Sonar 8 producer edition se seká...

Vše o programu Cakewalk SONAR
Odpovědět
alexband
Příspěvky: 5
Registrován: 08 zář 2014 11:34

Sonar 8 producer edition se seká...

Příspěvek od alexband » 08 zář 2014 13:09

Ahoj všem , se sonarem už nějaký pátek pracuji,používám ho výhradně na audio práci (nahrávání).
Zvukovku mám externí Lexicon Alpha.Problém s nahráváním nemám žádný a v podstatě do nedávna problém nebyl ani s přehráváním.
Ale poslední půlrok je to hrůza,jen spustím přehrávání tak se zahltí Disk a sekne se to.
CPU je v pořádku v podstatě vždy 1- 2 %.Počítač pravidelně čistím..
Ještě musím dodat že mám noťas Asus X51L o.s. Win XP s.p. 3 Volné místo na HD asi 50%.
Zkoušel jsem nastavení od Amerických kolegů na You tube, ale bylo to ještě horší...
Děkuji za jakoukoliv radu....

langys
Příspěvky: 32
Registrován: 05 črc 2012 22:57

Re: Sonar 8 producer edition se seká...

Příspěvek od langys » 09 zář 2014 08:03

to je hodně obecně - při jakýmkoliv přehrávání? používáš nějaký vsti, vst? jak máš nastavenej driver zvukovky? máš povolený "kešování"? Jak je starej ten HDD?

alexband
Příspěvky: 5
Registrován: 08 zář 2014 11:34

Re: Sonar 8 producer edition se seká...

Příspěvek od alexband » 09 zář 2014 08:52

Díky za odpověď.
V podstatě mám rozdělaný jeden projekt a taky to tento dělá.
Čím více stop dohrávám tím větší problémy to dělá.Zvláštní je ,že jakoby když to sekání vydržím a přehraji celou písničku po naládování až do konce tak pak už je to celkem v pořádku a seká se to jen sporadicky.
Ale je to otrava.Jinak HDD je starý cca 4 roky a kapacita 250Gb.Driver zvukovky je nastaven tak jak jsem ho nainstaloval tzn.nevim a co je to "kešování" tak to nevím taky.
Když je skladba v jedné stopě tak to jede v pořádku a neseká se....

Greyhound90
Příspěvky: 193
Registrován: 22 zář 2013 11:42

Re: Sonar 8 producer edition se seká...

Příspěvek od Greyhound90 » 09 zář 2014 10:57

Samozřejmě že čím víc stop tam v projektu máš, tím je větší zátěž. Co také hodně zatěžuje je používání VST VSTi plug-inů na jednotlivých stopách, popř. jestli používáš třeba virtuální synťáky. To se všechno načítá. V první řadě bych zkusil na driveru zvukovky zvětšit buffer na co největší hodnotu - tedy jen při to přehrávání.

alexband
Příspěvky: 5
Registrován: 08 zář 2014 11:34

Re: Sonar 8 producer edition se seká...

Příspěvek od alexband » 09 zář 2014 17:51

taky děkuji za odpověď.
zkoušel jsem už vše možné i nemožné a jsem z toho už zoufalý.
Samozřejmě používám pluginy na efekty a různé zvuk.úpravy.Mám to v 11 stopách,zvukovka Lexicon alfa lat.120 ms.
Playback Buffer size 120Kb .Driver mode WDM/KS ,Dithering - Triangular,
Jsem spíš muzikant než ajťák tak se omlouvám za neznalost ale prostě to používám jako výrobní prostředek :(

rastis
Příspěvky: 2883
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: Sonar 8 producer edition se seká...

Příspěvek od rastis » 09 zář 2014 17:54

driver mode by si mal mat asi cosi ASIO, nie WDM.

Greyhound90
Příspěvky: 193
Registrován: 22 zář 2013 11:42

Re: Sonar 8 producer edition se seká...

