Sonar 8 Producer MIDI

Vše o programu Cakewalk SONAR
Odpovědět
Vohynek
Příspěvky: 5
Registrován: 28 úno 2014 10:37

Sonar 8 Producer MIDI

Příspěvek od Vohynek » 28 úno 2014 13:48

Zdravím všechny jako začátečník. Poradil by mi prosím někdo? Koupil jsem k masterkeyboardu externí zvukovou kartu Steinberg UR22. K ní byl software Cubase LE AI. Jeho součástí je i plugin HALion Sonic. Funguje perfektně. Nějak se ale pořád neorientuji v Cubase a víc mi vyhovuje Emagic Logic, nebo Sonar.
Mám Cakewalk Sonar 8, ale nevím jak použít HALion zvuky v Sonaru. Jde to vůbec? Potřebuju pouze nahrávat MIDI a mít v Sonaru nějakou zvukovou GM banku. Moc děkuji za odpověď. Vohynek

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Sonar 8 Producer MIDI

Příspěvek od pavlii » 28 úno 2014 14:15

HALion zavést jako VSTi, čili "virtuální nástroj" a do něj směrovat MIDI stopy. Podrobněji viz manuál k SONAR, nebo se slituje znalejší sonarista 8) Každopádně začátečníkům se pročtení manuálu obvykle doporučuje ;-)

P.

Uživatelský avatar
Microdesignum
Příspěvky: 43
Registrován: 18 kvě 2011 08:44

Re: Sonar 8 Producer MIDI

Příspěvek od Microdesignum » 28 úno 2014 17:30

V Cakewalku by to mělo jít asi takto: Tools -> Cakewalk Plugin Manager -> tlačítko Scan VST Plugins -> kategorie VST Instruments -> tlačítko Add Plugin. Halion by se pak měl objevit jako další virtuální MIDI výstup.
Český výrobce MIDI ovladačů
http://www.microdesignum.cz

Vohynek
Příspěvky: 5
Registrován: 28 úno 2014 10:37

Re: Sonar 8 Producer MIDI

Příspěvek od Vohynek » 04 bře 2014 17:16

Děkuji oběma pánům za odpověď. Jen na svou omluvu - manual jsem si k progamu i se svou neznalostí angličtiny "přečetl". Koupil jsem si knihu Cakewalk-nahrávání, úpravy a mixování hudby na počítači, ale nic o VST nástrojích jsem tam nenašel. Zkusil jsem obě varianty toho, co jste mi radili. Bohužel Sonar mi HALion vůbec nenajde. Ostatních VST instrumenty i pluginy tam vidím, ale HALion ne. Může to být tím, že to nebyla samostatná instalace HALionu, ale jen jako součást Cubase? Děkuju moc za každou radu :) Zdeněk

Uživatelský avatar
Microdesignum
Příspěvky: 43
Registrován: 18 kvě 2011 08:44

Re: Sonar 8 Producer MIDI

Příspěvek od Microdesignum » 04 bře 2014 18:08

Zkus ještě najít ten plugin jako soubor nebo složku v počítači (možná někde v podsložce Cubase) a překopírovat ho do výchozí složky pluginů Sonaru. A pak znovu zkus ten postup pro instalaci nových pluginů.
Český výrobce MIDI ovladačů
http://www.microdesignum.cz

Vohynek
Příspěvky: 5
Registrován: 28 úno 2014 10:37

Re: Sonar 8 Producer MIDI

Příspěvek od Vohynek » 04 bře 2014 19:20

To jsem zkusil. Knihovnu dll jsem nakopíroval do následujícího adresáře.
c:\Program Files\Cakewalk\VstPlugins\HALion Sonic SE.dll
Pak jsem zkusil nakopírovat i celou složku a scenovat VST nástroje znovu, ale výsledek je stejný.
Neexistuje jiný VST instrument přímo pro Sonar, který by obsahoval celou GM (XG) sadu zvuků?
Díky moc

maredis
Příspěvky: 51
Registrován: 06 pro 2009 20:47

Re: Sonar 8 Producer MIDI

Příspěvek od maredis » 05 bře 2014 08:11

Sonar 8 má v sobě určitě nějaký vlastní VST instrumenty. Třeba Dimension Pro, True Piano, Rapture, TTS-1... který ti bude vyhovovat,ale netuším. :-)

