MIDI Groove klipy

Vše o programu Cakewalk SONAR
Odpovědět
Sonarmusicman
Příspěvky: 131
Registrován: 20 bře 2012 18:15

MIDI Groove klipy

Příspěvek od Sonarmusicman » 22 kvě 2013 11:01

Mám Sonar X1. Umožňuje tvorbu a ukládání vlastních MIDI Groove klipů s příponou MID. Chci se zeptat, zda tyto klipy budou fungovat i v jiných programech než jen v Sonaru (můžete nějaké vyjmenovat?), nebo je rozezná a s nimi dokáže pracovat výhradně Sonar? Díky, Petr.

Uživatelský avatar
tony9
Příspěvky: 1385
Registrován: 04 zář 2003 23:51

Re: MIDI Groove klipy

Příspěvek od tony9 » 22 kvě 2013 12:26

S *.mid umí pracovat většina DAW jako je Logic. Cubase, FL atd. taky s tím umí pracovat notatory a i hardwarové mašinky. je to univerzální formát. Najdi si o tom něco na google.

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Re: MIDI Groove klipy

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 22 kvě 2013 14:00

petr.sadek píše:Mám Sonar X1. Umožňuje tvorbu a ukládání vlastních MIDI Groove klipů s příponou MID. Chci se zeptat, zda tyto klipy budou fungovat i v jiných programech než jen v Sonaru (můžete nějaké vyjmenovat?), nebo je rozezná a s nimi dokáže pracovat výhradně Sonar? Díky, Petr.
...a pokud 'groovy' v tomhle pripade znamenaji 'kvantizacni presety' (nazvoslovi nekterych daw tomu timhle zpusobem rika) -- tak i tady je odpoved ano, DAW si umi nacist groove a prevest do kvantizacniho presetu.

Sonarmusicman
Příspěvky: 131
Registrován: 20 bře 2012 18:15

Re: MIDI Groove klipy

Příspěvek od Sonarmusicman » 22 kvě 2013 19:35

Ve Wikipedii je psáno o souborech mid následující: "...v SMF jsou uloženy PARAMETRY POUŽITÝCH HUDEBNÍCH NÁSTROJŮ, informace o tempu hudby, informace o různých kanálech, jednotlivé noty uložené jako kombinace [čas, nota, rychlost] a další MIDI události..."
Nevím s jistotou, co se skrývá pod pojmem PARAMETRY POUŽITÝCH HUDEBNÍCH NÁSTROJŮ.
Myslím, že se jedná o informace o použitém a na klávesách nebo v Sonaru zvoleném zvukovém rejstříku (či programu). Jenomže každá značka kláves má jiné rejstříky. Tak potom nevím, zda je formát mid skutečně universální pro všechny značky kláves. Myslím, že mid funguje universálně pouze se standardem XG. Pokud jsou klávesy vybaveny dalšími zvuky mimo XG, myslím, že jiné klávesy a možná že i Sonar tyto zvuky nerozpozná nebo správně nepřehraje. Pokud se někde v tomto příspěvku mýlím (jsem stále začátečník bez větší praxe), budu rád, když mi pomůžete se v této věci lépe orientovat. Díky

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: MIDI Groove klipy

Příspěvek od pavlii » 22 kvě 2013 20:57

Nemýlíš se a je to tak i v pořádku. Krom toho není standardizován pouze XG, ale i GS. GM a GM2 - to jen tak na doplnění. Bude-li .MID soubor pro jeden z výše uvedených standardů, tak ho nástroj, jež nemá nijak standardizované rozložení zvuků, přehraje samozřejmě "kdovíjak" - ve smyslu použitých zvuků.

Ale to nijak nekoliduje s tvojí původní otázkou 8) a hlavně "nastudovat si něco" neznamená projít si jen Wikipedii ;-) studuj dál.

P.

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2671
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: MIDI Groove klipy

Příspěvek od MDudas » 23 kvě 2013 01:46

Ak som tomu dobre porozumel (cca 5 min zbezneho citania), tak tie Groove Clips nie su nic specialne.
V podstate sa to asi ani nema nazyvat Groove Clip. To iba vyrobca chcel naznacit, na co sa to moze pouzivat.
Su to zrejme obycajne MIDI loops (slucky/smycky), ktore maju nejake jednoduche moznosti automatizacie (transpozicia, opakovanie).
Nasledne sa daju pouzit na jednoduchsiu a rychlejsiu Groove-kvatizaciu nahranej skladby.

