tvar(hlavicka) a tucna krivka (telo). Telo som prekonvertoval cez Stroke to Path na uzavrety tvar a skombinoval som to cez Union s druhym uzavretym tvarom (hlavicka sipky). Sipku som teda zmenil na jeden celistvy objekt - uzavrety tvar. Nasledne bolo mozne oznacit kruh + spiku a cez Difference vyseknut do kruhu dieru.
Diky za podnety

Jj uz som na to medzitym prisiel, vid. moj predosly prispevok.hombrefeo píše:ved tam mas "stroke to path"
Az teraz som si uvedomil logiku toho ako treba postupovat

Akurat ma napadla este jedna vec.
Tym ze som prekonvertoval telo sipky z tucnej ciary na uzavrety objekt som stratil flexibilitu v editacii sipky. V pripade zmeny tvaru tela sipky to uz pojde len cez posuvanie bodov v ramci celeho tvaru, namiesto povodnej editacie iba tucnej krivky. Jedina moznost je asi nechat tu povodnu verziu sipky a v pripade zmeny tvaru to aplikovat na nej a po zmene urobit znova cely proces vyrezu do kruhu....hmm
Tym ze som prekonvertoval telo sipky z tucnej ciary na uzavrety objekt som stratil flexibilitu v editacii sipky. V pripade zmeny tvaru tela sipky to uz pojde len cez posuvanie bodov v ramci celeho tvaru, namiesto povodnej editacie iba tucnej krivky. Jedina moznost je asi nechat tu povodnu verziu sipky a v pripade zmeny tvaru to aplikovat na nej a po zmene urobit znova cely proces vyrezu do kruhu....hmm
velmi spravne, vektorove cesty su vrtkave, casto ich treba opravovat, aby nezarastly travou a bodlakom... 

Tak tak. Ale to není - řekněme - nedokonalost, tak to prostě je
jakmile změníš charakter objektu, už se na něj nedá aplikovat několik věcí, ale naopak s ním zase můžeš dělat spoustu jiného....
P.

P.
Este mam problem so zmensovanim obrazku...pri malych rozmeroch cca 30 x 30px sa straca detail. Vidno to napriklad na rovnakych ciarach ktore su pod sebou ale niektore z nich su rozmazane...
Zmensovanie robim priamo vo vektore.
Cudzie ikonky vidim ostre a detailne aj ked su velmi male...takze musi byt na to nejaky postup
Ci to nebude tym ze kedysi sa ikonky/symboly robili po pixeloch ?
Zmensovanie robim priamo vo vektore.
Cudzie ikonky vidim ostre a detailne aj ked su velmi male...takze musi byt na to nejaky postup

Ci to nebude tym ze kedysi sa ikonky/symboly robili po pixeloch ?
Je to presne tak, ako pises. Optimalizacia po pixeloch.
Univerzalny algoritmus na skalovanie nekodaze zmensovat dokonale az na uroven ikony ci pismena.
Matematicky nemozne.
Univerzalny algoritmus na skalovanie nekodaze zmensovat dokonale az na uroven ikony ci pismena.
Matematicky nemozne.
mala ukazocka vektorov...
download/file.php?id=2265
download/file.php?id=2265
- Přílohy
-