Příspěvek od Greyhound90 » 09 zář 2014 22:31

rastis: dobře žes připomněl - v option Sonaru - audio drivers, jak říkáš že máš externí zvukovku to nastav na Lexikon Alpha ať to neproháníš nějakým windowsovským shitem a jde to přímo přes ní.

alexband
Příspěvky: 5
Registrován: 08 zář 2014 11:34

Re: Sonar 8 producer edition se seká...

Příspěvek od alexband » 10 zář 2014 08:37

Díky moc všem,
zkoušel jsem jak přepnout driver mode na ASIO, tak mám Lexikon nastaven jako výchzí zvukovku
a je to stále stejné ,-problém bude asi někde jinde .
ještě jednou všem děkuji za snahu...

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Sonar 8 producer edition se seká...

Příspěvek od pavlii » 10 zář 2014 09:47

Hlavně nemít zvukovku používanou pro vážnější audio práci nastavenou jako defaultní pro systém. Výrazně zvýšená možnost problémů (skutečnost známá již několik desetiletí)!

P.

alexband
Příspěvky: 5
Registrován: 08 zář 2014 11:34

Re: Sonar 8 producer edition se seká...

Příspěvek od alexband » 10 zář 2014 13:36

pavlii:Děkuji za poznámku ale jak už jsem psal výše,nejsem technik, jsem muzikant a pouze uživatel programu takže tuto bezesporu
důležitou věc bych potřeboval nějak přiblížit a hlavně jak a kde to nastavit.
Jen mne trochu mate že jsem s programem a stejným pc pracoval dříve naprosto bez problému.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Sonar 8 producer edition se seká...

Příspěvek od pavlii » 11 zář 2014 14:33

Tomu se taky často může říkat "prostá shoda okolností" ;-) ale nedoporučuji používat jako argument obecně (stejně, jako když tě pokutuje policie - taky nedemostruješ, že mezitím tudy frnkli 3 čičmundové, co jeli ještě rychleji než ty) :-D

K věci: v nastavení systému (Zvuková zařízení) si vybereš kartu integrovanou nebo jakoukoli jinou, kterou máš v počítači. Tu, se kterou plánuješ dělat muziku a pracovat e zvukem vůbec, necháš na pokoji (jen jí samozřejmě musíš mít v systému nainstalovanou, aby jí tento znal).

V programech pak jako zvukové zařízení vybíráš tuto - určuješ vlastně použitý ovladač a tím i de-facto ten správný HW, se kterým bude program spolupracovat.

Zvukovka tak není zatěžována požadavky na přehrávání "čehosi" od systému samotného a od případných jiných aplikací, které by čistě náhodou mohly běžet.

P.

langys
Příspěvky: 32
Registrován: 05 črc 2012 22:57

Re: Sonar 8 producer edition se seká...

Příspěvek od langys » 11 zář 2014 18:59

zkuš ještě povolit to "kešování"
Options>Audio>Advanced - Enable read/write caching. U staršího zařízení by to mohlo pomoct. Nebo pořiď novější stroj a je po problému ;)

Kelley
Příspěvky: 253
Registrován: 10 bře 2009 14:09

Re: Sonar 8 producer edition se seká...

Příspěvek od Kelley » 26 zář 2014 20:39

A máš verzi Sonaru 8.0 a nebo už upgrade na 8.5.3 (Viz Help -> About Sonar -> Sonar Producer 8.(????) ) ? Když tak stáhni tady (tenhle upgrade byl naštěstí zdarma): https://www.cakewalk.com/Support/Knowle ... 5-2-Update , nainstaluj a po ní ještě https://www.cakewalk.com/Support/Knowle ... nap-Update a nainstaluj.
A co se týká toho nastavení, aby se muzikantská zvukovka nepoužívala jako systémová jak píše Pavlii, ono je to v XPéčkách trošku jinak než ve Win 7/8. Dej ve Windows Start -> Ovládací panely -> Zvuky a zvuková zařízení -> Zvuk, a tam ve všech třech políčkách vyber tu JINOU zvukovku než je Lexicon Alpha. Pak zaškrtni "Použít pouze výchozí zařízení", dej Použít a OK... uff, to je ale složitý, už jsem to v XP taky dlouho nedělal :-)

Odpovědět