.mid je jeden zo standardnych MIDI formatov (tiez SMF, RMI).
Moze obsahovat celu skladbu, ale len jej cast (ako v tomto pripade). Sonar si tam zrejme prilozi nejake svoje "pomocne" data.
S najvacsou pravdepodobnostou budu tieto pomocne data inymi systemami ignorovane.

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 1936
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: MIDI Groove klipy

Příspěvek od Stan » 23 kvě 2013 05:28

je by jsem chtel doplnit GROOVE CLIP vs GROOVE TEMPLATE.
Pokud máš bubeníka hrajícího na elektronikcké bicí či jiný MIDI kontroler je jeho výkon nahráván do MIDI stopy. Z této MIDI stopy pak můžeš vybrat část která se ti na jeho výkonu líbí o délce řekněme 4 bary a z této části (GC) si můžeš vytvořit ¨Groove TEMPLATE¨ a uložit ho pro další použití. GT pak najdeš v kvantizaci. Takže pokud vytvoříš MIDI stopu kde bicí budeš mít strojově přesně na tempo pomocí použití tvého GT v kvantizaci dáš bicím ¨život¨ :) Rozdíll mezi Groove clip a Groove TEMPLATE je ten že i pokud vymažeš MIDI (GC) ze stopy ze kterého byl GT vytvořen pak GT bude stále v nabídce kvantizace a to i při vytvoření nového projektu do té doby než ho cíleně odstraníš *.mid z adresáře či pomocí menu.

Sonarmusicman
Příspěvky: 131
Registrován: 20 bře 2012 18:15

Re: MIDI Groove klipy

Příspěvek od Sonarmusicman » 24 kvě 2013 11:22

pavlii píše:Bude-li .MID soubor pro jeden z výše uvedených standardů, tak ho nástroj, jež nemá nijak standardizované rozložení zvuků, přehraje samozřejmě "kdovíjak" - ve smyslu použitých zvuků.
P.
Z toho vyplývá, že pokud budu chtít vytvořit MIDI Groove klip použitelný pro všechna MIDI zařízení, musím použít zvuky ze standardu XG, GS, GM a GM2? Chápu to správně?

Uživatelský avatar
tony9
Příspěvky: 1385
Registrován: 04 zář 2003 23:51

Re: MIDI Groove klipy

Příspěvek od tony9 » 24 kvě 2013 11:51

Pokud dobře rozumíém otázce, tak to správně nechápeš. Např v Cubase ti načte *.mid i instrument stopa a tam si už přiřadíš nástroj nebo zvuk jakýá chceš. nebo na HW mašině pokud má sekvencer tak si tam přiřadíš jaký chceš nástroj.

Sonarmusicman
Příspěvky: 131
Registrován: 20 bře 2012 18:15

Re: MIDI Groove klipy

Příspěvek od Sonarmusicman » 24 kvě 2013 12:55

tony9 píše:S *.mid umí pracovat většina DAW jako je Logic. Cubase, FL atd. taky s tím umí pracovat notatory a i hardwarové mašinky. je to univerzální formát. Najdi si o tom něco na google.
Moc díky, už se v té mojí kedlubně konečně rozsvítilo. Já jsem totiž uvažoval chybně, a to tak, že pokud bych k MIDI Groove klipu přiřadil nějaký zvuk, tak by byl předem daný a při použití na jiném DAW či HW by nebylo možné ho změnit. Moc vám všem děkuju a přeju vám hodně nových nápadů při tvorbě. Petr

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2671
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: MIDI Groove klipy

Příspěvek od MDudas » 24 kvě 2013 14:59

Este pre kedlubnu:
Informacia o nastroji neni nijako viazana na noty, vyraz a ostatne instrukcie v zazname. Je to iba jednoducha 1 instrukcia niekde na zaciatku zaznamu/casti.
Aj toto je krasa a univerzalnost MIDI. Univerzalnost tu neznamena identicky zvuk na vsetkych zariadeniach, ale univerzalnu pouzitelnost zaznamu hry na roznych zariadeniach.
MIDI Groove Clip je prave o notach, casovani, vyraze hry... nie o konkretnom nastroji - prave tu by napevno nastaveny nastroj bol kontraproduktivny...

Odpovědět