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Sonar 8 Producer MIDI

Příspěvek od pavlii » 05 bře 2014 09:46

Vohynek píše:...Může to být tím, že to nebyla samostatná instalace HALionu, ale jen jako součást Cubase? Děkuju moc za každou radu :) Zdeněk
Přesně tak. "SE" verze jsou určeny (pokud vím) výhradně pro běh v prostředí Cubase. Pro "volné" použití by bylo třeba mít verzi "HALion Sonic" (čili bez "SE").

Jinak ke knize - sice jsem jí neviděl, ale dost se obávám, že se týká programu "Cakewalk", což je předchůdce SONAR (ono se přejmenoval vlastně i výrobce), a ten rozhodně VST neuměl.

P.

Kelley
Příspěvky: 253
Registrován: 10 bře 2009 14:09

Re: Sonar 8 Producer MIDI

Příspěvek od Kelley » 05 bře 2014 15:44

Celou GM/GS banku obsahuje právě virtuální instrument TTS-1. Není to VSTi ale DXi, což je ale v principu jedno, hraje to taky. V nabídce virtuálních nástrojů se ti normálně objeví.

Vohynek
Příspěvky: 5
Registrován: 28 úno 2014 10:37

Re: Sonar 8 Producer MIDI

Příspěvek od Vohynek » 05 bře 2014 19:26

Já vím. že si píšete s lamou, přesto za všechny odpovědi díky. Už je mi jasné proč v knize Cakewalk není nic o VST, proč Sonar nevidí HALion SE. Tak bych zůstal u poslední odpovědi a věnoval se DXi instrumentu TTS-1. Ten si jako virtuální instrument dokážu přidat na MIDI stopu. Vyberu si nějakou zvukovou banku i zvuk. Ale pořád se mi nedaří, aby mi zvuk lezl z externí zvukové karty (Steinberg UR22). Zatím mi hraje pouze přes interní zvukovku samozřejmě s pořádnou latencí. Ale pokrok tady je. Byl by někdo ochotný poradit mi třeba přes mail, abych mohl poslat obrázky mého nastavení? Díky moc ZP :)

Uživatelský avatar
marylin
Příspěvky: 240
Registrován: 25 bře 2013 15:18

Re: Sonar 8 Producer MIDI

Příspěvek od marylin » 06 bře 2014 06:34

V Sonaru musíš nastavit jako výchozí zvukovku UR22. Zkus options/audio/general... Zde si nastavíš vstupy a výstupy ze zvukovky. Sonar jinak neznám, ale mělo by to být u všech DAW podobné....Bývá to popsané v manuálech hned někde na začátku (např. pod pojmem "device setup...").
Kytarista v Renewal, vznikající domácí VAMI Sound Studio

Vohynek
Příspěvky: 5
Registrován: 28 úno 2014 10:37

Re: Sonar 8 Producer MIDI

Příspěvek od Vohynek » 07 bře 2014 18:47

Zase musím poděkovat. Celou dobu uvažuji pouze o nahrávní MIDI, proto jsem nastavoval pouze MIDI. To že to musí jet přes Audio mi nedošlo. Takže podle posledního návodu z YouTube jsem nastavil Audio. Po restartu se mi zobrazuje nastavení úplně jinak, než tomu bylo dosud. Pokrok je v tom, že když mám nastaveno In i Out přes zvukovou kartu Steinberg UR22, slyším z ní pouze metronom. Vstup podle "volumemetru" funguje, ale zvuky mi pořád lezou z notebooku. Konkrétně z soft synt. Yamaha SYXG50, ale stále ne z externí zvukovky. ZP

Odpovědět